Návštěva kamarádů z Náchoda - Muzeum Podkrkonoší a Galerie draka

Publikováno 01.11.2022 11:53 Odbočka Trutnov


Obrázek

Konečně jsme mohli oplatit vstřícnost našich kamarádů z Náchoda, kterou nám prokázali v létě při naší návštěvě Malých lázní Běloves a Náchoda. Společně jsme se všichni vydali do Muzea Podkrkonoší, kde pro nás byla připravena speciální prohlídka. Mohli jsme  si v klidu prohlédnout vybrané exponáty z muzejní sbírky, vzít do ruky, osahat si je. Poté následovala komentovaná prohlídka samotného muzea. Z muzea jsme pokračovali do Galerie draka. Zde jsme si vyslechli pověst o trutnovském drakovi a několik perliček z historie Trutnovska.  Vše bylo podáno zábavnou formou, celá expozice byla haptická, klienti si mohli osahat spoustu dřevěných předmětů, které představovaly zmíněnou pověst.

A nakonec jsme všechno nového, co jsme se ten den dozvěděli, probrali u dobrého oběda a kávy.

Těšíme se na další společnou akci s kamarády z Náchoda.

 

A zde ještě článek o proběhlé návštěvě paní Běly, členky OO Náchod:

 

Společná akce oblastních odboček SONS Náchod a Trutnov

Přijeli jsme na pozvání členů OO SONS Trutnov, se kterými se setkáváme v Muzeu Podkrkonoší, kde byla komentovaná prohlídka. Překvapilo nás, co zajímavého zde bylo k vidění. Průvodkyně nám přinesla na ukázku řadu předmětů z minulých dob. Například zouvák, mlýnek, kahan či stojan.  Exponáty muzea se nacházejí v několika místnostech. První část expozice je věnována vítězné bitvě rakouské armády nad Prusy u Trutnova 27. června 1866 pod vedením podmaršálka Gablenze. Následuje výstava hradů, zámků a chalup Trutnovska. Drsné horské podnebí vedlo k vytvoření typu chalup, kde bylo skryto vše potřebné. Při té příležitosti jsme zavzpomínali na zříceninu hradu Vízmburk. Byl to náš loňský pěkný výlet.

Další cesta nás vedla do Galerie Draka. Byl to příjemný návrat do dětství. Tam nás zavedl svým vyprávěním pověsti o zabití draka prostřednictvím mechanického divadla pan Vojtěch Lábus. Je tu vystaven kmen s dračím vejcem, zkamenělé dřevo a dračí oko s hologramem. Zabití trutnovského draka bylo činem mužů družiny Albrechta z Trautenberku, bájného zakladatele města. Pozoruhodnou historii si každý rok v květnu Trutnované připomínají dračí slavností Už ho nesou. A tak se drak dostal do znaku Trutnova.

Kulturní část programu skončila a čekal nás oběd v místní restauraci. Byli jsme mile překvapeni. Pochutnali jsme si a i ceny byly solidní. Po dobrém obědě nechyběla ani tradiční cukrárna, fotografování účastníků s pozadím náměstí obklopeného obchody pod rozsáhlým podloubím. V centru stojí barokní sloup Nejsvětější Trojice.

Odpoledne opouštíme okresní město patřící mezi klenoty českých královen. Jdeme branou, kterou procházela v běhu dějin různá vojska, a i branou pro poznání nádherné přírody Krkonoš. Loučíme se s přáteli, dík za milé přijetí a bohatý program patří pracovnici OO SONS Trutnov paní Adrianě Teplé. Odjíždíme obohaceni o nové poznatky, do dálky mizí silueta Černé hory. Sbohem Krkonoše, těšíme se na další akce.

Zapsala Mgr. Běla Hejzlarová


Obrázky