Informátor 5/2023

Publikováno 22.05.2023 09:07 Odbočka Tábor


Obrázek

INFORMÁTOR

č. 5/2023

Sjednocené organizace nevidomých

 a slabozrakých České republiky,

zapsaného spolku

Oblastní odbočky Tábor

 

Vydává:

SONS Tábor

tř. Kpt. Jaroše 3106, 390 03 Tábor

Tel.: 775 085 124, 775 857 996

E-mail: tabor-odbocka@sons.cz

 

Časopis vychází pro vnitřní potřebu členů odbočky SONS Tábor a jejich příznivců.

 

Je neprodejný!

 

vyhotoveno 2. 5. 2023

Kontakty

Oblastní odbočka SONS Tábor

tř. Kpt. Jaroše 3106, 390 03 Tábor

 

Vedoucí pracoviště, sociální pracovnice:

Mgr. Hana Pospíchalová

Tel.: 775 085 124

E-mail: pospichalova@sons.cz

 

Pracovník v soc. službách:

Ing. Jiří Sálus

Tel.: 775 857 996     

E-mail: salus@sons.cz

 

E-mail odbočky:

tabor-odbocka@sons.cz

 

Úřední hodiny poradny

Pondělí: 8:00-12:00;12:30-16:30

Úterý:     8:00-14:00

Středa:   8:00-14:00

 

Po předchozí domluvě,

lze i jindy!

Oblastní rada odbočky

SONS Tábor

 

Předsedkyně:  I. Najman

Hospodářka:   J. Čechová

Členové OO:   M. Heřmánková

                         J. Chomout

       H. Pospíchalová

 

Oblastní kontrolní komise

 

Předsedkyně:    E. Kumherová   

Členové KK:      J. Sálus

                            J. Müllerová

 

Úřední hodiny

Pondělí: 13:00 – 16:00

 

E-mail:

tabor-odbocka@sons.cz

 

Po předchozí domluvě,

lze i jindy!

 

Naši oslavenci v měsíci květnu

Přijměte naše gratulace ke svým narozeninám!

Cibulka Miroslav                                                Marešová Hana

Čamrová Jana                                                   Marešová Vladimíra

Chomout Milan                                                  Žítková Helena

                                       

Vážení členové,

přinášíme Vám další číslo časopisu Informátor a přejeme Vám snad již brzy hodně sluníčka.                               

                                                                                        Hanka a Jirka

Organizační věci na odbočce

VÁŽENÍ ČLENOVÉ od 29.5. – 2.6. 2023 jsme na rekondičním pobytu proto bude kancelář v této době uzavřena. Budeme se Vám rádi věnovat, až  přijedeme. Děkujeme za pochopení.

V červnu bude odbočka uzavřená 12.6. – 13.6. z důvodu turistického výletu na Šumavu.

Nordic walking:

Zveme Vás na akci dne 15.5.2023 od 8:00. Sraz v kanceláři.

Zveme Vás na akci dne 22.5.2023 od 14:00. Sraz ve 13:45 v kanceláři.

Co nás čeká v květnu?

Měření – nácvik sebe testování

V květnu rozjíždíme nejednu pohybovou aktivitu, a proto bude jistě zajímavé, jaké hodnoty našeho zdraví objeví se na konci tohoto kondičního měsíce. Abychom však měli s čím porovnat, je třeba počáteční hodnoty zaznamenat.

Přednáška – Vesmír – Knihovna Tábor

Vzpomínáte na přednášku pana Halouska? Skvělý přednes a těch zajímavých informací? Na své si tenkrát přišly i naše ruce, když hmatem mohli jsme poznávat tvář Gagarina, anebo model kosmické lodi. Takže asi netřeba více psát a pouze Vás na jeho přednášku zas pozvat.

Letem světem - Rakousko

Minule jsme se procházeli pod Eiffelovou věží a do uší se nám linula hudba francouzských šansonů. Nyní vydáme se do země horských jezer, ledovců a rodiště Mozarta. Vídeňský řízek či Sachrův dort Vám slíbit nemohu, ale když přijdete, určitě zas něco nového zažijete a dost možná i ochutnáte.

Oblastní shromáždění SONS

Zveme Vás na oblastní shromáždění, kde pro Vás budou připraveny informace o činnosti naší odbočky, malé občerstvení a jako zpříjemnění společného času vystoupí nám dobře známý Sboráček.

