Komentovaná vycházka historickým centrem Brna

Publikováno 23.04.2017 13:21 Odbočka Kroměříž


V úterý 18. 4. 2017 bylo cílem našeho dubnového výletu město Brno. Cesta autobusem společnosti Arriva trvala díky ucpané dálnici déle, a proto jsme dorazili o hodinu později, než bylo v plánu. Po přepravě šalinou směrem k Dominikánskému náměstí jsme se přivítali s Ing. Marinou Sedlákovou, která nám připravila komentovanou procházku historickým centrem města.
Na trase jsme postupně navštívili dům pánů z Kunštátu a sousedící „Schmetterhaus“ s renesančními arkádami a pavlačovými ochozy a starou radnici s kolem a brněnským drakem, abychom se před jedenáctou hodinou přesunuli na Náměstí svobody a stihli tak odbíjení hodinového stroje „brněnského orloje“.
Další zastávkou na cestě byl kostel sv. Jakuba. Paní Ing. Sedláková nás uvnitř příjemně sluncem vyhřátého kostela seznámila s jeho historií a stavebním vývojem. Při prohlídce interiéru si nevidící mohli ohmatat části vybavení kostela, některé architektonické prvky stavby a kamenné náhrobní desky. U kostela sv. Tomáše na Moravském náměstí jsme si prohlédli soubor čtyř uměleckých děl, představujících čtyři symboly Platónovy ústavy. Jsou to: haptický model starého Brna z dob 30. Leté války symbolizující prozíravost, kašna s vodou, jako symbol umírněnosti, socha z krychlí představující spravedlnost a jezdecká socha markraběte Jošta symbolizující odvahu.
Protože jsme byli na kost promrzlí, dopřáli jsme si v pivnici U zelené kočky dobrý oběd a rozloučili se s upřímným poděkováním za příjemnou a poučnou procházku plnou zážitků s naší průvodkyní.
Po kávě, k níž bylo nutné dát si i něco sladkého, jsme se vydali pomalu cestou přes Zelný trh k autobusu, který nás už bez zdržení dopravil zpět do Kroměříže. A tak to byl, i přes rozmary dubnového počasí příjemný, na zážitky bohatý výlet.

Jan Kurek