Moravské divadlo trochu jinak

Publikováno 27.03.2018 11:03 Odbočka Olomouc


Obrázek

Psal se čtvrtek 22. března 2018, když se skupinka zrakově postižených uživatelů se svými průvodci pod vedením dvou pracovnic Oblastní odbočky SONS Olomouc vydala na návštěvu Moravského divadla. Tentokrát však nikoliv v roli diváků na představení, ale v roli návštěvníků, kteří chtějí divadlo poznat jako celek. Čekala nás totiž domluvená exkurze.

A jak se řeklo, tak se také stalo. Krátce před druhou hodinou odpolední se před divadlem začal vytvářet hlouček návštěvníků, kteří se již nemohli dočkat. Přivítala nás milá paní průvodkyně, která nám postupně odhalila nejrůznější zákoutí a tajnosti divadla.

Prohlídku jsme začali ve vstupním prostoru, kde nám paní průvodkyně stručně shrnula historii divadla od svého vzniku až po současnost, následně jsme se přesunuli do hlediště, kde jsme obrátili svou pozornost především na balkóny a lóže. Poté jsme se dostali za železnou oponu na jeviště, kde jsme se dozvěděli spousty zajímavých informací a technických vychytávek, které k představení patří. Mnohdy jsme se až nestačili divit, co vše je zapotřebí ovládat a zvládnout, tak aby vše klaplo a divák si odnášel co nejlepší kulturní zážitek. Odsud jsme následně přešli do bočního jeviště a vydali se poznávat další části. Čekala nás návštěva místnosti, kde se vyrábí všechny paruky, kde probíhá líčení a úprava účesů, nahlédli jsme do několika zkušebních sálů ať už pro balet, sbor či orchestr a mnohé další. Nesměla samozřejmě chybět ani kostymérna, která naši prohlídku uzavírala. 

Třešničkou na dortu byla možnost nahlédnout na právě probíhající zkoušku baletu. V průběhu prohlídky jsme se dozvídali různé zajímavosti nejen z oblasti fungování divadla, ale také například ze života baletek atd.

Prohlídka byla jedinečná a v každém z nás zanechala velký dojem. Ono přeci jenom, možnost podívat se za oponu nemá člověk každý den.

Proto bychom na tomto místě rádi moc poděkovali panu řediteli Mgr. Pavlu Hekelovi za jeho srdečné pozvání a paní Soně Kolkové za úžasnou prohlídku, která se nám všem moc líbila.

Určitě se v budoucnu někdy rádi vrátíme.

 

Bc. Klára Nádvorníková

pracovnice OO SONS Olomouc