Procházky – Nordic Walking

Pod vedením instruktorky zahajujeme nácvik chůze s  treckingovými holemi. Aktivita se cizím slovem nazývá tzv. Nodic Walking a jde o to, aby při chůzi naše ruce nezahálely, ale naopak abychom zapojili do fyzické aktivity celé naše tělo a to tím správným způsobem.

 Putovaly písničky

Je-li Vaše přání, zazpívat si a dobře se u toho pobavit, pak určitě neváhejte a opět mezi nás zavítejte. Miluška s Ivankou si na Vás zase připraví nějakou tu pěknou písničku z Moravy, Slovenska a z Čech. A samozřejmě ani překvapení Vás nemine.

Výuka na PC

Technika je všude kolem nás, a proto nastává ten správný čas, zasednout k počítači zas. Vždyť data se šíří světem a i my se k nim občas dostat potřebujem.

Pedig

Hbité ruce a dobrou náladu postačí na pletení košíčků. Tak přijďte a s novým výrobkem, který pod Vašima rukama vznikl, se pak před Vašimi přáteli můžete pochlubit, anebo někoho podarovat a radost mu udělat.

Rekondiční pobyt

Pluhův žďár u Jindřichova Hradce, tak se jmenuje místo, kam letos zamíříme na rekondiční pobyt. Připraveny jsou výlety do okolí i do vzdálenějších Jaroměřic nad Rokytnou. K tomu se přidá pár pohybových aktivit, her a soutěží, a to by v tom byl čert, abychom se zase nenavrátili do kondice a zdravější.

Ohlédnutí za uplynulým měsícem

Festival Jeden svět

Koncem března jsme se zúčastnili promítání filmu „Co ještě uvidím“ v rámci festivalu Jeden svět. Film pojednával o šestiletém chlapci, který přestává na školním dvoře poznávat své kamarády, jeho matce je jasné, že její syn přichází o zrak. Stejně jako ona v jeho věku. Film se zamýšlel nad tím, zda matka může být synovi oporou, potýká-li se sama s traumaty, která jí život s postižením přináší. Šikana ve škole a časté pocity osamělosti. S obojím se jeho matka musela vyrovnávat už jako dítě. I malého chlapce dědičná nemoc obírá o kontakt s okolím rychleji, než očekávala, a tak se rozhodne podniknout se synem cestu na Island a dopřát mu pohled na dechberoucí scenerie, dokud je čas. Učí ho, že se ve světě může orientovat i sluchem a hmatem, syn je jí zase oporou při cestách rušným městem. Každodenní starosti spojené se zrakovým postižením se matce daří rozpouštět ve vášni k tanci. Snímek zachycuje mimořádný vztah matky a syna, kteří se nebojí pouštět do nových věcí a svým způsobem života vyvracejí obecné představy o životě slabozrakých a nevidomých lidí. Po shlédnutí filmu, následovala beseda právě se členy naší organizace. Emílie Kumherová a Jiří Sálus trpělivě odpovídali na otázky publika a povídali o tom, jak ony samy to v životě se svojí zrakovou vadou mají. Lidé, kteří se akce zúčastnili, si mohli prohlédnout i kompenzační pomůcky a blíže se seznámit s organizací SONS V Táboře.

Putovaly písničky

Do třetice všeho dobrého a setkání milého. Ivanka a Miluška si pro nás opět připravili několik písniček od nás i ze Slovenska a my jsme si je společně za kytarového doprovodu a houslové předehrávky, zazpívali. Některé písničky zkusily jsme opět v kánonu. A vzpomínáte, minule jsem Vás informoval, že přijdou i nějaká ta překvapení. Tak tady jsou. K zpěvu patří určitě dobré jídlo, o které se nám postarala Alenka, dále vínečko bílé. A protože tou dobou Velikonoce se blížily, paní Kubecová nám zajímavě povyprávěla o zvycích ze svého rodného kraje na Moravě. Závěrem nám ještě Ivanka zazpívala sólově písničku, která tematicky doplnila již tak skvělé odpoledne.

