Navštívili jsme netradiční zoo

Publikováno 23.08.2018 07:07 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

 

NAVŠTÍVILI  JSME NETRADIČNÍ ZOO

 

 

Ve čtvrtek 16. 8. 2018 naše odbočka navštívila Kovozoo ve Starém městě u Uherského Hradiště. Tato jedinečná zoo je tvořena zvířaty ze starého kovového šrotu v životní velikosti a je zatím jedinou v Evropě. Vznikla v roce 2012 v zrekonstruovaném areálu bývalého cukrovaru.

Kovozoo se nachází v blízkosti nádraží a cesta k ní je velmi dobře značená. Dorazili jsme na místo bez bloudění a ani jsme se nemuseli spoléhat na náš orientační smysl.

Po příchodu do areálu nás čekal vláček Steelinka, kterým jsme se vydali na prohlídku doprovázenou zajímavým komentářem. Průvodce věnoval čas popisu historie vzniku této originální zoo a provezl nás i provozem společností zabývajících se ekologickou likvidací vysloužilých domácích spotřebičů. V této tzv. porodnici se rodí nové exponáty, které po důkladném zpracování spatří světlo světa jako další kovozvířátko.

Po návratu z prohlídky jsme zamířili mezi zvířecí obyvatele zahrady. Ti z nás, co špatně viděli nebo neviděli vůbec, si mohli bez nebezpečí sežrání, kousnutí nebo kopnutí sáhnout na malé i velké zástupce zvířecí říše a pomocí hmatu si představit jejich reálnou podobu. Zoo obývají savci, obojživelníci, ryby i ptáci ze všech kontinentů světa. Našli jsme tu například koně, slona, žirafy, bizony, velblouda, hady, gepardy i domácí mazlíčky. V současné době lze v areálu vidět 250 kovových exponátů a jejich počet stále narůstá.

Kdo měl zájem, ten mohl vystoupat na vyhlídkové lávky, z kterých bylo vidět celý areál jako na dlani. Někteří si prohlédli dopravní letoun československé výroby a nakonec jsme využili možnosti vlézt na dřevěnou loď Naděje s pokladem. Tu si oblíbily hlavně děti, které naši skupinku doprovázely.

Když nadešel čas odchodu, nikomu z nás se nechtělo opustit toto krásné prostředí. Celý den nám vydrželo počasí i dobrá nálada a na tento výlet budeme rádi vzpomínat.

 

 

Libuše Skálová

Rostislav Miller

 

 


Obrázky