Mohlo by vás zajímat: Prodloužení životnosti respirátorů

Publikováno 08.03.2021 10:52 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

 

Prodloužení životnosti respirátorů

 

Ceny jednorázových respirátorů FPP2 se výrazně liší, v internetových obchodech je nicméně lze běžně sehnat v cenách kolem dvaceti korun za kus. V době, kdy člověk spotřebuje jeden respirátor denně, vyšplhají se měsíční náklady při dvaceti pracovních dnech na čtyři sta korun na osobu.

Pokud by však striktně dodržoval pokyn o jednorázovém použití, spotřebuje například pro cestu veřejnou dopravou do práce a z práce respirátory dva. Náklady dále rostou s počtem členů domácnosti.

Existuje však způsob, jak náklady na respirátory srazit na zlomek částky, a to bez podstatného snížení jejich účinnosti. Z výzkumu vyplynulo, že dezinfekce lihem a prostředky na bázi chloru nejsou vhodné. Výrazně totiž snižují filtrační schopnosti masek. Jako nejvhodnější se naopak ukázala pasterace respirátoru, tedy jeho ohřev na sedmdesát stupňů Celsia po dobu třiceti minut v horkovzdušné troubě. Filtrační schopnosti se snížily jen nepatrně.  NEZKOUŠELI JSME!

Metoda pasterace, tedy zahřátí respirátoru na teplotu mezi šedesáti až osmdesáti stupni Celsia na několik desítek minut, se považuje za nejjednodušší a patrně i nejšetrnější. Důležité je dodržet rozmezí teplot – nižší nemusí patogeny zlikvidovat, při vyšších může respirátor degradovat či shořet. Pasterace u jednoho respirátoru je možné použít nanejvýš třikrát.

 

Vždycky je samozřejmě lepší použít respirátor nový! Nicméně, když žádný další nemáte, je sterilizace pomocí vodní páry cestou, která efektivně eliminuje virové částice a výrazně nesnižuje filtrační schopnost respirátoru.

Uvedené způsoby dezinfekce je nutné chápat jako nouzové!