Návštěva kvetoucích kamélií v Kroměříži

Publikováno 01.03.2018 13:13 Odbočka Přerov


Obrázek

Návštěva kvetoucích kamélií v Kroměříži

V úterý 27. února odjela do Kroměříže skupinka osob ze SONS Přerov. Navštívili jsme výstavu kvetoucích kamélií a dalších rostlin. Uvnitř skleníků se udržuje teplota okolo 15 stupňů, což není hodně, ale při venkovních mrazivých teplotách nám bylo ve skleníku příjemně. Velmi jsme ocenili komentář pracovníka Květné zahrady, který nás oběma skleníky provedl a upozornil na zajímavé a vzácné rostliny. Poutavě povyprávěl o druzích kamélií a době, kdy se do Evropy a Kroměříže dostaly.

Kamila Hošková



Výstava kamélií probíhá od 23. února do 25. března 2018, kdy bude k vidění od 9:00 do 16:00 hodin v Květné zahradě v Kroměříži.


Výstava kamélií každoročně zahajuje návštěvnickou sezonu v Květné zahradě.
V letošním roce je výstava kamélií dána do souvislosti s divadelním prostředím - představením Commedie dell´arte. Tato spojitost odkazuje k hercům předního evropského divadla Comédie-Française, kteří ve své době udávali směr módy - nosili na kabátě bílý kaméliový květ. A právě tím přispěli k rozšíření módy pěstování kamélií v Evropě.
Palmový skleník je instalován jako série obrazů z Commedie dell´arte, takže se návštěvník ocitá uprostřed dějství a dokonce se stává jeho součástí. Postavy z Commedie dell´arte ztvárnil kroměřížský výtvarník Vilém Čech. Zahradnické aranžmá vytvořené týmem zahradníků z Květné zahrady je plné romantických zákoutí a nečekaných překvapení. Všemu samozřejmě vévodí kvetoucí kamélie.
Velký skleník je letos komponován jako protiváha komorní atmosféry Palmového skleníku. Charakterizuje jej hlavní osa procházející celou jeho délkou a expozice má podobu pravidelné zahrady. Je jedním velkým divadelním jevištěm. Právě do něj bude z velké části soustředěn doprovodný kulturní program výstavy tematicky se vztahující k commedii dell´arte. Návštěvníci se mohou těšit na divadelní i hudební představení, komentované prohlídky a na své si přijdou i děti, pro které jsou přichystány tvořivé dílny.

Zdroj: http://nczk.cz/novinka/vystava-kamelie-dell-arte-v-kvetne-zahrade-v-kromerizi


Obrázky