Na sever

Publikováno 28.06.2016 08:58 Odbočka Česká Třebová


Obrázek

Pobytový zájezd v Jířetíně pod Jedlovou od 13. – 17.6. 2016.

Již potřetí, jsme využili pohostinnosti klášterního penzionu v Jířetíně pod Jedlovou.

Cestou do místa pobytu jsme navštívili Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi. Po prohlídce a občerstvení jsme pokračovali do Sloupu v Čechách, kde jsme zdolali rozhlednu Stráž a prohlédli si Lesní divadlo. Pak už následovala cesta do Jířetína, kde nás čekalo ubytování a teplá večeře.

Druhý den jsme se rozjeli do Šluknovského výběžku. Prvním cílem byla cesta na sever, přesně řečeno na nejsevernější bod naší republiky, takový náš NORDKAP.

Turistická značka nás vedla z obce Lobendava - Severní po silnici k hraničnímu přechodu a potom dále po státní hranici. Pohodová procházka lesem kolem potůčku a hraničních patníků nás dovedla na místo určení, hraniční patník 2/40.

Další naše zastavení, bylo ve Šluknovském muzeu. Po prohlídce expozice turistických známek jsme se pomalu vydali směrem k Jířetínu. Cestou, jsme ještě zdolali rozhlednu Vlčí hora.

Ve středu jsme měli naplánovaný výlet do oblasti Litoměřicka, bohužel od rána pršelo, takže se přistoupilo k mokré variantě. Vyrazili jsme do Děčína. Cestou jsme navštívili Panskou skálu a zavzpomínali na pohádku Pyšná princezna.

V Děčíně jsme se vydali na zámek, kde jsme si prohlédli Děčínské hodinárium, výstavu věžních hodinových strojů. Po prohlídce jsme se rozjeli do Velkých Žernosek, kde byla domluvena prohlídka místního vinařství. Před prohlídkou jsme se šli podívat na Labe a blízké vrcholky Českého středohoří ( Lovoš, Milašovka a jiné) a na místo kde začíná Porta Bohemica – Brána Čech. Prohlídka vinařství s malou ochutnávkou, byla příjemná a přispěla k dobré náladě. Čas pokročil a bylo nutné myslet na návrat, cestou do Litoměřic jsme si neodpustili malé zastavení. Nezdolat Radobýl, vrchol nad městem Litoměřice, by bylo neodpustitelné. Cesta, byla trošku po vydatném dešti blátivá, ale vrchol jsme zdolali. Po návratu k autobusu a očištění bot jsme pokračovali v cestě.

Pokračování v následujícím článku.

Za oblastní odbočku Česká Třebová Ivo Psota.


Obrázky

1. Jdeme na sever 1. Jdeme na sever
2. Nejsevernější místo ČR 2. Nejsevernější místo ČR
3. Cíl dosažen 3. Cíl dosažen
4. Vzpomínka na pohádku 4. Vzpomínka na pohádku
5. Hodinárium zámek Děčín 5. Hodinárium zámek Děčín
6. Labe u Velkých Žernosek 6. Labe u Velkých Žernosek
6. Labe u Velkých Žernosek 6. Labe u Velkých Žernosek
8. Na Radobýlu 8. Na Radobýlu