Naučná stezka pro nevidomé

Publikováno 04.01.2023 11:50 Odbočka Rokycany


Obrázek

Mezi Plasy a Dolní Bělou na Plzeňsku objevíte naučnou stezku věnovanou mimo jiné významnému místnímu rodákovi Ludvíku Očenáškovi. Informační panely stezky jsou upraveny také pro slepce.

 

Naučná stezka nesoucí jméno konstruktéra a vědce Ludvíka Očenáška seznamuje nejen s jeho životem a vynálezy, ale také s florou, faunou, přírodními i geologickými zvláštnostmi okolí. Ludvík Očenášek žil v letech 1872–1949 a stal se významným konstruktérem, vědcem a průkopníkem raketové techniky. Od roku 1928 se systematicky věnoval výhradně raketovému výzkumu. Již v roce 1930 vyzkoušel v Praze na Bílé hoře několik zkušebních letů prvních československých raket poháněných tuhými palivy, které dosáhly výšky až 1,5 km. Navrhl a zkonstruoval také letecký motor, letadlo-jednoplošník nebo člun na raketový pohon.

 

Naučná stezka je první stezkou označenou Braillovým písmem v ČR. Začíná u viaduktu směrem na Lomany a dá se projít nejen pěšky, ale také na vozíku, kole či na koni. Na trase naučné stezky je třináct zastavení, realizovaných díky nadšení a píli Mgr. Jany Čihákové, která v hájovně Lipovka v Lomanech provozuje neobvyklé Muzeum těžby borové smoly.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/naucna-stezka-ludvika-ocenaska-prvni-stezka-pro


Obrázky