Nové informace k současné situaci spojené s Corona virem

Publikováno 18.03.2020 13:04 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

 

 

Corona virus nám všem komplikuje život a přináší nejrůznější omezení. Věříme, že to společně zvládneme. Stále platí, že pracujeme z domova a můžete nás zastihnout na telefoních číslech. Aspoň na dálku se budeme snažit pomáhat.

 

Obecně platí:

 

rouška

nošení roušky nebo šály, šátku, nákrčníku přes ústa a nos - je potřeba chránit druhé a tím také chránit sebe - navíc bez roušky Vás už nepustí do obchodu, autobusu, vlaku,  .......

Všichni víme, že nyní roušky ani respirátory nekoupíte Takže je zapotřebí si pomoci vlastními silami - kdo může si  roušku ušije nebo aspoň najde šál, šátek, nákrčník, který si složí do pásu na překrytí úst a nosu. Navíc se doporučuje vložit do takovéto roušky papírový kapesní, který aspoň chvilku pomůže. Po použití je zapotřebí roušky vyprat na co největší teplotu a také je přežehlit.

 

vyhledávání lékaře

 - mnozí lékaři ordinují jen takzvaně na telefonu. Někdy je těžké se jim dovolat, protože mají stále obsazeno a člověk musí mít velkou trpělivost. Návštěvy v ordinacích jsou možné jen v akutních případech po předchozí domluvě s lékařem a za použití ochranných pomůcek

- pokud potřebujete recept na léky ve většině případů se dá dohodnout, že vám pošlou tzv. e-recept ve formě SMS na Váš telefon nebo na telefon někoho, kdo Vám léky vyzvedne 

 

Úřady:

  • většina úřadů má velmi omezený provoz. Většinu věcí vyřizuje pouze telefonicky a osobní  jednání je zapotřebí si dohodnout dopředu a opět člověk musí mít ochranné pomůcky

 

Doprava

  • autobusy jezdí v režimu prázdnin, takže je zapotřebí si ověřit, co pojede, a co ne. Nastupovat se může vštšinou prostředními a zadními dveřmi. Někdy se jízdenky u řidiče vůbec neprodávají. Do autobusu je zakázáno nastupovat bez ochranných pomůcek.

Vlaky je také zapotřebí si ověřit. Průvodčí neprodávají jízdenky a opět se neobejdete bez ochranných pomůcek.

 

Obchody:

  • fungují potraviny, lékárny, drogerie, nyní i galanterie, látky a potřeby na šití, optiky a některé další obchody. Má se do nich vstupovat jednotlivě, nebo v určitém počtu a také s ochrannými pomůckami.

A teď trochu konkrétněji:

Šumperk

Tel: 583 388 605

E-mail: info.senior@sumperk.cz

Linka pro seniory a zdravotně postižené. Je možné volat, když se dostanete do problémů, nemůžete využít nikoho z rodiny, známých, asistentů uvedených v příspěvků na péči. Pak se můžete obrátit na uvedený telefon, kde vám poradí a předají informace.

 

Taxík Maxík

774 424 239

Službu provozuje Pontis Šumperk a bude zajišťovat nákupy z Kauflandu, které vám doveze domů. Cena služby je 30 Kč, nákup si hradíte sami. Nákup by neměl vážit více jak 5kg.

 

Charita Šumperk

Především pro své stávající uživatele služeb bude zajišťovat zejména dovoz obědů, obstarání nákupu, v v nezbytné míře také úkony osobní hygieny.

Charita prosí, abychom se snažili využít nejprve jiné zdroje pomoci, např. rodinu, známé, sousedy.

 

Lékařský dům (poliklinika) Šumperk

Tel: 583 311 203

Na tomto čísle si můžete ověřit, jestli váš lékař, který má ordinaci v lékařském domě, lidově na poliklinice, orginuje nebo je k dispozici na telefonu.

 

Zábřeh

Charita Zábřeh

Tel: 732 730 527

V Zábřze se můžete obracet na Charitu, která vám může pomoci zajistit při zajištění nákupu, léků, obědů. Je potřeba se dovolat a dohodnout si podrobnosti.

 

Hanušovice:

Tel: 731 189 258

Jestli nemáte jinou možnost, jak si zajistit nákup, léky, pak kontaktujte Městský úřad na uvedeném telefoním čísle.

 

Bludov

Tel: 583 301 430

V Bludově se občané v karanténě mohou obrátit na obecní úřad o pomoc.

Bludovští skauti nabízí pomoc starším a zdravotně znevýhodněným lidem pomoc, kontaktovat je můžete na čísle 605 019 258

 

A to je zatím vše, co se nám podařilo zjistit. Další aktuální informace pro vás budeme shromažďovat a předávat je buď prostřednictvím facebooku nebo na stránkách SONS.