Maroko - 26. 9. 2023

Publikováno 27.09.2023 12:23 Odbočka Blansko


Obrázek

Že jste nebyli v Maroku? My také ne, ale díky paní Renatě Lai jsme se po této pro nás exotické zemi procházeli. Ano, byli jsme na poutavé přednášce o Maroku.

Maroko, plným názvem Marocké království (arabsky المغرب‎, al-Maghribfrancouzsky Royaume du Marocberbersky ⵜⴰⴳⵍⴷⵉⵜ ⵏ ⵍⵎⵖⵔⵉⴱ), je monarchie v oblasti Maghrebu na nejzazším severozápadě Afriky. Jeho sousedy jsou na východě Alžírsko, na severu dvě malé španělské exklávy Ceuta a Melilla a na jihu sporné území Západní Sahara, které Maroko považuje za integrální součást svého území.

V roce 2014 mělo Maroko 33 848 242 obyvatel při hustotě zalidnění 73 obyvatel na km².

Populace je v Maroku rozmístěna nerovnoměrně. Obyvatelstvo neustále migruje z chudých venkovských oblastí do hospodářsky rostoucích měst. Ve velkých městech žije přibližně 45 % obyvatelstva. Většinu populace tvoří Arabové či poarabštění Berbeři. Obyvatelé Maroka jsou téměř bezvýhradně (asi 98 %) sunnitští muslimové (sunnitský islám je státní náboženství). Zbytek tvoří křesťanství a židovství. Úředními jazyky jsou arabština a od roku 2011 i berberština. Především v obchodním styku je značně rozšířená francouzština[20], na severu země je částečně zastoupena i španělština.

Všichni přítomní si užili tuto jedinečnou přednášku spojenou s ochutnávkou tamních pro nás neznámých produktů,  některé marocké výrobky jsme si mohli prohlédnout. V závěru jsme se shodli, že taková přednáška nás nejen obohatila, ale i povzbudila k další účasti na podobných aktivitách.

 

 

 

 


Obrázky