Navštívili jsme výstavu betlémů

Publikováno 24.01.2019 09:10 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

 

NAVŠTÍVILI JSME VÝSTAVU BETLÉMŮ

 

Ve středu 16. ledna 2019 naše kroky směřovaly do šumperského Vlastivědného muzea, kde probíhala výstava betlémů. Tentokrát si tu pro malé i velké návštěvníky připravili betlémy z muzeiních sbírek a my jsme si nemohli nechat ujít příležitost si je prohlédnout a rozšířit své obzory.  

Při komentované prohlídce jsme měli možnost obdivovat více než 30 betlémových souborů vyrobených z rozmanitých materiálů, v různých obdobích a v různých velikostech. V průběhu 1 hodiny jsme pomalu procházeli mezi jednotlivými expozicemi a díky doprovodnému komentáři se dozvídali zajímavé postřehy z historie i současnosti.  

Zaujal nás nejstarší vystavený betlém pocházející z 19. století. Je vyřezávaný ze dřeva a tvoří ho téměř 100 figurek. Naši pozornost upoutal i betlé s figurkami v životní velikosti od současné autorky Romany Krestýnové.

Kromě dřevěných, papírových, plastových a keramických betlémů nabízí muzeum k vidění i betlém korálkový od Marie Červinkové z Loštic.    

Nemůžeme říct, že ten nebo onen betlém byl nejkrásnější. Každý z nich měl své kouzlo a díky skvělé paní průvodkyni a poutavému vyprávění jsme si odnesli z každého něco.


Obrázky