Informátor 9 /2023

Publikováno 26.09.2023 07:52 Odbočka Tábor


Obrázek

INFORMÁTOR

č. 9/2023

Vážení členové,

Léto pomalu končí, nastává čas podzimní sklizně a jejich slavností. Nejeden náš pradědeček nebo prababička vzpomíná s jiskrou v oku, jak se točili v kole při slavných posvícenských slavnostech. Nás opět  čeká spousta zajímavých akcí, které se na naší odbočce během následujících měsíců uskuteční.  

Organizační věci na odbočce

Novou členkou organizace se stala od září 2023 paní Miluška Kroužková, kterou všichni jistě znáte z pravidelné akce – Putovaly písničky, kde doprovází na kytaru paní Ivanu Törökovou. Vítáme jí mezi námi a přejeme jí, ať se jí u nás líbí. Druhá zpráva je smutnější.

Vážení členové,

bohužel Vás musíme informovat o nenadálé ztrátě naší aktivní členky Evy Koubkové, která ukončila svou životní pouť zcela náhle a nečekaně dne 16. srpna 2023. Dovolte mi proto, abych se touto cestou podělil o pár vzpomínek na ni. Nejdříve jsem jí poznal, jako pilnou studentku anglického jazyka.  I přes svůj zrakový handicap docházela každý pátek mezi nás a pilně studovala tento věru nelehký jazyk. Ráno, když přišla, nezapomněla pozdravit kolegyně z Červeného kříže a pak nám pomoci uvařit si kávu či nalít vodu. Vždy nás obohacovala o pozvánky k různým výletům a nebála se s námi podělit i o své životní trampoty, kterých prožívala opravdu nemálo. Na mé naléhání „in English please“ se vždy usmála a pak v českém jazyce své vyprávění dokončila, čímž všechny pobavila a i mě nakonec k úsměvu přiměla. Jak šel čas, dozvídal jsem se, že ráda zpívala, cestovala, poznávala nové kraje i lidi, a především, že pomáhala, nejenom nám zrakově handicapovaným, ale i jiným potřebným neváhala podat pomocnou ruku. O to více jsem si jí vážil a je mi skutečně líto, že její židle zůstane prázdná… Vždyť bojovat se zdravotními problémy a někdy i s nepřízní osudu, vyžaduje velkou odvahu a odhodlání, které Eva určitě měla. A tak snad jen dodám: „Evi, ať už jsi kdekoliv, my na Tebe i nadále vzpomínáme a do nebíčka srdečné pozdravy posíláme GOOD BYE OUR DEAR, GOOD BYE EVI!!

Jiří Sálus

Vzpomínka na Evu

......8. 2023 odešla "tam nahoru" naše členka Eva Koubková. Znaly jsme se ze Sezimova Ústí, kde Eva dříve bydlela, ale já jsem ji blíže poznala až v SONSu na hodinách anglické konverzace, kde jsme měly snahu přijít na chuť záludnostem anglického jazyka. Obě jsme "naskočily do již rozjetého vlaku", ale Eva brzy ostatní dohnala. Oběma se nám do řeči občas vloudilo nějaké německé slovíčko, obě jsme chytaly nějakou tu nápovědu, strachovaly se ze závěrečných zkoušek, ale byly to i chvíle příjemně prožité s přáteli, kdy jsme se dělili o radostné zážitky či si mohli postesknout. Eva se často svěřovala se svými starostmi a bolístkami. A že jich nebylo málo. Starala se o nemocné rodiče, jezdila jim do Sez. Ústí nakoupit, uvařit, poklidit a po smrti otce navštěvovala matku v G-centru. K tomu starost o nemocného syna a manžela. Přitom ještě pracovala v Červeném kříži a ochotně pomáhala, kde bylo třeba.

Evi, tvá židle už bude v září prázdná, už nám neřekneš anglicky, jak jsi strávila prázdniny či víkend, jaké knihy ráda čteš, jakou máš ráda hudbu, či co by sis objednala v restauraci k obědu. Ale doufám, že tam se shora budeš sledovat naše snažení a my ti budeme posílat samé dobré zprávy.

Zdeňka Vlková

Co jsme měly za tajemství s Evičkou Koubkovou?

Potkaly jsme se nad barevnými vzpomínkami, bylo krásné oživit alespoň několik tónů, které pronikaly naše životy při společných aktivitách, kdy jsme jedna druhou neznaly.

