Jak jsme navštívili Dvůr Králové nad Labem a prohlédli si výrobnu vánočních ozdob

Publikováno 14.11.2022 14:07 Odbočka Náchod


Obrázek

Dne 8. listopadu v dopoledních hodinách jsme ve Dvoře Králové navštívili výrobnu foukaných vánočních ozdob, která tu zahájila činnost v roce 1931. Jinak má výroba těchto ozdob v regionu dlouholetou tradici. Dříve se vyrábělo v roubených domech. Tehdy vzniklo mnoho různých tvarů a velikostí ozdob, které krášlí vánoční stromky po celém světě. Konečný výsledek závisí na umu, trpělivosti a přesnosti foukačů ozdob a malířek.

Seznámili jsme se za provozu se všemi částmi výroby. Foukání, smáčení, zdobení, záponkování a balení do krabic. Celkem jedenáctkrát musí výrobek projít rukou člověka. A opravdu jen málo zaměstnanců zvládne dokonalé dílko.

Celou výrobnou nás provázela paní Regina Jaklová. Uměla podrobně a poutavě komentovat každou část práce. Navíc byla veselá a přidávala tak dobrou náladu. Druhou část tvořila expozice. Představovala vzorkovnu výrobků a byla prodejní.

K tradici našich výletů patří dobrý oběd. A ten nám v restauraci U Hlaváčků připravili opravdu výborný. Každý si vybral podle chuti, obsluha byla rychlá a personál přívětivý.

Náš výlet šťastně skončil a vraceli jsme se domů. Obohaceni o poznatky, dobře najedení a s výbornou náladou.

V tomto městě je však mnoho dalších zajímavostí. Proto se do Dvora Králové v příštím roce znovu rádi vrátíme.

Zapsala Mgr. Běla Hejzlarová

členka OO SONS Náchod


Obrázky