Muzeum lyžování Dolní Branná

Publikováno 22.02.2024 09:18 Odbočka Trutnov


Obrázek

Na doporučení našich kolegů z Vrchlabí jsme se vydaly do Muzea lyžování v Dolní Branné. A musely jsme jim dát za pravdu, že návštěva opravdu stojí za to. Muzeem nás provázel pan Suk a jeho povídání bylo úžasné. Klobouk dolů před jeho prací, nadšením, znalostem a přívětivostí, s kterou návštěvníky provází. Děkujeme!

Z webu muzea:

"Budova muzejní, roubenka čp. 1, je nejstarší zachovalou stavební památkou v obci. Její, více než čtvrt tisíciletí stará historie není příliš klopotná. Ve slohu tradičního krkonošského, pozdně barokního lidového objektu, byla roubenka, určená coby školní budova, vyzdvižena v roce 1747. Svému vzdělávacímu účelu sloužila více než sedmi generacím. Naposledy se v ní vyučovalo až v  roce 1877. V průběhu dalších 150 let v ní byla fara, byt faráře a jeho hospodyně, ale třeba také trafika. Poslední dvě funkce, tj. funkce školní družiny a obytného stavení sloužícího jako rekreační objekt, ukončila péče obce, která „jedničku“ od posledních majitelů odkoupila.

 

Kantor a trenér lyžařů, místní občan Aleš Suk, v sezóně 2014 nabídl obci svou celoživotní sbírku skijáckých, sáňkařských a bruslařských artefaktů pro muzejní účely s myšlenkou, využít tradice dolnobranských sportovníků a jejich následovníkům připomínat podmínky, ve kterých se zrodila vítězství ve světovém poháru, na mistrovstvích světa a zimních olympijských hrách."


Obrázky