Jak naše odbočka k 3D tiskárně přišla

Publikováno 07.06.2021 09:37 Odbočka Zlín


Přešlo několik let a já jsem začala přemýšlet nad tím, jak bychom mohli lépe podpořit naši sbírku Bila pastelka. Opět jsem oslovila Michala. Slovo dalo slovo a pro sbírku vznikly barevné kulaté přívěsky jako rozlišovače na klíče či ozdoba na školní čip s logem naši sbírky. Tato barevná kolečka měla velký úspěch a dělají dětem radost už tři roky.

Pak přišla pandemie a naše životy dostaly jiný směr. Najednou jsme museli přehodnotit naše priority a přizpůsobit se nové situaci. Při první vlně rozvolňování, loni v květnu, kdy jsme znovu mohli rozjet naše masérské služby, jsme museli velmi rychle reagovat a sehnat všechny ochranné pomůcky pro našeho maséra. Jednou z těchto pomůcek byl i ochranný štít. A tady opět pomohl Michal, který zkoušel tisknout pro své kolegy ochranné štíty podle návodu pana Průši. I pro nás vytiskl čelní komponenty, které jsme díky Průšovým návodům sami zkompletovali a maséra vybavili.

Letos v březnu přišel Michal s další vychytávkou. Byly to rouškolapy. Že nevíte co to je?  Ráda vysvětlím. Rouškolap je plastový pásek asi 13,5 cm dlouhý s 6 zářezy po obou stranách. Pásek se přiloží na zátylek a do něj se po obou stranách zahákne rouška nebo respirátor. Tato nepatrná věcička, mě velice nadchla, protože mně jsou všechny respirátory velké a s rouškolapem je mohu utáhnout tak, že mi na obličeji perfektně sedí a gumičky za ušima netlačí. Říkala jsem si, jak by to bylo skvělé, kdybych je mohla mít pro naše členy. No a tahle malá věc to vlastně všechno nastartovala.

Opět jsem se obrátila na Michala, který mi pomohl a na své ruční skomírající tiskárničce vytiskl rouškolapy pro všechny naše členy. Když mi je koncem března přinesl a já je balila spolu s respirátory do obálek pro naše členy, jsem dostala nápad. Co kdybychom měli takovou 3D tiskárnu na odbočce, to by bylo něco. Vím, o koupi takové tiskárny jsme se s kolegyněmi bavily před pandemií. To jsme si řekly ano, je to dobrá věc, ale využijeme to?
V té době mě nenapadlo nic jiného než tisk reklamních předmětů pro Bílou pastelku a to bylo málo. Tak jsem, tenkrát, myšlenku na pořízení tiskárny zavrhla.

Ale teď, když nám několikrát v téhle nelehké době pomohla? Teď mě napadala jedna myšlenka za druhou. Mohli bychom tisknout pro naše členy a aktivity spoustu zajímavých věcí jako skládačky, hlavolamy a hry pro trénink jemné motoriky a paměti, haptické modely, reklamní předměty, ceny do soutěže nebo do tomboly pro naše setkání, další ochranné pomůcky, prostě vše co nás napadne.

Dlouho jsme tohle téma probírali. Jaké výhody a jaký přínos by to pro nás mělo. Ale kde na to vzít finance, když jsme neziskovka? Najednou to z Michala vypadlo: „Tak napiš Průšovi, ten vás určitě podpoří, když jde o takovou věc.“ Říkala jsem si, ano, to je dobrý nápad, ale hned se objevily obavy, že to přece nemůže vyjít. Ale Michal, spolu s mým manželem, mě neustále povzbuzoval, ať to zkusím. A tak jsem hned druhý den dopis, s naší žádostí o poskytnutí hmotného daru, sepsala a panu Průšovi odeslala.

Nastalo nekonečných 14 dní čekání na odpověď. E-maily jsem sledovala doslova každou minutu a nervozita rostla. Pak najednou, když to člověk nejmíň čeká, dorazila odpověď. Nejdřív jsem zprávu přečetla jen tak letmo, ale něco mě na ní zarazilo. Čtu tedy znovu a chytám se důležitých slov, které se mi začínají skládat a dávat smysl. Říkám si, to snad není možné, to je sen. Čtu znovu a znovu celou zprávu, má tepová frekvence je v té chvíli neměřitelná. Máme to! Dostaneme 3D tiskárnu!

Neskrývanou radost sdílím s rodinou a s děvčaty v práci, ale na druhé straně stále zůstávám v napětí. Následuje vzájemná komunikace a dolaďování na straně dárce a obdarovaného. Pořád tomu nemůžu uvěřit, že se to povedlo. A přece, tiskárna nám dorazila na odbočku minulý týden a tento týden jsme ji zprovoznili a máme s ní velké plány nejen pro sebe, ale i pro ostatní odbočky.

Dovolte mi závěrem, abych velké poděkování věnovala vedení společnosti Prusa Research a.s., jmenovitě panu Josefu Průšovi a paní Hance Hučíkové, se kterou jsem v této věci komunikovala nejvíce. Váš dar je velkým přínosem pro práci s našimi členy a klienty. Velmi si toho vážíme. Srdečné díky rovněž patří mému manželovi a Michalovi, kteří mě povzbudili, abych to zkusila a šla do toho.

Pavla Andrýsková, SONS Zlín