Návštěva termálů ve Velkých Losinách

Publikováno 30.03.2016 19:34 Odbočka Olomouc


Velké Losiny jsou městečko v okrese Šumperk, ležící v Jesenickém podhůří, v malebném údolí řeky Desné. Jsou známé svou bohatou a zajímavou historií, staletou lázeňskou tradicí, ale i řadou cenných kulturních památek.
Právem k nim náleží velkolosinská ruční papírna, kterou koncem 16 století založili páni ze Žerotína. Na papíře z této papírny byla tištěna Bible kralická. Ručně vyráběného papíru se využívá pro státní a diplomatické dokumenty, vědecké účely apod.
Návštěvu papírny jsme neuskutečnili z časových důvodů, protože při cestě do Losin měl vlak větší zpoždění.
Ve Velkých losinách je udržována lázeňská tradice a to od roku 1592. Tehdy byla postavena první dřevěná lázeňská budova, jež dala základ pozdějším lázním.
Za zmínku stojí též překrásný zámek, který byl postaven pány ze Žerotína v letech 1578-1589. Je jednou z nejkrásnějších ukázek moravské renesanční architektury. V 17 století byl raně barokně rozšířen. Temnou stránkou zámku byly v 17 století čarodějnické procesy, spojované s inkvizitorem Francem Bobligem. Při procesech zahynulo několik desítek nevinných lidí.
Ale my jsme tentokráte nepřijeli za historií městečka. Naše kroky směřovaly k areálu budovy Termálů Losiny. Přes lázeňský park jsme došli k cíli naší cesty. Termální budova je nová, krásná, moderní. Jsou zde různé atrakce jako např. sauny, dětská brouzdaliště, tobogány aj. Ale nás zajímalo hlavně 9 bazénů napuštěných minerální vodou z přírodních léčivých zdrojů. Tato voda byla ze pramene nazvaného Žerotín. Je teplý 35,4 – 36,3 stupňů. Slouží k relaxaci svalů a ohebnosti kloubů.
Mottem těchto termálů je: Voda je život, povznáší, uklidňuje, poskytuje úlevu, tiší bolest, přináší radost, zábavu.
A to vše nám voda dala. V aktivním bazénu jsme si zaplavali, příjemný byl pobyt v relaxační zóně s masážními sedátky. Ve speciálním bazénu byla mírně zapáchající voda (Žerotín obsahuje sirovodík). Zde byl relaxační účinek nejvyšší a doporučený pobyt byl maximálně 30 minut.
Relaxací byla i divoká řeka. Proud nás unášel a člověk měl pocit přítomnosti řeky.
Z relaxačního bazénu jsme průplavem plavali do venkovního bazénu. Zde jsme se dlouho nezdržovali, protože foukal studený vítr.
Tento tříhodinový pobyt v termálech nám umožnil pohyb, relaxaci a vyčištění mysli. Byli jsme příjemně unaveni. Ale v myšlenkách bylo přání, se sem vrátit. Vyslovením myšlenky bylo přání vyslyšeno.
Tak termály Losiny a přátelé - nashledanou. Zakončením této akce byla sladká tečka a to posezením ve zdejší cukrárně.
***
Dej každému dni příležitost, aby se stal nejkrásnějším dnem tvého života. (Mark Twain)
Eva Zatloukalová


Obrázky

Návštěva termálů ve Velkých Losinách Návštěva termálů ve Velkých Losinách
Návštěva termálů ve Velkých Losinách Návštěva termálů ve Velkých Losinách
Návštěva termálů ve Velkých Losinách Návštěva termálů ve Velkých Losinách
Návštěva termálů ve Velkých Losinách Návštěva termálů ve Velkých Losinách