Lázeňsko-turistický pobyt Slatinice

Publikováno 10.08.2021 10:30 Odbočka Zlín


Ve dnech 26. 7. až 1. 8. jsme spolu se vsetínskou odbočkou uspořádali pro naše členy lázeňsko – turistický pobyt v lázních Slatinice.

Program jsme zajišťovali my a také paní Helenka Kostelníková z lázní Slatinice, která si pro nás nachystala spoustu zajímavých, převážně tvořivých aktivit. Většina se konala v nedalekém lázeňském parku, kde se také odehrávaly všechny hudební večery.

Dopoledne jsme většinou absolvovali léčebné procedury, jako např. masáže, rašelinové a parafínové obklady, perličkové koupele. Využili jsme také bazénu v hotelu Balnea. Nebo jsme řešili hlavolamy a skládali skládačky, dělali turistické vycházky po okolí (Malý a Velký Kosíř) či přímo po Slatinicích, kde jsme, jelikož bylo celý týden docela horko, objevovali sortiment místních cukráren J

V den příjezdu jsme se hned odpoledne vydali na procházko - prohlídku Slatinic spolu s paní Kostelníkovou jako průvodkyní, která nám podávala výklad ke všemu zajímavému, co jsme po cestě potkali. Také jsme obešli místní prameny léčivé sirné vody – Svatý Jan, Svatý Jiří a Jan Adam. Po večeři pak pro nás uspořádala v lázeňském parku přednášku na téma Jak správně odpočívat.

V úterý jsme se autovláčkem dopravili do Čech pod Kosířem na exkurzi do největšího muzea kočárů v Evropě, kde jsme si prohlédli nepřeberné množství exponátů různých druhů kočárů, kočárků a sáněk. Mezi nimi i kusy, které se objevily i ve filmech a seriálech. Pan majitel nám krom toho, že poutavě přednášel, také dovolil si hapticky prohlédnout vybrané exponáty. Někteří z nás se také vydali na prohlídku blízkého zámku.

Na večerním programu pak bylo malování a věštění z kávy s paní Kostelníkovou jako naší instruktorkou.

Středeční odpoledne se opět neslo v tvořivém duchu, kdy si pro nás paní Kostelníková nachystala různorodou činnost – tečkování, malování na kamínky, kresbu voskem, či výrobu bylinkových pytlíčků. Bohužel, počasí nám ten den nepřálo, protože lilo jako z konve a tak někteří nemohli jít tvořit do lázeňského parku a proto jsme tvořili u nás na penzionu – srdíčka z korálků.

Ve čtvrtek jsme jeli autobusem na výlet do olomoucké ZOO a také na prohlídku proslulé baziliky. Večer se v lázeňském parku konal hudební večer s revival skupinou Waldemara Matušky.                                                                                                                 

V pátek jsme opět tvořili – ti, co nestihli středeční tvoření s paní Kostelníkovou z důvodu nepřízně počasí, si vyráběli kamínky, kresby z vosku a voňavé pytlíčky, další pak s námi srdíčka z korálků. Dále jsme také zašli na prohlídku zdejšího Muzea veteránů (kterým se vchází přímo přes cukrárnu s velkým výběrem chutných zákusků a zmrzlin J a Muzea Zdeňka Buriana. Hudební večer byl tentokrát ve znamení country a rocku.

Sobota jakožto den před nedělním ranním odjezdem byla volnější, dopoledne lidé absolvovali zbylé procedury, odpoledne si ti, co měli zájem, mohli ještě leccos pěkného vytvořit a večer se konala závěrečná diskotéka na rozloučenou, kde bylo možno si nechat zahrát písničky na přání.

Na pobytu se nám moc líbilo, doufáme, že jsme ve Slatinicích nebyli naposledy.

Závěrem bychom ještě rádi poděkovali vedení a personálu hotelu Balnea a Majorka za skvělý servis a za to, že nám kdykoli vyšli vstříc, panu Václavu Obrovi z Muzea kočárů za poutavou přednášku a paní Helence Kostelníkové za rozmanitý program a přednášky. A v neposlední řadě děkujeme také vám, našim členům za účast a doufáme, že se v budoucnu s námi zase na nějaký ten pobyt či výlet vypravíte zas!


Obrázky

vycházka po Slatinicích - u pramene vycházka po Slatinicích - u pramene
vycházka po Slatinicích - u kostela vycházka po Slatinicích - u kostela
vycházka po Slatinicích - u kostela vycházka po Slatinicích - u kostela
Přednáška Jak správně odpočívat v lázeňském parku Přednáška Jak správně odpočívat v lázeňském parku
Muzeum kočárů a autovláček Muzeum kočárů a autovláček
Muzeum kočárů exteriér Muzeum kočárů exteriér
Muzeum kočárů expozice Muzeum kočárů expozice
Muzeum kočárů expozice Muzeum kočárů expozice
Muzeum kočárů expozice Muzeum kočárů expozice
Jeden z exponátů - kočár s malovanými obrazy Jeden z exponátů - kočár s malovanými obrazy
Muzeum kočárů expozice Muzeum kočárů expozice
Největší pohřební kočár v Evropě Největší pohřební kočár v Evropě
Tvoření z kávy Tvoření z kávy
Tvoření z kávy Tvoření z kávy
Tvoření z kávy Tvoření z kávy
Tvoření z kávy Tvoření z kávy
Muzeum veteránů Muzeum veteránů
Tvoření srdíček z korálků Tvoření srdíček z korálků
Tvoření srdíček z korálků Tvoření srdíček z korálků
Jeden z hudebních večerů Jeden z hudebních večerů