 

Byla jsem na gymnáziu a jezdila na hodiny zpěvu, když tvá rodina přivezla pěvce z Národního divadla: Naďa Šormová, Blanka Vítková, Dalibor Novotný a Bohumil Maršík a uprostřed totality zazněly tóny České mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Táborský Orchestr Bolech a pěvecký sbor Hlahol, doplněný o dobrovolníky a sbor z Českých Budějovic pod vedením paní učitelky ZUŠ Tábor Marie Viktorínové.  Tehdy jsme byly účastny docela statečného činu, protože veřejné provozování Rybovky bylo v řadě měst zakázané. Pátrala si, kdy to bylo, a já odhadovala rok 1979, kdy začala krásná tradice vánočních koncertů Bolechu a já také tehdy byla u prvního koncertu. Hledala jsi to datum v archivech a přinesla jsi zjištění, že posledním zdrojem je kronika Bolechu. Slíbily jsme si, že po prázdninách budeme v pátrání pokračovat....

 

Odešla jsi, se zeptat toho nejvyššího Pána nad námi a já  ti s úctou vzdávám tu nejvyšší čest.

Ivana Töröková

 

Zprávička od předsedkyně Vokál klubu

 Vážení přátelé a příznivci sborového zpěvu a hudby, možná jsou dny, kdy jste si řekl/a, já už nezvládám číst noty a nebudu kvůli tomu zpívat nebo hrát na hudební nástroj. V horším případě můžeme mluvit až o ztrátě zraku, a muzika chybí. Přicházíme pro Vás se zajímavou informací.

V naší republice existuje pěvecký sbor nevidomých a slabozrakých, který má speciální vedení studia a udržování repertoáru, tak aby zcela nevidomý nebo jinak zrakově znevýhodněný člověk mohl zpívat repertoár v obsazení Soprán, Alt, Tenor, Bas. Umíme pomoci i lidem, kteří si nejsou jisti, že zvládnou zpívat. Práce s dechem a hlasem patří k samozřejmé součásti našich zkoušek.

Náš sbor Vokál klub SONS ČR je celostátním klubem Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky. Obvykle v srpnu má týdenní soustředění, na kterém studuje především nový repertoár a na závěr letošního soustředění sbor zpíval v arciděkanském kostele Narození Panny Marie Klatovy a vystoupení se povedlo. Během roku se scházíme 1x měsíčně zpravidla v sobotu ve zkušebně v Praze 1 nedaleko Václavského náměstí.

Chcete se stát členem Vokál klubu i Vy? Znáte někoho, koho by tato informace zajímala a pomohla mu? Problémy se zrakem nebo nevidomost neznamenají konec zpěvu a hudební aktivity!!!

Naši zpěváci jsou z různých krajů a konců ČR. Cestují sami nebo za pomoci někoho z rodiny či kamaráda. Zpívat s námi mohou oba anebo doprovázející osoba si udělá pěkný čas v Praze.

S úctou a pozváním mezi nás na první podzimní zkoušku v sobotu 16. září Ivana Töröková Předsedkyně klubové rady Vokál klub

e-mail: torokova@sons.cz

Tel. 778 702 417 www.sons.cz/vokal

 

Co nás čeká v září?

Výlet na zámek Brandlín

Dopoledne před obědem posadíme se na linkový autobus a vyrazíme směrem k Tučapům, kde nachází se krásný zámek Brandlín. Po jeho prohlídce zbyde i trocha času na posezení u kávičky a společného si popovídání. Odjezd bude v 10:55 hod. z autobusového nádraží. Sraz před cukrárnou DK v 10:35 hod. Předpokládaný příjezd do Tábora v 17:04 hod.

Nordic Walking

Podzimní čas zve nás k pohybu zas. Teploty již sestupují na únosnou míru a my s hůlkami dáváme se zas do běhu. Netvrdím, že přímo poletíme, ale rozhodně pohybem na čerstvém vzduchu si zdraví utužíme.

Putovaly písničky

Zazpívat si jen tak pro radost, toho není opravdu nikdy dost. A proto neváhejte a s Ivankou a Miluškou se do veselých písniček dejte, ať klidně každý kolemjdoucí slyší, že nás zpívání prostě baví.

Konverzace v AJ

Letní prázdniny rychle uběhly a dost možná někdo i cizince potkal a s ním si anglicky popovídal. Znělo to možná krkolomně a těžce, a přeci už dopracoval se každý k nějaké srozumitelné větě. A abychom rozuměli cizincovým otázkám ještě lépe, usedneme každý pátek k nevšedním nahrávkám, které nás vpřed posunou, a příští léto nám v zahraničí ke konverzaci pomohou.

Přednáška o Vesmíru

Tajemství vzniku života a vlastně celého světa je věčné. Přijďte se proto zeptat odborníků na slovo vzatých, jak se vesmír dobýval, a co si z Vesmíru člověk přinesl a případně v budoucnosti ještě odnese. Jaké otázky trápí současné astronomy, a jak nám rozřešení těchto otázek může pomoci v našich životech?

