Návštěva výstavy kamélií

Publikováno 05.03.2018 14:38 Odbočka Kroměříž


Obrázek

Za vstupní bránou do zahrady nás přivítali Mgr. Petr Hudec, náš průvodce památkami Zlínského kraje, se svou kolegyní Maruškou Šínovou, která pro tento den přijala roli průvodkyně výstavou.

Prochladlé mrazem a ledovým větrem nám v příjemném prostředí palmového skleníku prozářeného sluncem naše průvodkyně nejprve povyprávěla o historii obou skleníků, pěstování kamélií a samotné Commedie dell’arte. Poté jsme se vydali na procházku zahradami v Italských Benátkách plnými romantických zákoutí, při níž jsme se potkávali s hlavními postavami Commedie dell’arte ztvárněnými výtvarníkem Vilémem Čechem.

Cestou jsme se nejprve pozdravili s Harlekýnem, který nás zval dál k prohlídce zahrady, a viděli zamyšlenou Kolombínu uvažující, jak by nejlépe pomohla ke štěstí mladým milencům, nebo pozlobila svého pána. V romantickém zákoutí zahrady se secesní lavičkou postával Milý marně čekající na svou vyvolenou. Protože nám bylo zamilovaného mladíka líto, na chvíli jsme se na lavičku posadili, abychom mu dělali společnost. V dalším koutku zahrady u posezení s květinovým aranžmá čekala zamilovaná dívka na svého milého. Kdyby se ti dva lépe domluvili, nemuseli se teď samotní trápit. Svou dceru a drzé služebnictvo přísně hlídal pan Pantalón vyhlížející ženicha své dcery, nadutého a přitroublého Doktora, postávajícího u zahradní fontány, poněkud ovíněného, ale s naditým měšcem u pasu. Celou scénu pak pozoroval vykukujíc ze dveří vedle oken s výhledem na Benátky opět Harlekýn. Celou scenérii dotvářely bohatě kvetoucí kamélie, které jsme obdivovali očima a hmatem i při druhé části prohlídky ve velkém skleníku, kde jsme si také vychutnali šálek teplého čaje. Po prohlídce a poděkování za milé povídání a krásný zážitek jsme se rozloučili s naší průvodkyní Maruškou.

Naše společné setkání s návštěvou Květné zahrady jsme zakončili dobrým obědem a kávou v restauraci Slávia.


Obrázky