Čtenářský klub online

Tento klub je provozován online přes MS Teams. Schází se zde 8 – 12 milovníků literatury z celé republiky, aby pohovořili o zajímavých knihách, které si přečetli. Scházíme se takto jednou za 3 měsíce na konci každého setkání si určíme další téma, o němž pohovoříme příště. Na 5. dubna bylo vybráno téma voda a vodstvo. A jaké knihy jednotlivý čtenáři shledali, jako zajímavé? Tak např. „Magellanova cesta kolem světa“ od Herverta Wotteho. Knihu lze zařadit do žánru dobrodružné a její příběh plný napětí, nám ukáže, jak tenkrát lidstvo obeplulo poprvé svět. Podobný příběh, ale téměř o 500 let později lze najít v knize „Idioti na plavbě kolem světa“ od Ivana Orla. Zde zase parta nadšenců postavila kopii Magellanovi lodě a v 90. letech minulého století se vydali na plavbu kolem světa. Jeden ze čtenářů zabrousil do klasiky „Stařec a moře“ od držitele Nobelovy ceny Ernsta Hemingwaye. Dramatický příběh starce, který uloví velkou rybu a pak o ní bojuje s mořskými predátory, nadchne nejednoho milovníka krásné literatury. Také jste zachytili, že před dvěma lety se vzpříčila loď v Suezském průplavu? A víte, jak to vlastně bylo se vznikem Panamy a Suezu? Pokud ne, určitě lze doporučit knihu „Veliké dobrodružství Suez a Panama“ od Desidera Galského. Za vším hledej rodinu Ferdinanda de Le Sepse, ale také obchod, zisk a mezinárodní politiku. Máte-li rádi rodinné romány, pak určitě sáhněte po knize „Kolem Jakuba“ od  Michala Vrby. A vy co se chcete pobavit, pro Vás je tu tip v podobě knihy „Proč bychom se netopili aneb vodácký průvodce pro Ofélii“ od Zdeňka Šmída. Kromě zajímavých informací o knihách jsme měli možnost se též zaposlouchat do autorské básně od Evy Budzákové.

A téma pro příště? „Pátrání“ – je jedno po čem, kde a kdy, ale hlavně, aby se v knize pátralo. Zkuste se k nám přidat a 28. června si o knihách popovídat!

Trénink paměti

Na rozcvičku jsme si dali hudební kvíz. Potom lidové rčení zformulované vědeckým pracovníkem, jako např.:

„Při poklesu produktivity práce na nulu, projeví se totální nedostatek kruhového pečiva, působícího obezitu obyvatelstvu.“ Nebo-lij lidově řečeno „Bez práce nejsou koláče.“.

Jen co jsme dopili kávičku, už jsme na svá těla zavěšovali jednu informaci za druhou. Nejdříve na základě předepsaných 6-ti slov, poté už jen z audio poslechu. A nejvíce si toho zapamatoval Milan! A protože Velikonoce nás před chvilkou minuly, humorným kvízem jsme se bavili. 4 borci dostali stejně bodů, a proto následoval paměťový rozstřel. Každý jednotlivec řekl jedno číslo a soused jej zopakoval a přidal další. Když číslic zaznělo 10, začal se lámat chleba. Ze zmíněné čtveřice odpadával jeden soutěžící za druhým, a tak Emilka nakonec vysázela tuto řadu patnácti číslic: 1, 2, 0, 3, 8, 4, 7, 5, 1, 6, 6, 1, 9, 7, 4. Nutno podotknout, že v obou případech se na druhém místě objevila Ivanka. Ale především, všichni zúčastnění mají paměť, kterou by jim i sloni mohli závidět. A víte proč? Protože vědí, jak na to. Tak přijďte a dozvíte se to také!

