NONSENS

Publikováno 28.02.2017 09:00 Odbočka Kyjov


Obrázek

Protože někteří z nás už v minulosti tuto výstavu navštívili a věděli, co mohou očekávat, tak jsme se pečlivě připravili. Pracovník muzea Strážnice, kde výstava je instalována nám vyšel velmi vstříc a vysklil vitríny, kde to šlo, abychom mohli lépe koukat rukama a ještě jsme si s sebou přivezli pana Miloše Černého, učitele ZUŠ Kyjově, člena kyjovské Společnosti Hu-hu, která se mj. na výstavě podílí a také autora několika exponátů.
Hned v úvodu jsme poznali, že dobře jsme učinili, poněvadž pan Černý nejenže nám osvětlil některé jeho nesmysly, které smysl měly, ale prozradil nám spoustu zajímavostí o vzniku exponátů i svých kolegů.
Tak jsme prožili příjemné dopoledne ve společnosti:
Kola pro milence - představuje dvě kola spojená řídítky k sobě.
Pušky pro sebevrahy, je upravená tak, že hledí je nadstaveno a obráceno proti střelci.
Úsporné žárovky - je klasická žárovka posazena do svícnu a uvnitř žárovky je svíčka - autor M. Černý.
Ozubené pily - klasická pila má místo vroubkového ostří nalepené zuby.
Pravítka, levítka a šidítka. Pravítko je klasické 20centimetrové pravítko, levítko má číselnou stupnici obrácenou a šidítko na délce 20 cm má po dílcích vyznačených 25 cm.

Brýlí pro šmíráky - v brýlových obroučkách vsazené jako sklíčka s vyřezanou klíčovou dírkou.

Není to výčet všeho, co jsme postupně probádali, něco vyzkoušeli, opravdu bylo dovoleno vše, za což jsme velmi vděčni, protože naše 20členná skupina byla tvořena převážně z lidí se zrakovým postižením a lidí nevidomých, průvodců jsme měli málo, ale zato veliké pochopení ze strany pana Vratislavského a Černého - ukázková spolupráce toho, jak přiblížit běžný svět vidících těm, kteří to potřebují. Děkujeme.

 


Obrázky

Puška pro sebevrahy Puška pro sebevrahy
Usporná žárovka Usporná žárovka
Ozubená pila Ozubená pila
Pravítko, levítko a šidítko Pravítko, levítko a šidítko
pan Miloš Černý pan Miloš Černý