Muzeum tvarůžků v Lošticích a termály Velké Losiny

Publikováno 13.07.2017 12:55 Odbočka Zlín


V Lošticích jsme navštívili Muzeum olomouckých tvarůžků. Hned po vstupu nás čekalo překvapení – zrovna očekávali 80 000. návštěvníka a byl jím jeden z nás! Tedy jedna – Květa Vaculíková. Obdržela dárkový koš s různými druhy tvarůžkových výrobků a také šerpu s číslem 80 000.

Poté nás již slečna průvodkyně začala provádět výstavou. Ke zhlédnutí byly mnohé exponáty z historie výroby tvarůžků – od úplných počátků, kdy se vše dělalo ručně, přes staré stroje až po moderní techniku. Dozvěděli jsme se, jak se tvarůžky vyrábí, jak zrají i jak se balí (jelikož se jedná o zrající sýr, tak musí mít také speciální prodyšné balení). Také jsme zhlédli zajímavý film o zakladateli tvarůžkové továrny v Lošticích a jeho potomcích, kteří v této tradici dále pokračovali. V poslední místnosti pak byly na ukázku různé recepty z tvarůžek – od klasiky jako nakládané tvarůžky až po tvarůžkový štrúdl.

Na konci prohlídky jsme pak měli možnost nakoupit si ve zdejší prodejně – nejen tvarůžky, ale také různé jiné sýry, klobásky a nakládané pochutiny, čehož většina z nás samozřejmě využila J

Někteří se také rozhodli ochutnat tvarůžkovou zmrzlinu v přilehlé cukrárně.

Poté jsme šli na oběd do restaurace Na Růžku, samozřejmě i zde měli v nabídce jídel tvarůžkové speciality, které jsme ochutnali.

Po obědě jsme se vypravili již směr Velké Losiny, kde jsme strávili 3 hodiny v místním termálním parku, který nabízí vnitřní i venkovní bazény s teplou vodou.

 

Text: Bc. Eva Benešová

Foto: Pavla Andrýsková


Obrázky

Květa jako 80.000 návštěvník se svou výhrou Květa jako 80.000 návštěvník se svou výhrou
Starý přístroj na výrobu tvarůžků Starý přístroj na výrobu tvarůžků
Zkoumáme exponáty Zkoumáme exponáty
Světnice, ve které se vyráběly dříve tvarůžky Světnice, ve které se vyráběly dříve tvarůžky
Moderní stroj na tvarůžky Moderní stroj na tvarůžky
Tvarůžková specialita z restaurace Na Růžku Tvarůžková specialita z restaurace Na Růžku