Adaptech – představení kompenzačních pomůcek

Všude se hovoří o umělé inteligenci, a tak není divu, že dorazila i k nám do odbočky. Pan Kavan přinesl nejednu zajímavou novinku na ukázku. Například nejnovější chytrý telefon Capsys, kterému zůstaly tlačítka, dotykový display a systém Android, umožňující dostat do telefonu jakoukoliv moderní aplikaci. Pak jsme měli možnost vyzkoušet si čtečku s lupou. Kromě klasického zvětšení a vyladění barev, a samozřejmě přečtení textu, umí ještě jednu zajímavou věc. Chcete např. luštit křížovku nebo sudoku? Tak stačí, abyste jí vložili pod kameru a na display si prstem křížovku či sudoku prostě vyplnili, a pak vše poslali přátelům e-mailem, aby viděli, jak jste šikovní. Někdy je třeba býti v pohybu a na věci se podívat z různých úhlů pohledu. Pak si lze ke čtečce dokoupit brýle, které ukazují vše nač kamerkou namíříte – vč. zasněných, avšak zvětšených, pohledů do krajiny. Tyto brýle se prý budou ještě zlepšovat a to právě díky zmíněné umělé inteligenci. A jako poslední přístroj nám byl ukázán IPad s braillským řádkem i braillskou klávesnicí, přičemž funkce dotykového androidu byly zachovány. Kromě výše zmíněných novinek, jsme také diskutovali o reklamačním řízení, které zejména ve Francii vázne. Dvě zprávy, které nám pan Kavan sdělil jsou následující. Jednak se budou snažit některé výrobky vyrábět sami, takže reklamace bude dlouhá v řádu dnů. A pro případ francouzských výrobků se pokusí mít náhradní přístroj pro zapůjčení na dobu reklamace. A my si tedy užívejme výdobytků 21. století. A samozřejmě ani toto není poslední firma s kompenzačními pomůckami u nás.

Výuka na PC

7 úkolů čekalo na každého, kdo se odvážil pustit se do zápasu s počítačem. Odečítače obrazovky drmolili informace svým uživatelům do ouška a ti se snažili kopírovat, přesouvat i přejmenovávat vše, co v počítači nalezli. A proč? Protože tok informací po pavučině zvané internet je stálý, a proto se vyplatí znát alespoň některé věci základní. A i když na obrazovku neviděli, nakonec nad technikou všichni zvítězili!

Konverzace v AJ

Anglický jazyk ozývá se každý pátek z klubovny. Chvílemi je slyšet zádumčivý tón ztroskotanců z Australské buše a chvílemi zase veselé švitoření turistky, která omlazena býti chtěla, jenže to důležité nevěděla – totiž, bez pomlázky a trocha toho štípnutí, to nepůjde. A k tomu je přidána pěkná písnička a nějaká ta chytrá větička. Vždyť čas dovolených se blíží a studenti k plynulé konverzaci míří.

Charitativní koncert – Lions club

V dubnu se uskutečnil již devatenáctý charitativní koncert Lions clubu Tábor.  Koncert zahájil orchestr Hudba Hradní stráže a Policie ČR známou hudbou z francouzského seriálu o četnících s dirigentem Jiřím Kubíkem. V průběhu večera předal prezident Lions clubu Tábor pan Jan Bouma finanční dar v celkové výši 95 000 korun zástupcům neziskových organizací, kteří poskytují sociální služby v místním městě. Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých v Táboře získala částku 35.000 Kč. Za což, Lions clubu, velice děkujeme a Vážíme si, že k naší organizaci mají stále velkou důvěru. Právě táborský Lions club podporuje místní organizaci již téměř 20 let.

 Večerem provázela známá moderátorka Českého rozhlasu Helena Hýnová, která blíže představila Lions club a jeho záslužnou činnost. Zmínila koncerty Hudby Hradní stráže a Policie ČR po Evropě, Japonsku nebo ve Spojených Státech v samotné Carnegie Hall. Účastníci koncertu tak mohli slyšet koncert, který se hraje i při příležitostech diplomatických návštěv na Pražském hradě. Zazněly zde skladby jako Tereza v podání bravurního sólisty Tomáše Savky nebo J t´aime, kterou ve francouzštině zazpívala Gabriela Urbánková. Nádherný zážitek připravili účastníkům ve známém duetu Dotýkat se hvězd. Večer zazněly různé melodie z četnických komedií, hity z dílny Šlitra a Suchého nebo písničky proslavené Waldemarem Matuškou. Během večera zazněly  i tři známé melodie Raymonda Lefévra z četnických komedií, ale i řada dalších populárních melodií a evegreenů. Koncert orchestru i tentokrát publikum nadchl. 

