Návštěva Květné zahrady Kroměříž - Kamélie dell´arte

Publikováno 13.03.2018 13:57 Odbočka Zlín


Obrázek

První částí prohlídky, kterou nás provázela slečna Marie Šínová, byl Palmový skleník. Zde jsme byli seznámeni s historií Květné zahrady a jejích skleníků i venkovních prostor. Dále jsme se také dozvěděli zajímavosti z historie o pěstování a popularitě kamélií, o mnohém využití této krásné květiny. Kamélie se používaly nejen na okrasu v zahradách a jako ozdoba oblečení, ale také se z nich vyráběl vonný olej a z lístků se dal uvařit i čaj. Poté jsme již začali procházet po skleníku, kde na nás v různých zákoutích čekaly známé postavy z italské Komedie dell´arte - Harlekýn, Kolombína, pár mladých milenců - mladík a dívka, dívčin otec - bohatý obchodník Pantalon a dívčin nápadník - Doktor. Všechny tyto postavy v životní velikosti výtvarně ztvárněné Vilémem Čechem byly umně zakomponovány mezi kamélie, spolu s dalšími dekoracemi, jako třeba s fontánou, bohatě zdobenou lavičkou a jinými květy.

V druhé části jsme se vydali do Velkého skleníku, kde se kromě různých jiných rostlin nachází i velké citrusovníky. Zde jsme se opět dozvěděli nejen něco z historie skleníku, ale také ze současnosti - jak například taková Květná zahrada funguje a jak je rozlehlá a také kolik zahradníků a jiných lidí je potřeba k její stálé údržbě. 

Prohlídka se nám moc líbila, dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí. Také nám všem zlepšila náladu, jelikož v den naší návštěvy venku panovaly kruté mrazy a foukal silný vítr, tak jsme mohli pookřát v přítomnosti rozkvetlých rostlin i v zimě.

Děkujeme Mgr. Petru Hudcovi a Marii Šímové za krásný zážitek a těšíme se na to, co pro nás přichystají příště.


Obrázky

Kolombína za oknem Kolombína za oknem
Jediná kamélie, která voní Jediná kamélie, která voní
Prohlížíme květy kamélií hmatem Prohlížíme květy kamélií hmatem
Květy kamélií Květy kamélií
Fontána Fontána
Žíhané kamélie Žíhané kamélie
Harlekýn Harlekýn
Ve Velkém skleníku Ve Velkém skleníku
S průvodkyní Marií Šínovou S průvodkyní Marií Šínovou
Mgr. Petr Hudec Mgr. Petr Hudec
Posezení s mladou dívkou Posezení s mladou dívkou