Když oči nevidí aneb zvládneme to jinak

Publikováno 29.04.2020 14:39 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

 

KDYŽ OČI NEVIDÍ ANEB ZVĽÁDNEME TO JINAK

 

V úterý 10. března 2020, před vyhlášením nouzového stavu a nástupem bezpečnostních omezení nařízených Vládou ČR, jsme ve spolupráci s Městskou knihovnou Šumperk, pro vás i veřejnost, zrealizovali dlouho plánovanou akci pod názvem „Když oči nevidí aneb zvládneme to jinak“. Překvapil nás počet zájemců, jenž se vyšplhal na krásných 260 lidí.

Smyslem této akce bylo přiblížit svět slabozrakých a nevidomých lidí a představit pomůcky, které pomáhají odbourat bariéry a usnadňují život lidem se zrakovým postižením.

Dopoledne bylo připraveno pro školy. Žáky očekávaly nejen zážitkové aktivity potmě, ale i kulturní zážitek v podobě výchovného koncertu nevidomého umělce Radka Žaluda s kytarovým doprovodem Filipa Moravce.

A tak sálem zazněly písně jako Klobouk ve křoví, písničky z pohádek, ale i vážnější hudba jako Ave Maria. Po koncertu si žáci vyzkoušeli, jak to vypadá, když člověk nevidí. Potmě zkoušeli zapnout knoflíky na košili, najít 2 stejné boty, roztřídit odpad, vyluštit nápis v Braillově písmu, zamést korkové špunty na lopatku nebo projít překážkovou dráhu s bílou holí.

O patro níž, už bylo připraveno 7 firem, které se zabývají pomůckami pro zrakově, ale i sluchově handicapované osoby. Naše pozvání přijala firma Adaptech Praha, Sagitta Brno, Spektra Praha, Symbio Praha, Giebhelp Olomouc, Ergones Olomouc a Tyflopomůcky Olomouc. Zástupci z těchto firem zde prezentovali celou řadu produktů. Žáci a odpoledne i veřejnost, si mohli prohlédnout i vyzkoušet různé optické i kamerové lupy, chytré mobilní telefony, počítače se speciálními programy, náramek upozorňující na překážky, přístroje do domácnosti a spoustu dalších. Akci, mluveným slovem a laskavým přístupem, provázel pan Jindřich Solovský. Stanoviště se zážitkovými aktivitami zajišťovali naši členové a dobrovolníci.

Z bohaté úča stiškol i veřejnosti jsme měli velkou radost a rádi bychom poděkovali všem, kteří se na akci podíleli. Městské knihovně za zapůjčení prostor, firmám, které neváhali a přijeli za námi do Šumperka, hudebním umělcům, panu Solovskému a samozřejmě také našim „pomocníkům“ bez kterých bychom to nezvládli. Děkujeme a těšíme se, že se setkáme při další zajímavé akci. A pokud se nám to trošku povedlo a vy jste si vybrali pomůcku, která vám vyhovuje, pak je naše radost ještě větší, neboť víme, že naše práce má smysl.

 


Obrázky