 

Charitativní koncert pro SONS

Ve čtvrtek jsme se sešli na vystoupení pěveckého smíšeného sboru Nocturno. Šlo ovšem nejen o kulturní zážitek, který zprostředkoval zmíněný sbor a sólisté včetně naší členky Ivany Torokové, ale také o osvětu pro širší veřejnost a též o vybrání finančních prostředků na naší činnost. Podle aplausu lze soudit, že se umělecká stránka věci podařila. Informací o naší organizaci zaznělo také dosti, a dokonce jsme Kč 4.125,- utržili v hotovosti.  Tedy nezbývá, než poděkovat všem, kteří přispěli ke zdárnému průběhu celé akce. Jmenovitě panu faráři Pulcovi, který poskytl prostory nádherného kostela, Jakubovi Smrčkovi za zajištění parkovacích míst a sociálního zařízení, pěveckému sboru Nocturno pod vedením sbormistryně Jarmili Hlubinkové, sólistům vč. Ivanky Torokové, našim členům podílejícím se na vlastní organizaci, a především všem, kdo přišli a přispěli finančně i potleskem.

 

Zavzpomínaly jsme!

Jsem ve věku, kdy si dovolím vzpomínat na lidi a jejich práci. Před dvěma roky jsem shrnula stručně její dlouholetou činnost předsedkyně v naší odbočce. Můžete se k tomuto článku vrátit v Informátoru květen 2021 a oživit si napsané. Nyní píšu o paní Helence.

Ale měsíce jdou dál. Slyšela jsem znepokojující zprávy. Zavolala jí a její typický hlas jsem bezpečně poznala. I ona rychle zareagovala. Co jsem se dověděla?

Těžký úraz jí připravil o pohyb a péči o sebe. Operace není možná. Poškozená páteř. Dostala se do starostlivosti lékařů, zdravotních sester. Po mnoha měsících trpělivé rehabilitace zvládá základní sebeobsluhu. Chůzi jen s chodítkem.

Když je člověk odkázán na pomoc druhých, má i dostatek času přemýšlet, jak bylo a co bylo.

Při povídání jsme zavzpomínaly na oblastní schůze, hojně navštěvované. V hotelu Mass v Sezimově Ústí pořádané tomboly a muziku s tancem. Na výstavu keramiky našeho člena. Na několikeré stěhování odbočky. Na republikové shromáždění v Ostravě, v Olomouci a Hradci Králové. Na zájezd do partnerského města Kostnice v Německu. Na první rekondici v Bečicích v roce 95. I na další  rekondice na Šumavě s dary od sponzorů. Na kurzy sociálně právního minima v Praze. Na mnoho lidí, kteří pracovali ve prospěch zrakově postižených. Na obě lektorky, na veselou partu z Ostravy  a další lidičky.

Helenko, připojím velkou gratulaci k Vašim krásným 88. narozeninám. Lepší zdraví, dobrou náladu, potěšení s pravnoučaty a popovídání s někým blízkým. Vaše nezdolnost je obdivuhodná.

Přidávám omluvu, vím, že jste vychovala tři děti, nikoli dvě, jak jsem nesprávně napsala. Zavolám a oživíme si paměť a zavzpomínáme na minulé časy. Samota někdy tíží, ale vzpomínky nám zůstanou.

 

                                                                    Hezké příští dny přeje Emilka

Informace ze Sociálně-právní poradny 5/2023

Nejdříve máme informaci pro čtenáře bydlící ve vlastních domech o podmínkách programu Zelená úsporám light, potom si zopakujeme, jaká jsou pravidla pro osvobození od televizních a rozhlasových poplatků.

Zelená úsporám light

Jistě jste už zaslechli o programu Zelená úsporám. Jde o dotační program Ministerstva životního prostředí určený na energetické úspory rodinných a bytových domů. Koncem roku 2022 sem byl zařazen i program Nová zelená úsporám Light pro příjemce starobních důchodů, invalidních důchodů 3. stupně a domácnosti s nižšími příjmy. Má poskytnout peníze na dílčí snadné a rychlé zateplení a renovace nízkopříjmovým žadatelům, kteří jsou nejvíce ohroženi energetickou chudobou. Na jeden dům se dá získat až 150 tisíc korun.

Kdo může žádat

Žadatelem o podporu může být pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu nebo stavby určené pro rekreaci a využívané pro trvalé rodinné bydlení, s přiděleným číslem popisným nebo evidenčním, kde má trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022 a zároveň:

  • žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo
  • žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).

