Návštěva Základní školy Libuň

Publikováno 30.11.2019 11:34 Odbočka Jičín


Obrázek

     I v listopadu jsme se věnovali osvětě na základních školách. Tentokrát jsme byli pozváni do Základní školy v Libuni. V úterý 26. 11. 2019 nás čekali dvě vyučovací hodiny v třídách prvního stupně základní školy. Pro žáky jsme měli secvičeno krátké povídání o životě nevidomého. 

     Společnými silami jsme dovedli nevidomého na poštu. Vyzkoušeli jsme si na poště podepsat po slepu dokument. Zašli jsme do restaurace a usadili nevidomého ke stolu a ukázali si, jak se při jídle nevidomý orientuje a jak se dozví, kde na talíři nalezne přílohu či maso. Nezapomněli jsme také před odchodem zaplatit správně vybranou peněžní hodnotou za užití pomůcky rámečku a kytičky na papírové bankovky i mince nebo mobilního telefonu. 

     Do domácnosti jsme se také podívali. Po ránu si pomocí hladinky zalili kávu. Vybrali si správně barevné oblečení pomocí colortestu a připravili si ponožky do háčků na praní. V poledne si v kuchyni uvařili oběd, abychom nemuseli opět do restaurace.

     Po obědě přišla chvilka na čtení pravidelného měsíčníku ZORA ve slepeckém písmu a tak žáci poznali příběh nevidomého studenta, vynálezce Braillova písma. Seznámili se se šesti body tvořící kombinacemi Braillovu abecedu. A protože se náš nevidomý kamarád, s kterým jsme strávili den, rozhodl napsat ze školy pozdrav své nevidomé kamarádce, poprosil, aby se také žáci na pozdrav podepsali na Pichtově psacím stroji.  

     Děti byly opravdu zvídavé a měli mnoho dalších doplňujících dotazů. Zajímaly se, čím se nevidomý může v dospělosti živit. I jak může zvládnout i další věci z života, jako je péče o svého potomka.

     Jsme rádi za pozvání a možnost předat dětem snad i užitečné poznatky, které jim v budoucnu pomohou, jak nebýt rozhození ze setkání se zrakově postiženým spoluobčanem. Těšíme se na další návštěvu, tentokrát s ukázkou společenských her.  


Obrázky