MISTŘI RENESANCE

Publikováno 29.04.2023 21:32 Odbočka Kyjov


Obrázek

Na jednom místě jsme mohli obdivovat skvosty předních renezančních umělců - Leonarda da Vinciho, Michelangela Buonarrotiho, Raffaela Santiho, Sandra Botticelliho.
Všechna vystavovaná díla jsou repliky význačných děl ze soukromých sbírek, světových galerií a muzeí (Florencie, Benátky, Milano, Řím, Londýn, Paříž). Vypadají přesně tak, jak vypadala před zásahem restaurátorů, v reálné velikosti a detailním provedení.
Každý obraz jsme si mohli prohlédnout zblízka, a ještě byl k dispozici audioprůvodce, namluvený Janem Přeučilem. Ten buď obraz detailně popsal, nebo vyzradil nějakou zajímavost. A tak víme, že obraz Madona v zeleni od Raffaela Santiho si mají možnost rukama prohlédnout i nevidomí a sice ve  vídeňském Uměleckohistorickém muzeu, kde je vyveden ve speciálním reliéfu.
Nejcennějším kusem výstavy je replika Davida. Je sejmut 3D skenerem, vyřezán z polystyrenu. Uvnitř je vyztužen kovovou tyčí. Detaily, žíly na rukou a podobně, asi čtyři měsíce tvořil skutečný sochař. Pak sochu pokryl výtvarník hmotou používanou třeba při stavbě lodí, podobnou kameni. Do ní je přidán mramorový prach. Ideál ženské krásy od originálu k nerozeznání, až na to, že originál váží desítky tun, tento zhruba 200 kg, ale to okem ani hmatem nepoznáme.
Mimo Davida jsme mohli obdivovat Poslední soud, tajuplný úsměv Mony Lisy, hned dvakrát ,i Botticelliho první ženský akt Zrození Venuše, Poslední večeře, Stvoření Adama, Sixtinské madony či Dámy s hranostajem, nebo obraz Leonarda da Vinciho Salvator Mundi, zobrazující Ježíše Krista jako Spasitele, který byl v roce 2017 prodán za 450 milionů dolarů do soukromí a desítky dalších.
Jedinečná příležitost tolik krásy pohromadě, a ještě dostupná i nevidomým a zrakově postiženým. Své dojmy jsme nechaly doznít zcela stylově v restauraci Louvre.

 


Obrázky

Sandro Botticelli, Venuše a Mars Sandro Botticelli, Venuše a Mars
Leonardo da Vinci, Poslední večeře Leonardo da Vinci, Poslední večeře
Leonardo da Vinci, Dáma s hramosajemt Leonardo da Vinci, Dáma s hramosajemt
Raffael Santi, Sixtinská madona Raffael Santi, Sixtinská madona
Raffael Santi, Dáma v zeleni Raffael Santi, Dáma v zeleni
Michelangelo Buonarroti , Poslední soud Michelangelo Buonarroti , Poslední soud
Michelangelo Buonarroti , socha Davida Michelangelo Buonarroti , socha Davida