Intenzivní program Aktiv klubu SONS v Praze aneb baroko, letiště, banka, šaty, pivo a cestovatelský festival v jednom

Publikováno 20.03.2024 08:35 Chlanda Luboš


Veselý hlahol vítajících se osob se rozléhal recepcí hotelu na Žižkově a předznamenával očekávání ze zajímavého setkání členek a členů Aktivit klubu v Praze. Prodloužený druhý březnový víkend se setkali mladí, aktivní nevidomí a slabozrací z České republiky spolu s nevidomými a slabozrakými přáteli ze Slovenska. Intenzita programu se odvíjela od chuti účastníků navštívit zajímavá místa a také společně trávit volný večerní čas.

Ve čtvrtek odpoledne jsme zavítali na speciální komentovanou prohlídku pro nevidomé výstavy Baroko v Bavorsku a Čechách konanou v Národním muzeu. Sympatická průvodkyně nás provedla haptickou linkou výstavy a velmi jsme ocenili její znalosti z období baroka. S obdivem přítomní naslouchali popisu zlatých předmětů a nádherných obrazů velkých rozměrů, v prostoru s tiše znějící barokní hudbou v barevně laděném prostředí výstavy. Společná večeře v Restauraci Olše zakončila první aktivní den.

Energii pro náročný druhý den účastníci čerpali díky dobré, i když brzké  snídani a společně jsme se vydali na prohlídku Letiště Václava Havla. Haptické zkoumání detekčních pomůcek předznamenalo cca hodinovou projížďku po letištních terminálech spojenou s podrobným popisným výkladem skvělé průvodkyně, díky níž známe časté typy letadel, oblečení posádek různých leteckých společností, zvířata a živočichy v rámci biologické ochrany letiště, speciálně vycvičené čichací psy, pomocná autíčka na rozjezd a parkování letadel a spoustu dalších zajímavých věcí z vnitřního života letiště. Jedinečným zážitkem bylo setkání s letištními hasiči a jejich technikou, usměvaví pánové nám přiblížili svoji práci a také předvedli sjezd z druhého patra budovy po tyči do garáže. Plní dojmů jsme se poté vydali do centra Prahy na oběd a skupina se rozdělila na dámskou a pánskou část. Dámy zamířily do Obecního domu na výstavu šatů Blanky Matragi a pánové na loď s ochutnávkou piva místního pivovaru. Velkým překvapením pro dámy byla skutečnost, že paní Blanka Matragi za námi na výstavu dorazila a se zájmem poslouchala, jak vnímáme její nádherné šaty a šperky. Obě skupiny se poté potkaly v České národní bance, přednáška a haptická prohlídka nám potvrdila vliv ČNB na ekonomiku našeho státu a závěrečné potěžkání velké zlaté cihly se stal zlatou tečkou programu v centru města. Večerní družné klábosení ve sklípku s výborným jídlem a pitím zakončilo náročný, avšak nadmíru uspokojivý páteční program.

V sobotu jsme si mohli malinko přispat,  přesto však se během cesty do Kolovrat neslo vagónem občasné zívání. Komunitní centrum v Kolovratech ve svém podkrovním prostoru skrývá dobré zázemí právě pro potřebu setkání cca 50 osob. Dopoledne se konalo klubové shromáždění a po řízečku s bramborovou kaší, cestovatelský festival nevidomých a slabozrakých se zajímavými přednášejícími. Téměř 50 lidí poslouchalo Vladimíra Bodiše se zážitky cesty do Turecka, Zuzku Habáňovou popisující krásy Sierra Leone, manžele Schnaubeltovy vysvětlujícími způsob minimalistického cestování se třemi dětmi, slovenského účastníka Michala Hercega se zvukovou a fotografickou stopou z návštěvy Islandu a Pavlu Kovaříkovou s úžasnými zážitky ze studijních cest v USA a JAR. A jelikož se partnerem cestovatelského festivalu stal projekt Jiříkovo vidění, přítomni využili možnost seznámit se se zrakově postiženým sládkem Jiřím Pardubským a ochutnali výborné, netradiční pivo tohoto projektu. Gulášek a pivečko skvěle naladily přítomné a nevidomý slovenský klavírista Petr Zbranek neúnavně hrál, známé české a slovenské písně, hudbu doplnil mohutný sbor účastníků setkání. Bratření Čechů a Slováků nemělo konce, v pozdních večerních hodinách jsme komunitní centrum opouštěli nabití netradičními zážitky a dobrou náladou.  

Nedělní loučení u snídaně bylo smutné, avšak víme, že parta Aktiv klubu SONS se dokáže dobře bavit a vzájemně sdílet svůj handicap. Setkání lidí z celé republiky spolu se slovenskými přáteli opět posunulo hranice a je nasnadě, že podobná setkání budeme pořádat i nadále. 

Dagmar Filgasová


Obrázky

Michal Herceg 1 Michal Herceg 1
Michal Herceg 2 Michal Herceg 2
Blanka Matragy a členky Aktiv klubu SONS Blanka Matragy a členky Aktiv klubu SONS
ČNB 1 ČNB 1
ČNB 2 ČNB 2
ČNB 3 ČNB 3
ČNB 4 ČNB 4
Dagmar Filgasová a Eva Plačková u šatů Blanky Matragy Dagmar Filgasová a Eva Plačková u šatů Blanky Matragy
Jana a Petr Schnaubeltovi  1 Jana a Petr Schnaubeltovi 1
Jana a Petr Schnaubeltovi  2 Jana a Petr Schnaubeltovi 2
Jana a Petr Schnaubeltovi  3 Jana a Petr Schnaubeltovi 3
Jiří Pardubský Jiří Pardubský
Klubové shromáždění Klubové shromáždění
Národní muzeum 1 Národní muzeum 1
Národní muzeum 2 Národní muzeum 2
Národní muzeum 3 Národní muzeum 3
Letiště 1 Letiště 1
Letiště 2 Letiště 2
Letiště 3 Letiště 3
Letiště 4 Letiště 4
Letiště 5 Letiště 5
Letiště 6 Letiště 6
Pavla Kovaříková -Valníčková 1 Pavla Kovaříková -Valníčková 1
Pavla Kovaříková -Valníčková 2 Pavla Kovaříková -Valníčková 2
Slovenská delegace Slovenská delegace
Vladimír Bodiš 1 Vladimír Bodiš 1
Vladimír Bodiš 2 Vladimír Bodiš 2
Vojtova tajná akce 1 Vojtova tajná akce 1
Vojtova tajná akce 2 Vojtova tajná akce 2
Zuzana  Habáňová 1 Zuzana Habáňová 1
Zuzana  Habáňová 2 Zuzana Habáňová 2