Křídla z Ebenu

Publikováno 13.12.2019 09:51 Odbočka Olomouc


Obrázek

Ve dnech 14.-16.11. 2019 proběhl v polském Krakově 3. ročník mezinárodního hudebního festivalu - Lions World Song Festival for the Blind - kde se mohou prezentovat ve zpěvu nevidomí a slabozrací hudebníci z celého světa. Za Českou republiku byla vyslána Statutárním městem Olomouc a Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých Dagmar Sýkorová se svou písní Křídla z ebenu. 

Dagmar Sýkorová se věnuje hudbě už od útlého dětství. První melodie si začala pobrukovat už v jednom roce. Od 11 let navštěvovala Dětský pěvecký sbor Mladí v Litovli pod sbormistryní Boženou Halvovou, při vysoké škole mediálních studií pak 7 let navštěvovala soukromé hodiny zpěvu u lektorů Konzervatoře Jaroslava Ježka. Momentálně vystupuje s vlastními i převzatými skladbami pro dospělé (pop, folk, muzical) i s vlastní show pro děti, kde je zvána opakovaně po celé ČR. Skládá nové písně, zároveň se věnuje také moderování a pomáhá lidem se zrakovým postižením v Nadaci prof. Vejdovského. 

Se zrakovým handicapem se už narodila, tehdy jí lékaři diagnostikovali 20 dioptrií - těžkou krátkozrakost, degeneraci sítnice a další vady. Dioptrie se nakonec ustálily na šestnácti. I přes svůj handicap Dagmar, která v ČR vystupuje převážně pod pseudonymem Daisy, věří, že sny se můžou splnit úplně každému, pokud mu jde člověk naproti. 

,,Účast na festivalu byl pro mě nádherným zážitkem a úžasnou zkušeností. Měli jsme vystoupit se svou vlastní písní, která ještě nikdy nebyla publikována. Času na něco úplně nového moc nebylo, ale měla jsem v šuplíku svou první píseň, kterou jsem složila - text i hudbu - tu jsem jednou chtěla pustit do světa. Podařilo se a já si mohla písničku Křídla z ebenu zazpívat hned se symfonickým orchestrem. Noty pro orchestr pro všechny zpěváky přepsal skladatel Hadrian Filip Tabęcki. Tímto bych jemu a všem z orchestru chtěla moc poděkovat. Píseň je o životě. Eben je velmi tvrdé a těžké dřevo. I takový někdy může být život. Nikdy v něm ale nesmíme přestat létat. Chtěla bych poděkovat všem, kdo se podíleli na organizaci festivalu a Lions Clubu, protože bez nich bychom se nemohli posunout dál. A městu a organizaci SONS za důvěru. Byla to vzácná zkušenost." 

Festivalu se účastní zástupci mnoha zemí z celého světa - z Irska, Islandu, Ruska, Argentiny, Ghany, Indie, Belgie, Mexika a mnoha dalších. Gala večer se konal v krásných prostorách Juliusz Slowacki Theatre.


Obrázky