Itálie všemi smysly

Publikováno 08.11.2022 10:56 Odbočka Olomouc


Obrázek

Ve čtvrtek 3. 11. 2022 jsme v naší klubovně uspořádali cestovatelskou besedu s názvem „Itálie všemi smysly“, kterou nás provázel dlouholetý člen OO SONS Olomouc, rodilý Ital pan Kvido Sandroni.

Splnili jsme tím slib, který jsme s panem Kvidem dali posluchačům naší online besedy dne 2. března letošního roku, která nesla shodný název. Nejspíš uhodnete, jaké bylo znění tohoto slibu: přednáška se z virtuálního prostředí přesune i do reality a všechny naše smysly tedy zapojíme opravdu „naživo“.

A tak se i stalo, protože sluch jsme zapojili díky poslechu slov pana Kvida a audionahrávek, zrak díky promítání obrázků (někteří z účastníků obrázky sice nemohli zhlédnout i očima, ale byly doplněny náležitým slovním popisem), čich a chuť díky nabídnutým italským dobrotám a hmat díky haptickým modelům (např. šikmá věž v Pise). To však zdaleka nebylo všechno - zapojili jsme i paměť (na začátku setkání posluchači mohli ostatním povědět, jestli a kde v Itálii už byli), představivost a komunikační dovednosti, protože díky tomu, že jsme spolu mohli být osobně a ne pouze „na dálku“ jsme pokládali zvídavé otázky, na které pan Kvido rád odpovídal a rozvíjel tím další a další témata…

Samozřejmě pro nás byla beseda velice zajímavá zejména díky tomu, že pan Kvido popisoval své osobní zážitky. Vyrůstal v Toskánsku a zná tedy místní zvyky, které může srovnat se zvyky v České republice, kde již několik let žije se svou manželkou a dcerou. Velice přínosné pro posluchače je i to, že má možnost předat zkušenosti ze života člověka s těžkým zrakovým postižením za hranicemi České republiky, protože každý stát je specifický ve svém přístupu ke zdravotně i jinak znevýhodněným lidem – rozdíly jsou často velké.

O této besedě by bylo možné napsat mnohem více a ani tak by nebylo možné napsat všechno, protože to nejdůležitější, tedy velice příjemnou atmosféru, která na ní panovala, Vám písemně předat nemůžu. Snad si ji ale dokážete i tak představit a tento článek Vás navnadí k návštěvě dalších aktivit, které Vám OO SONS Olomouc nabízí.

Sice až v závěru článku, ale to nic nemění na tom, že je velice důležité následující: panu Kvidovi Sandroni za jeho zajímavou besedu velice děkujeme!

Klára Kočí


Obrázky