Podporu nelze poskytnout na domy, které žadatel spoluvlastní s právnickou osobou.

Na co se může žádat

Podpora se poskytuje na tyto renovace menšího rozsahu:

  • výměna oken
  • výměna vchodových dveří
  • zateplení fasády
  • zateplení střechy
  • zateplení stropu
  • zateplení podlahy

Do kdy se může žádat

Příjem žádostí byl spuštěn 9. ledna 2023 a končí 31. srpna 2024 nebo vyčerpáním peněz. Ministerstvo je prý v případě rychlého vyčerpání peněz připraveno přidat další, aby příjem žádostí mohl plynule pokračovat. Příjmem a hodnocením žádostí je pověřen Státní fond životního prostředí.

Tolik základní informace. Detaily jsou zde:

Nová zelená úsporám Light – Nová zelená úsporám (novazelenausporam.cz)

kde je také praktický odkaz na nejčastější dotazy: 

Časté dotazy – Nová zelená úsporám (novazelenausporam.cz)

Další možností je kontaktovat poradce v kraji žadatele. Kontakty jsou na tomto odkazu:

Poradenství NZÚ Light – Nová zelená úsporám (novazelenausporam.cz)

Osvobození od rozhlasového a televizního poplatku 

Pro mnohé z vás to nebude nová informace, ale s ohledem na četnost příchozích dotazů v této oblasti jsme se rozhodly vydat k tématu osvobození od rozhlasového a televizního poplatku informaci. 

 

Od placení rozhlasového a televizního poplatku jsou dle zákona č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, mimo jiné osvobozeny osoby s úplnou nebo praktickou slepotou obou očí a osoby s oboustrannou úplnou nebo praktickou hluchotou, pokud jsou osaměle žijící; osvobozeny jsou tyto osoby rovněž v případě, kdy žijí společně v jedné domácnosti.

 

Co to v praxi znamená? 

 

Pokud žije v domácnosti člověk s úplnou nebo praktickou nevidomostí sám nebo s dalším člověkem, který je též prakticky nebo zcela nevidomý, rozhlasový ani televizní poplatek hradit nemusí. 

 

Jestliže v domácnosti žije prakticky nebo zcela nevidomý společně s někým, kdo není ani prakticky nebo zcela nevidomý, ani prakticky nebo zcela neslyšící, je ve většině případů povinen poplatek hradit. Poplatek nemusí hradit pouze tehdy, když s ním žije v domácnosti dítě mladší 18 let, které není ani prakticky či zcela nevidomé, ani prakticky či zcela neslyšící. Pokud však v domácnosti žije kromě prakticky či zcela nevidomého a dítěte mladšího 18 let navíc ještě někdo starší 18 let, na koho se nevtahuje osvobození od poplatku, tak je taková domácnost povinna poplatek hradit. 

 

V jaké výši a za co se poplatek platí? 

Pokud nesplňujete podmínky pro výše uvedené osvobození, měli byste každý měsíc hradit poplatek za televizní a rozhlasový přijímač, pokud se takový ve vaší domácnosti nachází, je jedno kolik takových přijímačů v domácnosti vlastníte, poplatek je ve výši 135 Kč za televizní přijímač a 45 Kč za rozhlasový přijímač. 

 

OSVČ a poplatky

Každá osoba samostatně výdělečně činná, která ke svému podnikání používá televizní nebo rozhlasový přijímač - jinými slovy televizní nebo rozhlasový přijímač si zakoupila jako podnikající osoba, nikoliv jako fyzická osoba, je povinna hradit poplatek za každý takový přijímač. Pokud má tedy OSVČ provozovnu, ve které má například dvě rádia, musí za každé z nich každý měsíc uhradit 45 Kč. 

 

Pokud je OSVČ prakticky nebo zcela nevidomá, nemusí v určitých případech poplatek platit, i přesto, že rozhlasový či televizní přijímač k podnikání používá. 

 

Na následujících 3 příkladech se pokusím názorně ukázat, kdy osoba samostatně výdělečně činná, která je prakticky nebo zcela nevidomá poplatek platí a kdy ne. 

