Island - 22. 2. 2022

Publikováno 25.02.2022 12:07 Odbočka Blansko


Obrázek

Island,
ostrov přezdívaný zemí ohně a ledu, je svou rozlohou (103 000 km2) druhým největším ostrovem v Evropě s 343 000 obyvatel. Jak se tam žije, co láká turisty, na to vše jsme se mohli zeptat naší průvodkyně ing. Kateřiny Matuškové. Nejprve nás zavedla do hlavního města - Reykjavíku - města s největším počtem kaváren.

Sama cestovatelka za 14 dnů absolvovala jen část ze široké škály pozoruhodností, které samotná země skýtá. Vše je také odvislé od počasí, nejlepší období pro putování po této kouzelné zemi je od června do srpna. Většina turistů nevynechá tzv. Zlatý okruh, kde se mohou setkat jak s gejzíry, vodopády či narazí na lávová pole. Nemůže chybět výbuch sopek, oblast bahenních jezírek a vodopádů. Tamní obyvatelstvo hovoří islandštinou, ale všichni plynně hovoří anglicky. Je to bezpečná země, jen je třeba mít štěstí na počasí. Poutavě vyprávěla o 4-denním tracku, který nakonec skrze nejistého počasí, museli zvládnout za pouhé 3 dny. Po ledovcích přes Duhové hory, přes sopečný písek a brody se v závěru dostali do překrásné zeleně. Pohled do nekonečných zelených plání vynahradil strach a stres, který též patřil neodmyslitelně k dobrodružství samému. Závěr jejich pobytu byl spojen s Modrou lagunou, která se i ve všech průvodcích loučí s Islandem.

Geologicky se jedná o velmi mladý ostrov, což je příčinou podoby Islandu jak jej dnes známe. Země ledovců, sopek, gejzírů a geotermálních pramenů, fjordů, vodopádů, ale i pastvin a vysokých nedostupných hor. Obklopený oceánem, jehož vlny brázdí největší savci této planety velryby a jehož pobřeží obývají tisíce rozmanitých ptáků. Na území Islandu jsou 3 národní parky, 29 přírodních rezervací, 30 přírodních památek, 9 přírodních parků a dalších 28 míst zvláštního zájmu ochrany přírody. Z měst stojí kromě toho hlavního Reykjavíku za návštěvu také Akureyri na severu země. Více vás však určitě uchvátí zdejší příroda. Z gejzírů ten nejznámější - Geysir, a nedaleký vodopád Gullfoss. Stále aktivní sopka Hekla nebo národní parky Jökulsárgljúfur, Snaefellsness či Skaftafell, který je největším národním parkem, nachází se na jihovýchodě ostrova, rozkládá se z větší části na největším evropském ledovci Vatnajökul. Určitě nezapomeňte na jezero Mývatn v oblasti aktivních vulkánů. Jedinečné jezero s plovoucími krami Jokulsárlón.

Vyprávění bylo velice poutavé. My, všichni přítomní, se již velice těšíme na další setkání.