Návštěva vily Tugendhat a Löw-Beer

Publikováno 21.09.2019 14:03 Odbočka Kroměříž


Obrázek
 
Počasí nám tentokrát přálo a my jsme si před samotnými prohlídkami dopřáli venkovní posezení s dobrou kávou a sladkými poháry.
Prohlídka vily Tugendhat, stavební památky zapsané na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, byla opravdu nevšedním zážitkem. Naše milá a vstřícná průvodkyně nás seznámila nejen s historií, architekturou, použitými materiály a stavebními postupy, ale také s členy a osudy rodiny Tugendhatových a osobností architekta Ludwiga Miese Van der Rohe. Postupně jsme si prohlédli horní patro se vstupní halou a ložnicemi, druhé patro s obytnou částí a kuchyní a patro technického zázemí. Výjimečně jsme měli možnost seznámit se hmatem s vybavením vily, nábytkem, použitými materiály a nejrůznějšími technickými „vychytávkami“. Vidící si mohli také vychutnat pohled do zahrady nebo na panorama města Brna. Nevidomí si pak hmatem prohlédli haptické modely půdorysu vily a obytné části rozdělené do jednotlivých zón i s vyznačeným rozmístěním nábytku.
Po prohlídce vily Tugendhat jsme navštívili sousední secesní vilu Löw-Beer a po úvodní přednášce o historii si sami prohlédli její interiéry. Výlet do Brna jsme zakončili společným obědem v nedaleké restauraci. Děkujeme všem účastníkům za společně příjemně strávené chvíle se spoustou nových zážitků.
Tento zájezd se uskutečnil také díky podpoře Základní umělecké školy Kroměříž.

Obrázky