Jednání oblastní rady

4 roky uplynuly, jako voda a my si budeme volit vedení odbočky znova. A proto, Vy co máte chuť a zájem do činnosti odbočky se zapojit, přijďte se v pondělí současnému výboru představit. Máš-li srdce na pravém místě a ochotu pomáhat zrakově handicapovaným, přijď v pondělí odpoledne do odbočky k nevidomým.

Výlet na zámek Kratochvíle a poutní místo Lomec u Netolic

Ke konci měsíce si ještě trochu zacestujeme a krajem jihočeským se projedeme.

 

Ohlédnutí za uplynulým měsícem

Konverzace v AJ

Tradiční letní angličtina se nesla v duchu oslavy jednoho životního jubilea studentky Ivanky, která si pro nás pohoštění připravila. Nad tím vším předsedkyně bděla a dokonce nová studentka se na lekci objevila. V anglickém jazyce jsme si povyprávěli o svých zážitcích z dovolených, případně rekonstrukčních patálií v kuchyni. A samozřejmě nechybělo nové poznání. Tentokráte, proč Asie jmenuje se Asie anebo proč má Antarktida podobný název, jako oblast zvaná Arktida.

 

Výuka na PC

Bylo nás 5 z toho jedna pouze online. I tak by se dalo nazvat středeční setkání u PC. Začali jsme zvesela, než přišla první překážka. Ta proklatá funkce „Uložit jako“, tak ta nám dala opravdu zabrat a do jejích tajů se podařilo jen jediné studentce dostat. A tak nezbývalo, než se na dvě poloviny  rozdělit. První skupina (říkejme jim méně pokročilí)  se pokoušela o zpracování úkolu č.2 jinou cestou, aby se mohla vrhnout na další úkoly. Trnitá a nesnadná byla jejich cesta, ale přeci se to nakonec podařilo. Druhá skupinka (říkejme jim mírně pokročilí) se dokonce dostala k úkolu č. 5, který opět instruoval způsob, jak se připojit přes MS Teams. Do toho ozvala se zkušená předsedkyně z domova, že je připravena se připojit online. A skutečně za chviličku se v odbočce rozezněl její hlas, jako kdyby  sedla si mezi nás. A aby si každý domů neodnesl pouze zajímavou nahrávku a sadu 5-ti úkolů, zakončili jsme naší lekci kávičkou s pudinkovými rohlíky od Dany. A studenti již vědí, že stejně jako knihy v knihovně nebo plody na stromě, má i každá položka v počítači své místo, které je pojmenováno a rozčleněno do jednotlivých složek (stejně jako poličky s knihami či větve s ovocem.

 

Kdo si hraje nezlobí

Pětice hravých a veselých sešla se v pondělí, kdy rtuť šplhala se vysoko nad třicet stupňů. Herní dopoledne jsme zahájili pexesem, během něhož jsme se trochu rozehráli. Pak číselné řady jsme tvořili. Zde každý mohl hru kdykoliv stopnout a na soupeře otázku vrhnout – pamatuješ si všechna čísla? Hra to byla nelítostná a nikdo své soupeře nešetřil. Pak přišla na řadu slova. A ti nejlepší si zapamatovali řadu 22 slov. Abyste získali představu, zde je uvádím pro Vás, jako hravou inspiraci na dlouhé zimní večery:

„Mobil, číslo, tlačítko, prase, pes, koza, počítač, klávesnice, telefon, tablet, dynamit, Luhačovice, Evropa, Amerika, Filipíny, čočka, zelí, párek, hořčice, myš, sysel, žirafa“

A pak jsme si dali dvakrát qardo, abychom jemnou motoriku i paměť procvičili. Hravé dopoledne jsme následně u dobré kávičky zakončili a něco o cibetkové kávě se dozvěděli.

 

Online na PC

Když vedro vystoupalo tak, že i rtuť v teploměru málem začala bublat, domluvili se Iveta s Emilkou, že zůstanou doma a přitom přijdou do naší odbočky. Jak se to mohlo stát? Inu máme již 21. století, ve kterém se dějí věci nevídané. Dnešní počítače nabízí i nevidomým zůstat v kontaktu, a přitom si užívat pohodlí svého domova. Aplikace, která se o to postarala, se jmenuje MS Teams. Zpočátku jsme se více spoléhali na telefonické spojení, ale asi po hodince, dokázala každá samostatně přijít k nám do odbočky a neurazit ani jeden krok. Já jim k tomu gratuluji, a těším se na všechny, kteří se k nám během podzimu připojí. Vždyť čtenářský klub online se blíží a Vás jistě vědomosti nabité z knih tíží. Tak proč se s druhými nepodělit o zážitky z četby.

 

Informace ze Sociálně-právní poradny 9/2023

Co se skrývá pod pojmem renta z nemovitosti?

