Koncert Ráchel Skleničkové

Publikováno 04.11.2021 14:02 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

V Zábřehu vystoupila Ráchel Skleníčková, nevidomá klavíristka a zpěvačka

 

Ráchel Skleníčková, její jméno se mnohým z nás vrylo do paměti díky překrásnému duetu z roku 2019, který si zazpívala s Mekym Žbirkou. Tato ač nevidomá,  klavíristka a celkově hudebně nadaná mladá žena, svým přístupem k životu a nadáním dokazuje, že zrakový handicap nemusí být překážkou v cestě za sny.

O tom se mohli přesvědčit všichni, kdo v úterý 19. října 2021 navštívili sál Základ ní umělecké školy v Zábřehu, kde Ráchel vystupovala u příležitosti 27. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě, jehož cílem je představit a zviditelnit talentované těžce zrakově postižené umělce.

Prostorami sálu zazněly klavírní skladby světových mistrů vážné hudby i písničky z Rácheliny vlastní tvorby. Jak klasická, tak i o něco živější a zábavnější část koncertu si našla své příznivce a ohlasy byly veliké.

Jsme rádi, že řada z vás přišla tuto mladou umělkyni a naši šumperskou odbočku podpořit. Odměnou byl krásný a nevšední zážitek.

 

Jak to viděl a slyšel .....

 

V úterý 19. října 2021 jsem byl na koncertu v Základní umělecké škole v Zábřehu nevidomé klavíristky a zpěvačky Ráchel Skleničkové, který krátce a výstižně uvedla Libuška Skálová. A pak jsem přestal vnímat čas a jenom jsem se soustředil na bezvadný koncert.

V první polovině Ráchel hrála skladby od klasických hudebníků, které doplňovala svým komentářem; posluchače učarovala také svým vtipkováním, velice originálně uvedla přestávku: "Teď bude následovat dvouminutová přestávka, která bude trvat pět minut a po deseti minutách se tu opět sejdeme". Po přestávce následovala část programu, která byla zaměřená na vlastní tvorbu a tvorbu Rácheliných přátel.

Koncert se mi velmi líbil, a proto chci poděkovat všem pořadatelům, zejména tedy vedení šumperské odbočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, kteří nám připravili krásný kulturní zážitek.

 

Michal Raclavský


Obrázky