Jeskyně výpustek - 23. 5. 2019

Publikováno 23.05.2019 08:48 Odbočka Blansko


Obrázek

 

Ať je jak chce, my jedeme přes Adamov do Jeskyně Výpustek. Postupně se setkáváme ve vlaku. Zatím to jde, moc neprší a docela teplo. Takže se všichni těšíme. A co nás čeká? Máme domluvenou speciální prohlídku. 

Nedaleko městečka Křtiny leží jeskyně Výpustek s pestrou a pohnutou historií. Již v roce 1938 převzala podzemní unikát Čs. armáda, která zde měla muniční sklad. Mnoho prostor a skalních přepážek bylo odstřeleno a tak se staly z přírodních chodeb nevlídné tunelové prostory. V průběhu války pak byla jeskyně obsazena německou armádou, která zde zřídila továrnu na letecké motory. Po druhé světové válce se prováděly speleologické průzkumy ve znovuotevřené Babické chodbě. Po převzetí jeskyně Správou jeskyní ČR a jejím znovuotevření v roce 2008 byla jeskyně zpřístupněna návštěvníkům Moravského krasu.

Prohlídka jeskyně začíná ve vstupní hale bývalých vojenských kasáren, kde jsme byli seznámeni s pestrou a pohnutou historií tohoto místa. Z haly se schází do betonového krytu, bývalého záložního velitelského stanoviště vojsk české a dříve československé armády. Potom už vstoupíte do jeskynních prostor, značně poznamenaných činností člověka. Rozsáhlá těžba pro úpravu jeskyně na německou podzemní továrnu na letecké motory proměnila původní malé prostory na dnešní mohutné tunely a sály. Následuje Babická chodba, ze které vede na povrch větrací šachta, která za 2. světové války sloužila k ventilaci podzemní továrny. Zajímavé jsou zbytky německé kotelny. Topilo se v ní uhlím a podlahové kanály podle svědků vyhřívaly vzduch v celé podzemní továrně až na 17 – 20 °C. Dále vede trasa do Jindřichova sálu, jehož tmavé stěny a strop pokrývá mladá krápníková výzdoba – brčka a záclony. Sál má také vynikající akustiku. K východu jsme šli přes tři přírodní neupravované chodby (zpřístupnění v letech 2010 a 2013), je zde vidět původní úroveň podlah jeskyně před těžbou hlín a nahlédli jsme do dvou propastí s hloubkou až 20 metrů.

Naše průvodkyně paní Božena Valíčková byla výborná a my jsme byli spokojeni. Sice zmrzlí, ale spokojení. Tak zase někdy příště na viděnou!


Obrázky