Renta je v běžné řeči pravidelný a jakoby bezpracný příjem a s nadsázkou se dá říci, že povolání rentiéra je vysněnou metou většiny z nás. Naše právo však toto slovo vůbec nezná. Pronajímatel u nás dostane nájemné, akcionář dividendu a tak by se dalo pokračovat. Asi nejčastěji se výraz renta v praxi používá, když někdo, zpravidla pojišťovna, opakovaně vyplácí poškozenému slovy zákona „náhradu za ztrátu na výdělku“, tedy rozdíl mezi příjmem před vznikem škody a příjmem po škodné události.

Ale vraťme se k rentě z nemovitosti zvané také zpětná hypotéka, protože to má být jakási hypotéka naruby.  Z právního hlediska se jedná o úvěr zajištěný nemovitostí dlužníka s tím, že jeho vlastnictví zanikne za podmínek sjednaných ve smlouvě. Ty je třeba pečlivě pročíst. Peníze mohou být vyplaceny najednou nebo ve splátkách - „rentě“ nebo kombinací obojího.

Zásadní je, jak jsou dohodnuty podmínky dožití majitele nemovitosti, který v ní dál potřebuje bydlet. Dále, jaká bude reálná hodnota renty v dlouhodobém výhledu třeba dvaceti let a jak vysoké budou úroky vzhledem k tomu, že jde stále o úvěr.

Banky tyto úvěry neposkytují. Podle webových stránek společnosti Finemo.cz, která má od ČNB licenci nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru, je "renta z nemovitosti určena pro lidi nad 60 let, kteří vlastní nemovitost, kterou nechtějí prodat, a potřebují řešit svou finanční situaci nebo finanční situaci svých blízkých. Jedná se vlastně o hypotéku, tedy o úvěr zajištěný nemovitostí. Renta z nemovitosti je vyplacena klientovi buď jednorázově, nebo formou pravidelné renty, případně kombinací obou variant. Klient přitom zůstává majitelem svého domu či bytu. Nejde tedy o prodej, na vlastnictví nemovitosti se nic nemění. Úvěr, který klientovi formou renty z nemovitosti poskytneme, bude splatný až po jeho úmrtí nebo odstěhování, případně kdykoli dle přání klienta. Vaši dědicové zdědí vaši nemovitost i s dluhem a nechte na nich, jak s tím naloží. Vyrovnat dluh však můžete i kdykoliv si budete přát.“

Není asi na místě tento typ podnikání paušálně odmítat, ale je třeba rozhodnutí uzavřít takovou smlouvu důkladně zvážit, protože cílí zejména na příjmově nepříliš solventní či osamocené seniory bez vhodných nebo žádných dědiců a v krajním případě při úpadku poskytovatele úvěru může majitel nemovitosti o slíbené peníze i přijít

Za Sociálně-právní poradnu Václava Baudišová

  

TERMÍNY PLÁNOVANÝCH AKCÍ!

 ZÁŘÍ - ŘÍJEN

Datum

Akce

Čas

po.

4.

září

Oblastní rada

13:30

hod

čt.

7.

září

Výlet – zámek Brandlín

10:35

hod

st.

13.

září

Putovaly písničky

13:00

hod

st.

13.

září

Dobývání vesmíru – Halousek

(knihovna Tábor)

18:15

hod

pá.

15.

září

Konverzace v AJ

9:00

Hod

čt.

21.

září

Výlet – zámek Kratochvíle a poutní místo Lomec u Netolic

8:00

hod

út.

26.

září

Nordig walking

14:30

hod

st.

27.

září

Pedig

13:00

hod

po.

2.

října

Oblastní rada

13:30

hod

čt.

5.

října

Letem světem - Thajsko

10:00

hod

pá.

6.

října

Konverzace v AJ

9:00

hod

pá.

6.

října

Plavecký výcvik

12:15

hod

po.

9.

října

Sbírka – Bílá pastelka

Celý den

 

út.

10.

října

Sbírka – Bílá Pastelka

Celý den

 

st.

11.

října

Sbírka – Bílá Pastelka

Celý den

 

čt.

12.

října

Pronikáme do tajů PC

10:00

hod.

pá.

13.

října

Konverzace v AJ

9:00

hod.

pá.

13.

října

Plavecký výcvik

12:15

hod.

po.

16.

října

Den otevřených dveří

(od 13:00 Přednáška paní MUDr. Abdové)

9:00 -16:00

hod.

st.

18.

října

Putovaly písničky

13:00

hod.

pá.

20.

října

Konverzace v AJ

9:00

hod.

pá.

20.

října

Plavecký výcvik

12:15

hod.

st.

25.

října

Pedig

13:00

hod.

čt.

26.

října

Představení kompenzačních pomůcek – firma Galop

10:00

hod.

po.

30.

října

Ochutnávka sýry

13:00

hod.

 

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí a dodržování časového harmonogramu jednotlivých pořádaných událostí.