Jak jsme navštívili Žacléř

Publikováno 01.06.2023 11:59 Odbočka Náchod


Obrázek

Výlet do Žacléře 23. 5. 2023

 

Na schůzce v Náchodě jsme se dohodli, že příští výlet naší organizace bude do Krkonoš a navštívíme v Žacléři naše členky Ivu Procházkovou a Hanu Černou. Obě se zde léčily v rehabilitačním středisku. Cesta autobusem z Trutnova byla plná krásných vyhlídek na východní Krkonoše. Vraní hory, Špičák, Rýchory, obce Bernartice, Lampertice, blízko cíle pak Prkenný Důl a dělostřelecká tvrz Stachelberg, součást železobetonového opevnění 1935-1938, k severu údolí Bobru.

Na zvláštním trojúhelníkovém náměstí v Žacléři nás čekaly obě milé členky Iva a Hana. Pěkně se o nás postaraly. Oběd v jejich léčebně odpovídal nejlepšímu hotelu a ceny opravdu mírné.

Byli jsme mile překvapeni, jaké poklady k vidění nabízí místní muzeum. Ochotná průvodkyně paní Fidlerová nás seznámila s celou historií města a připravila bohatě komentovanou prohlídku. Na závěr putování jsme prošli celým náměstím s malebnými roubenkami a památnými kašnami.

Zase jsme poznali další kout naší vlasti, opomíjený kraj východních Krkonoš s malebným městečkem Žacléř. Máme opět na co vzpomínat.

mgr. Běla Hejzlarová


Obrázky