 

  1. Nevidomý masér, který v domácnosti žije s dobře vidící manželkou a jedním dobře vidícím dospělým synem poskytuje masáže přímo v domácnostech klientů. Rozhlasový ani televizní přijímač k výkonu činnosti nepoužívá. Zaplatí pouze poplatek za domácnost, za podnikání ne, jelikož rozhlasový ani televizní přijímač k podnikání nepoužívá. V tomto případě je jedno, jestli se jedná o člověka s úplnou nebo praktickou nevidomostí, stejně by se postupovalo i u člověka bez zrakového či sluchového postižení. 

 

  1. Nevidomý masér, který v domácnosti žije s dobře vidící manželkou a dobře vidícím synem poskytuje masáže ve své provozovně, kde má jeden rozhlasový přijímač, který při práci aktivně používá. V tomto případě bude každý měsíc platit poplatek za domácnost a navíc poplatek za rozhlasový přijímač v provozovně. I v tomto případě by se postupovalo stejně u maséra bez zrakového či sluchového postižení. 

 

  1. Nevidomý masér, který v domácnosti žije sám a poskytuje masáže ve své provozovně, kde má jeden rozhlasový přijímač, který při práci aktivně používá. V tomto případě je masér osvobozen jak od poplatku v domácnosti, tak i od poplatku v podnikání. Roli tedy hraje, zda je OSVČ osvobozena od poplatku v domácnosti, pokud ano, tak se to vztahuje i na výkon samostatně výdělečné činnosti. 

 

Jak se nárok na osvobození prokazuje? 

Pokud již poplatek hradíte, ale dle výše uvedeného byste mohli být osvobozeni, vyplňte odhlašovací formulář a zaškrtněte jako důvod zdravotní stav, který umožňuje osvobození, v případě, že platíte prostřednictvím SIPO, tak lze odhlásit na jakékoliv pobočce České pošty. Pokud jste poplatek nikdy nehradili, ale byli jste vyzváni, abyste jej hradili, je potřeba České televizi či Českému rozhlasu dodat čestné prohlášení o tom, že z důvodu zdravotního stavu (praktická či úplná nevidomost) jste od poplatku osvobozeni. V obou dvou případech prokazujete zdravotní stav průkazem ZTP/P označeným symbolem zrakově postiženého, pokud průkaz nevlastníte, tak lékařskou zprávou. 

 

Pokud by vám bylo cokoliv nejasné, neváhejte se obrátit na naši poradnu.

Za Sociálně-právní poradnu Nicole Fryčová a Václava Baudišová

 

TERMÍNY PLÁNOVANÝCH AKCÍ!

KVĚTEN – ČERVEN

Datum

Akce

Čas

út.

2.

květen

Oblastní rada

10:00

hod.

pá.

5.

 květen

Plavecký výcvik

12:15

hod.

út.

9.

květen

Letem světem - Rakousko

13:30

hod.

čt.

11.

květen

Oblastní shromáždění

13:00

hod.

pá.

12.

květen

Konverzace v angličtině

9:00

hod.

pá.

12.

květen

Plavecký výcvik

12:15

hod.

po.

15.

květen

Nordic walking

8:00

hod.

st.

17.

květen

Putovaly písničky

13:00

hod.

pá.

19.

květen

Nácvik počítačových dovedností

9:00

hod.

pá.

19.

květen

Plavecký výcvik

12:15

hod.

po.

22.

květen

Nordic walking

14:00

hod.

st.

24.

květen

Pedig

13:00

hod.

pá.

26.

květen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

pá.

26.

květen

Plavecký výcvik

12:15

hod.

ne.

28.5.

- 2.6

Květen –

Červen

Rekondiční pobyt – Pluhův Žďár

 

 

po.

5.

červen

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

7.

červen

Měření – nácvik sebetestování

9:00

hod.

pá.

9.

červen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.-út.

12.-13.

červen

Turistický pobyt - Šumava

 

 

st.

14.

červen

Putovaly písničky

13:00

hod.

čt.

15.

červen

Nordig walking

14:00

hod.

pá.

16.

červen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

19.

červen

Nordig walking

8:00

hod.

st.

21.

červen

Pedig

13:00

hod.

čt.

22.

červen

Neviditelná výstava – Praha

8:00 -17:00

hod.

pá.

23.

červen

Konverzace v angličtině

9:00

hod.

st.

28.

červen

Zdravotní procházka

9:00

hod.

 

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí a dodržování časového harmonogramu jednotlivých pořádaných událostí.