Návštěva Planetária a Muzea Olomoucké pevnosti

Publikováno 31.05.2019 08:27 Odbočka Olomouc


Ve čtvrtek 2. 5. jsme se v rámci Klubu setkávání vydali na výlet do vesmíru! Navštívili jsme totiž digitální planetárium v olomoucké Pevnosti poznání, kde jsme shlédli filmovou projekci „Zázraky vesmíru“. Jistě nikoho nepřekvapí, že nás komentovaná projekce nadchla. Ne vždy se nám poštěstí vydat na takto vzdálená místa. V planetáriu jsme leželi na velkých poduškách, abychom si mohli vychutnat pohyb vesmírem, který byl promítaný nad námi, ale i když jsme leželi, byla by škoda při takto zajímavém promítání usnout!

Po výletu do vesmíru jsme se naopak vrátili v čase, tedy do Muzea Olomoucké pevnosti ve stejném areálu, kde jsme absolvovali komentovanou prohlídku unikátní dochované válečné prachárny z poloviny 18. století. Dozvěděli jsme se zajímavé informace o výstavbě olomoucké pevnosti i o dochovaných vojenských objektech ve městě a okolí. Mohli jsme si také hapticky prohlédnout alespoň části velkého sádrového modelu Olomouce jako pevnosti z poloviny 18. století akademického sochaře Jiřího Žlebka v prvním patře objektu. A proč pouze části? Model je opravdu veliký, takže není možné dosáhnout na celý, ale to naší prohlídce vůbec neubralo na zajímavosti!

 Klára Kočí

 


Obrázky




https://www.pevnostpoznani.cz/wp-content/uploads/2017/01/UP-189.jpg https://www.pevnostpoznani.cz/wp-content/uploads/2017/01/UP-189.jpg