Listopad 2023 – informace o činnosti prezidenta a viceprezidenta

Publikováno 17.12.2023 21:27 Šnyrych Jan


Obrázek

V listopadu jsme v SONS žili dvěma velkými akcemi – dnem otevřených dveří a Poděkováním nejlepším sbírkovým dvojicím z letošní Bílé pastelky. Událostí a aktivit ale bylo mnohem více. Podrobněji se o všem můžete dočíst v této zprávě, kterou pro vás tentokrát připravil viceprezident SONS Jan Šnyrych.

Den otevřených dveří v Domě služeb pro zrakově postižené

7. listopadu se pro veřejnost otevřely dveře pražského Domu služeb pro zrakově postižené v Krakovské 21, kde sídlí SONS, ale také Tyfloservis a TyfloCentrum Praha. Společně jsme návštěvníkům představili všechny služby a aktivity, kterým se u nás věnujeme. Potěšil nás rekordní zájem – přivítali jsme téměř 240 příchozích, mezi nimiž byla např. i náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Frejtas Lopesová. Dále k nám zavítala řada školních skupin, pracovníci Úřadů práce, kolegové z organizací pro zrakově postižené, ale také samotní zrakově postižení nebo jeiich rodinní příslušníci.

Na den otevřených dveří jsme na konci listopadu ještě navázali exkurzí, kterou jsme uspořádali speciálně pro 25 studentů prvních ročníků středních škol pro zrakově postižené z pražských Jinonic. Novopečeným středoškolákům jsme představili cíleně ty služby, které jako zrakově postižení mohou sami začít využívat. Dle ohlasů měla i tato akce úspěch, takže jsme již předběžně domluveni, že v ní budeme pokračovat i příští rok. Snad se nám i takto podaří k našim aktivitám přitáhnout více mladých zrakově postižených.

Poděkování nejlepším

Tradiční akcí uzavírající letošní pouliční sbírku Bílá pastelka bylo Poděkování nejlepším. 16. listopadu jsme s Lubošem Zajícem a dalšími měli možnost ocenit úsilí těch nejlepších dvojic, které se letos v ulicích podíleli na doposud rekordním výtěžku sbírky. Tentokrát jsme odměnili zvlášť nejlepší dobrovolnické dvojice z jednotlivých krajů, a potom také pětici dvojic složených z členů, funkcionářů a zaměstnanců SONS a spřízněných obecně prospěšných společností. V reprezentativních prostorách Rezidence primátora jsme si při této příležitosti také společně vychutnali vystoupení Vokál klubu a flétnového souboru Sirinx.

Návštěvy odboček a obecně prospěšných společností

V nabitém programu se občas těžko hledá prostor pro návštěvy oblastních shromáždění a pracovišť odboček SONS. Nicméně zrovna v listopadu se Luboši Zajícovi podařilo navštívit OO Ústí nad Labem a zúčastnit se členských schůzí odboček v Chomutově, Chrudimi a v Brně. Zejména poslední jmenované shromáždění bylo důležité, protože obě brněnské odbočky na něm schválily své sloučení a zvolily si novou oblastní radu a předsedu.

Věnovali jsme se také činnosti ve správních radách obecně prospěšných společností, jejichž důležitým úkolem je schválení návrhu rozpočtů organizací na příští rok. V listopadu tak proběhla za účasti Luboše Zajíce jednání správních rad Střediska Dědina, TyfloCentra Ústí nad Labem a TyfloCentra Brno. Já jsem zavítal do TyfloCentra Liberec, kde se kromě jednání správní rady uskutečnilo také výběrové řízení na pozici ředitelky společnosti. Stávající paní ředitelku Ivanu Valeckou na přelomu roku nahradí paní Lucie Holá, která má bohaté zkušenosti z dosavadního působení v Centru LIRA pro ranou péči. První ze jmenovaných dam bych chtěl poděkovat za její působení v TyfloCentru Liberec a druhé přeji mnoho úspěchů na nové pozici.

Přístupnost, pomůcky

Začátkem listopadu jsem měl příležitost podílet se s kolegyněmi z Člověka v tísni na semináři Jak na přístupnou komunikaci, na kterém se sešlo okolo dvaceti zájemců z nejrůznějších organizací, abychom jim prakticky vysvětlili některé důležité aspekty této oblasti.

