Káva na slepo

Publikováno 19.07.2021 09:37 Odbočka Jičín


Obrázek

 

     A je to tady, slavíme! Ve středu 16. června tomu bylo již 25. let od založení Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, kdy se spojily největší spolky sdružující nevidomé v Čechách.

     My z Jičína jsme se rozhodli si tuto událost připomenout celodenní akcí v místní Kavárně Republika, kde nám poskytli prostory naši přátelé. Hosté mající zájem obdrželi u vstupu klapky na oči a slepeckou hůl. Následně si cestou ke stolu ozkoušeli orientaci pomocí hole za doprovodu naší asistence. U stolu na ně čekal nápojový lístek v Braillově písmu. V krátkém menu si osahali slepecké písmo s výkladem obsahu. Po objednání občerstvení následovala zkouška orientace na stole. Navigace asistentem rozmístění šálku s kávou a talířku se zákuskem i popisu umístění zákusku na talířku. Součástí akce byla i malá ukázka předmětů ze stánku propagace a osvěty očních vad nebo možnost zahrát si po slepu dámu nebo Člověče, nezlob se. 

     Návštěvníků kavárny bylo pomálu. Možná, že za to mohla vedra anebo to jsou stále následky covidových opatření, ale naše snaha propagace akce v Jičíně a okolí moc návštěvníků do kavárny nepřilákala.

     I přesto se našlo několik návštěvníků s chutí dát si kávu na slepo. Mezi nimi byli především naši členové. Velkým překvapením byla návštěva kolemjdoucí paní novinářky z Jičínského deníku.

     Na stránkách Jičínského deníku můžete nalézt článek pod názvem „Jaké to je nevidět? V Jičíně si zájemci zkusili bílou hůl i čtení poslepu.“ psaný paní Kateřinou Chládkovou.

Odkaz:https://jicinsky.denik.cz/zpravy_region/foto-jake-to-je-nevidet-v-jicine-si-zajemci-zkusili-bilou-hul-i-cteni-poslepu-20.html


Obrázky

Vstup do kavárny Vstup do kavárny
Návštěva z novin Návštěva z novin
Návštěva z novin Návštěva z novin
Návštěva z novin Návštěva z novin
Další milovníci kávy Další milovníci kávy
Ukázka Braillova písma Ukázka Braillova písma
Člověče nezlob se! Člověče nezlob se!