Jak probíhal letošní rekondiční pobyt ve Zderazi

Publikováno 17.09.2020 10:34 Odbočka Zlín


Obrázek

Příjezd byl v sobotu na oběd, odpoledne jsme měli volný program, abychom se mohli v klidu vybalit a aklimatizovat se v neznámém prostředí.

V neděli dopoledne jsme se vydali na prohlídku místních Skalních obydlí, kde v dřívějších dobách bydleli chudí lidé. Některé z jeskynních sklepů také sloužily jako úložna potravin a tuto funkci mají dodnes. Ve vybraných obydlích se nachází expozice toho, jak lidé dříve zde bydleli, včetně vybavení. Odpoledne jsme si vyšli na procházku lesem k nedalekému zatopenému lomu, kde se dá krásně koupat, bohužel bylo příliš chladno a tak jsme se jen kochali přírodní scenérií.

V pondělí dopoledne měla část z nás na programu masáže, odpoledne pak za námi přijel z České kosmické kanceláře pan Halousek s poutavou přednáškou o historii kosmonautiky. Dozvěděli jsme se o vynálezu prvních raket v Číně, o středověkých pokusech, vývoji raket za druhé světové války a dále se přednáška věnovala soupeření SSSR s USA o vesmír. Večer pak pro nás vedení hotelu uspořádalo večírek s hudbou k tanci i k poslechu.

Jelikož v úterý celý den lilo jako z konve, věnovali jsme se tradičnímu tvoření - vyráběli jsme stromky štěstí a andělíčky z korálků. Na naše výtvory se můžete podívat níže v galerii.

Středeční dopoledne se opět část členů mohla zrelaxovat při masážích, odpoledne jsme se pak vydali na túru do blízkého městečka Proseče. Zde jsme měli volno, někteří z nás ho využili návštěvou Muzea dýmek, další zase ve zdejší cukrárně nebo při nákupu bot v místní vzorkové prodejně zdravotních bot Santé.

Na čtvrtek jsme domluvili prohlídku hradu Svojanov, kam jsme se hned po snídani vydali objednaným autobusem. Místní kastelán s dalšími zaměstnanci pro nás připravili velmi podrobnou a vyčerpávající prohlídku, dokonce pro nás zpřístupnili vybrané exponáty tak, že jsme si je mohli prohlédnout i hapticky. Po celou naši prohlídku nás provázela milá průvodkyně, která nám dokonale popisovala nejen vzhled jednotlivých částí, podávala exponáty k ohmatání, ale také počítala schody, upozorňovala na překážky a vůbec celou prohlídku přizpůsobila osobám se zrakovým postižením. Povyprávěla nám nejen o historii hradu, ale také přidala několik zajímavých pověstí a zkazek. Hrad jsme tak prošli od sklepení (mučírny) až po věž. Po tomto náročném dni nás večer na hotelu čekalo místo večeře grilování, kdy nám pan kuchař připravil grilovaný špíz, klobásky, pečené brambory, saláty a dresinky a jako zákusek dvojbarevné lívance.

V pátek opět někteří z nás využili dopoledne možnosti masáží a wellness, které hotel poskytuje a odpoledne jsme se vydali na túru do Pivnické rokle. V podvečer jsme pak už jen společně pobyt zhodnotili.

Chtěli bychom poděkovat všem, kteří se o nás po dobu našeho pobytu skvěle starali, tj. personálu hotelu Renospond ve Zderazi a také personálu zámku Svojanov, kteří si na nás udělali čas a připravili nám moc zajímavou a podrobnou prohlídku hradu.

Dále také děkujeme všem účastníkům a doufáme, že se zase sejdeme na dalším rekondičním pobytu!

 

Text a foto: Bc. Eva Benešová


Obrázky

Na prohlídce Skalních obydlí Na prohlídce Skalních obydlí
Uvnitř skalního obydlí Uvnitř skalního obydlí
Uvnitř Zderazského domečku Uvnitř Zderazského domečku
Výlet k zatopenému lomu Výlet k zatopenému lomu
Přednáška pana Halouska o historii kosmonautiky Přednáška pana Halouska o historii kosmonautiky
Z průběhu tvoření Z průběhu tvoření
Z průběhu tvoření Z průběhu tvoření
Andílci z korálků Andílci z korálků
Stromky štěstí z korálků Stromky štěstí z korálků
Z výletu do Proseče Z výletu do Proseče
Hrad Svojanov z dálky Hrad Svojanov z dálky
Naše skupina před hradem Svojanov Naše skupina před hradem Svojanov
Naše skupina na nádvoří hradu Naše skupina na nádvoří hradu
Zvukový point pro zrakově postižené Zvukový point pro zrakově postižené
V sále hradu Svojanov V sále hradu Svojanov
V kuchyni hradu Svojanov V kuchyni hradu Svojanov
V jídelně hradu Svojanov V jídelně hradu Svojanov
Prohlídka haptického modelu hradu Prohlídka haptického modelu hradu
Výhled z věže hradu Výhled z věže hradu