Most, Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Publikováno 25.06.2019 12:37 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě:

Most, Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Aktualizováno  10. 3. 2020

Lokalita: mapa

Kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází v Mostě, na ulici Kostelní č. 289, v blízkosti zastávky autobusu MHD Most, Děkanský kostel.

Možnosti prohlídky:

Komentovaná prohlídka s haptickými předměty a zmenšeným modelem kostela, kdy vás průvodce seznámí s historií kostela a jeho přesunem o 841,1 m v roce 1975. Haptické předměty: Dřevěný model kostela, ukázky historických vitráží, kus původního klenebního žebra, keramický model pilíře, podpírajícího klenbu kostela, linoryt, znázorňující krouženou klenbu, několik tipů kamenických značek, rozmístěných v kostele a sádrový odlitek busty stavitele mosteckého chrámu, pana Jakuba Hajlmana. Je možno se dotknout i gotických portálů a nosných sloupů v životní velikosti nebo prsty prozkoumat jejich makety.

Objednávání: komentované prohlídky je třeba objednat předem pro skupinu zrakově postižených návštěvníků telefonem nebo emailem.  

Kontakt:  tel: 724 030 513 a email: benesova.dana@npu.cz

Otevírací doba:

30. 3. – 30. 4.  středa – neděle  9.00 až 15.00,

1. 5. – 31. 5. úterý – neděle 9.00 až 16.00,

1. 6. – 31. 8.  úterý – neděle 9.00 až 17.00,

1. 9. – 30. 9. úterý – neděle 9.00 až 16.00,

1. 10. – 31. 10. středa – neděle 9.00 až 15.00.

Uzavírací čas je časem poslední prohlídky.

Vstupné:  ZTP 70 Kč, ZTP do 18 let 0 Kč, nad 18 let 70 Kč, ZTP/P  0 Kč, doprovod 0 Kč. Při skupinové návštěvě je jednotné vstupné pro všechny vypsané 20 Kč.

Trasa:

Vlakem: Před budovou vlakového nádraží nastoupíte do autobusu MHD č. 16 směr Most, Kostelní hřbitov a vystoupíte na zastávce Děkanský kostel. Zastávka je přímo u přístupové cesty ke vchodu do kostela Nanebevzetí Panny Marie. Od vlakového nádraží je možno jít též pěšky, cesta trvá cca 15 minut.

Busem: Autobusem od Prahy přijedete na zastávku Most, 1. náměstí a přejdete na zastávku autobusu MHD Most, 1. náměstí a pojedete busem č. 16, směr Kostelní hřbitov a vystoupíte na zastávce Děkanský kostel. Zastávka je přímo u přístupové cesty ke vchodu do kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Vyhledat spojení

Autem: Z krajského města Ústí nad Labem se k nám dostanete po dálnici D8 , sjezd na Teplice, pokračujete na Bílinu a po silnici číslo 13 do Mostu. Parkování je možné přímo u kostela Nanebevzetí Panny Marie na vyznačených místech.       

Přístup k budově a orientace v ní:

Budova kostela je 60 metrů dlouhá a jeho věž je vysoká 71,35 metrů. Přístup ke kostelu je volný, okolí kostela slouží jako klidová zóna, kostel se proto nachází na severním okraji města Mostu.

Jezdí sem MHD, přímo naproti kostela má zastávku autobus číslo 16, vystupuje se na zastávce Děkanský kostel. Viz aktuální jízdní rád

Zastávka je od kostela vzdálena cca 150 metrů, cesta je rovná, bez překážek, vede klidnou alejí, má mírný sklon dolů, ale skutečně jen nepatrně. Vstup do kostela je přes pokladnu. Od pokladny do kostela je to asi 5 metrů bez překážek.

V kostele nejdou toalety označeny Braillovým písmem, snad prozatím.  Schody jsou označeny žlutou páskou a podlaha je hladká.

web objektu:

Kostel Nanebevz.Panny Marie v Mostě

web s informacemi o objektu: 

Kostel Nanebevz.Panny Marie v Mostě na Wikipedii

Kostel Nanebevz.Panny Marie na webu města Most

Historie města Mostu

Přístupnost webů je prověřena programem JAWS a NYDA. Přístupnost vyhovující.

Poznámka:

Vodicí pes do kostela může. Je třeba se na tom dohodnout při objednávání prohlídky.
WC pro návštěvníky v kostele je.

Občerstvení: součástí areálu je i Restaurace Svatého Ducha s venkovní terasou.

Zajímavost: Při likvidaci starého města Mostu z důvodu těžby uhlí byl kostel přesunut v roce 1975 o 841,1 m do blízkosti barokního špitálu s gotickým kostelem sv. Ducha. Přesun kostela je zapsán do zlaté knihy Guinesových rekordů tisíciletí. Kostel je druhou nejstarší dochovanou památkou v Mostě. S jeho výjimečně zachovalou a slohově čistou gotickou stavbou, jej řadíme mezi významné památky v Čechách.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: Zonerama

Autoři fotografií: Exterier a interier kostela – J. Haušild, Hapticképomůcky – Z. Klimplová

Audio pozvánka: k přímému poslechu i ke stažení v Mp3


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě audiopozvánka