Muzikoterapie je s námi

Publikováno 10.10.2022 09:35 Odbočka Tábor


Obrázek

Zvuky a rytmy jsou s lidstvem od nepaměti. Co s námi dělají rychlé, pomalé, nepravidelné rytmy, které cítíme a vibrují v těle? Rozlišujeme různé zvuky a podle nich se orientujeme v prostoru. A když se vše spojí se zvuky a rytmy v hudbě? Hudba má jedinečnou schopnost vyjadřovat pocity a vnitřní rozpoložení člověka – řekl britský neurolog Oliver Sacks.

Uvolnění těla, výdrž dechu, rozcvičení hlasivek. Vnímání našeho hlasu, kde vzniká a kam putuje? Výdrž jednoho tónu na nadechnutí. Pak se přidají nohy s dupáním a ruce s tleskáním. I to jsou naše nástroje. Osaháme si hudební neobvyklé nástroje z přírodních materiálů a zkusíme na ně vyloudit tóny. Úspěch je jednoduchá melodie. Už jsme zadrnkali na kalimbu, poťukali si na metalofon a xylofony z několika materiálů. Bubínek s paličkou je hodně inspirativní. Dřevěné rourky zvané koncové flétny mají vůni i zvuk dálek. Hned se nám vybaví zapadající slunce v Africe nebo slovenský bača na salaši. Někteří nevidomí poprvé osahali ukulele. A to není všechno. Slyšeli jsme neznámé lidové písničky. Měnili jsme děj pohádky o králi a Honzovi.

Muzika je vážná klasická, soudobá i lidová. Terapie je, zjednodušeně řečeno, léčba. Relaxace je odpočinek a harmonie. Dohromady to jsou moc hezké hodiny s paní Adélkou, která nás provází muzikoterapií.

Po letní přestávce pokračujeme. Jestli jsem někoho nalákala, jedině dobře. Přijďte mezi nás do nových prostor a uslyšíte, co jste ještě neslyšeli. Každých čtrnáct dní je dobře strávený čas. A smích nechybí. Hudba má pozitivní vliv na duši.

 

S písničkou na rtech Vás zve Emilka


Obrázky

Muzikoterapie - bubny Muzikoterapie - bubny
Muzikoterapie - bubny 2 Muzikoterapie - bubny 2
Muzikoterapie Muzikoterapie
Muzikoterapie - kalimba Muzikoterapie - kalimba