S kolegou Honzou Urbánkem se nám podařilo navázat kontakt se zástupcem jednoho z velkých dodavatelů platebních terminálů na středoevropský trh – společnosti Global Payments. Seznámili jsme jej s požadavky formulovanými Evropskou unií nevidomých na přístupnost terminálů a dohodli jsme se na dalších konzultacích při řešení tohoto pro zrakově postižené stále urgentnějšího problému.

Online jsem se, tentokrát ve spolupráci s kolegyní Irenou Hořejší, sešel také se zástupcem Britského královského institutu pro nevidomé (RNIB), který má v kompetenci prodej kompenzačních pomůcek. Probrali jsme možné rozšíření spolupráce s našimi Tyflopomůckami. Prvním z výsledků navázané komunikace by mohly být některé nové produkty, které by se v našich prodejnách mohly objevit v příštích měsících.

Poslední listopadovou událostí související s přístupností byla konference INSPO, kterou jsem s dalšími kolegy navštívil. Pokud vás zajímá, co na ní bylo k vidění, poslechněte si poslední díl technologického podcastu SONS Téčko Plus (MP‘3), kde je INSPO jedním z témat.

Další listopadové události

V uplynulém měsíci se toho událo ještě mnoho. S ohledem na zachování rozumného rozsahu článku se ale na další akce podívejme už jen stručně:

  • Den Palaty: Luboš Zajíc se zúčastnil oslavy 130. výročí Palaty – domova pro seniory se zrakovým postižením. Slavnostní program zahajovaly fanfáry Hudby hradní stráže a dále zde vystoupili zrakově postižení umělci, např. pěvkyně Alena Terezie Vítek a také sbor tvořený uživateli tamních pobytových služeb.
  • Školení odborných poradců: O posledním listopadovém víkendu ve Středisku Dědina proběhlo školení, kde si odborní sociální poradci SONS z celé republiky kromě přednášek našich pracovníků Nicole Fryčové, Václavy Baudišové, Františka Brašny i Luboše Zajíce, mohli vyslechnout i přednášky externích odborníků, např. Pavla Ptáčníka z Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením nebo Dagmar Moravcové z Centra zrakových vad při FN Motol.
  • Petice za valorizaci příspěvku na péči: Luboš Zajíc byl v Poslanecké sněmovně společně s Václavem Krásou předat Petičnímu výboru petici požadující zvyšování příspěvku na péči, jehož reálná hodnota se kvůli inflaci propadá. Pod peticí je podepsáno přes 13 000 signatářů, což zavazuje poslance k jejímu veřejnému projednání.
  • Rozkladová komise MPSV: Luboš Zajíc se v listopadu zapojil do činnosti zmíněného orgánu ministra práce a soc. věcí, do něhož byl nominován NRZP. Komise připravuje pro ministra podklady k rozhodnutím v rámci mimořádných opravných prostředků.
  • LEXUM: Luboš Zajíc s Veronikou Pokornou převzali šek na finanční dar ve výši 150 000 Kč od jednoho z významných podporovatelů SONS – sítě očních klinik LEXUM.

Tímto uzavírám zprávu o činnosti vedení SONS za listopad. Všem jejím čtenářům přeji poklidný adventní čas, krásné vánoční svátky a vše dobré v nadcházejícím roce.

Prosincovou zprávu pro vás připraví Luboš Zajíc. I když je tento měsíc svátečnější, už teď vím, že se Luboš bude moci podělit i o spoustu pracovních událostí z naší organizace. Zachovejte nám tedy čtenářskou přízeň i v příštím roce.


Obrázky

Luboš Zajíc a Veronika Pokorná přebírají šek o d zástupců oční kliniky LEXUM Luboš Zajíc a Veronika Pokorná přebírají šek o d zástupců oční kliniky LEXUM
Luboš Zajíc mezi účastníky školení odborných sociálních poradců SONS Luboš Zajíc mezi účastníky školení odborných sociálních poradců SONS
Lubš Zajíc s Václavem Krásou předávají v Poslanecké sněmovně petici za zvýšení příspěvků na péči Lubš Zajíc s Václavem Krásou předávají v Poslanecké sněmovně petici za zvýšení příspěvků na péči