Informátor 11/2023

Publikováno 31.10.2023 10:06 Odbočka Tábor


Obrázek

Slovo úvodem

Vážení členové, milí čtenáři, dovolujeme si Vás srdečně pozdravit a nabídnout Vám listopadové vydání našeho časopisu Informátor. Obsahem časopisu je připomenutí proběhlých akcí a pozvání na akce pro aktuální měsíc listopad, organizační věci na odbočce, zajímavé novinky ze světa zrakově postižených, plán akcí na listopad a prosinec. Předem se těšíme na setkání a společně příjemně prožité chvíle.

I touto cestou bychom chtěli srdečně poděkovat všem, kteří nás podpořili v letošním ročníku veřejné sbírky „Bílá pastelka“. Jak vše dopadlo,  Vás budeme informovat po zveřejnění oficiálních výsledků sbírky. Za pomoc a podporu děkujeme všem dobrovolníkům, kteří měli možnost se letos zapojit. Jmenovitě našim členům: Ivě Törökové, Marianu Kofroňovi, Milušce Kroužkové, Alence Matouškové, Ivetě Najman, Janě Čechové, Emilce Kumherové, Daně Sálusové, Zdeňce Vlkové, Kristýnce Voborské, Hedvice Cílkové, dále pak studentům Táborského soukromého gymnázia, Základní škole a Mateřské škole Tábor, náměstí Mikuláše z Husi 45, Mateřské školce Sokolovská a Mateřské školce Kapitána Nálepky v Táboře, Farmtecu, Comettu a dalším, kteří přispěli osobně. Velice si Vaší pomoci vážíme a děkujeme. Věřte, že každá finanční částka má své opodstatnění a pomůže při dobré věci.  Krásné podzimní dny přejí a těší se na Vás pracovníci a členové Oblastní rady OO SONS Tábor.

 

Podzim je už tady a tak níže malé zamyšlení.

Podzimní rovnodennost je oslavou druhé sklizně (ovoce, oříšků, dýní, divokých plodů,…) a hojnostiPřehupujeme se do temné poloviny kola roku a astronomicky nám nastává podzim. Příroda se začíná ukládat k zimnímu spánku a i my se obracíme zpátky k sobě a do sebe. Možná to také znáte. Padne na Vás podzimní melancholie, léto je nenávratně za námi a na všechno zbyly už jen vzpomínky, je nám trošku smutno. Vzpomínáme na to, co hezkého jsme během světlé poloviny  roku zažili a víme, že už je to pryč a my se musíme ponořit hluboko do sebe, do podzimní mlhy. Svou náruč otevírá temná polovina roku. Když se tomuto procesu nebráníme a vědomě ho využijeme, může být velmi léčivý a posilující. Podzimní rovnodennost je obdobím, kdy bychom měli začít nabírat síly na zimu, dělat si zásoby a také procítit a prožít hojnost a radost ze sklizně a z našich úspěchů

Organizační věci na odbočce

Volební Oblastní shromáždění je tu!

Nezapomeňte, letos je Oblastní shromáždění volební, proto je Vaše účast důležitá!

 

Zajímavá pozvánka na akci G-centra v Táboře

Dne 27. listopadu od 16:00 – 18:00 v centru Jihočeské univerzity v Táboře pořádá G- centrum Tábor ve spolupráci s městem Tábor a APSS ČR akci na téma „Co nabízí sociální služby ve městě Táboře“. Setkání je zaměřeno převážně na pečující osoby a širokou veřejnost.  Na setkání se Vám představí terénní pečovatelské služby. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet gerontooblek, který simuluje fyzické a smyslové omezení. Dále úvodní slovo pronese prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb pan Jiří Horecký. Dále se postupně představí sociální služby G-centra, mezi něž patří domov pro seniory, domov se zvláštním režimem, terénní pečovatelská služba, odlehčovací služby nebo denní stacionář. G-centrum Tábor též představí nový projekt realizovaný ve spolupráci s Jihočeským krajem  - Vzdělávací aktivity určené pro pečovatele zejména o osoby v seniorském věku. Další blok informací se bude týkat dávkových systémů. O těch nám pohovoří ředitel odboru kontaktního pracoviště Úřadu práce pan Pavel Kaczor. Problematice o domácí péči o seniory se bude věnovat ředitelka asociace paní Alice Švehlová a její přednáška s podtitulem „Chci zůstat doma“, bude určena zejména seniorům a jejich blízkým, kterým přinese stručný a praktický návod na to, jak postupovat v situaci, kdy již potřebují péči druhé osoby, či jsou sami těmi, kteří péči budou poskytovat. Zdravotnický sektor bude zastoupen společností ProCare Medical. Na závěr celé akce nebude chybět prezentace společnosti Život plus, jejímž cílem je prohlubování kvalitního a důstojného života seniorů a osob se zdravotním postižením v domácím prostředí, s důrazem na zachování přirozených vazeb na rodinu a sociální okolí.

Objednávka periodik

Stále si můžete u nás objednat periodika. Buď na Oblastním shromáždění, které nás čeká 9. listopadu, anebo u nás v kanceláři. Pro nové členy, co to ty periodika jsou. Jedná se o časopisy, různých žánrů, které jsou možné pořídit, buď ve zvětšeném černo-tisku, braillovu písmu, či ve zvukové podobě (CD, MP3, internetové rozhraní..). Časopisy jsou dotované, proto jejich roční cena je velice příznivá a dostupná.  Nejznámější periodikum je časopis ZORA, obsahem jsou zajímavé články z oblasti života zrakově postižených občanů, zajímavé nabídky na cestování, aktuality, zákony a vyhlášky, rozhovory, zprávy ze sportu, pozvánky. Dalším periodikem je časopis EMA, který je určen ženám. Naše šance je zase časopis zvukový s obsahem živých rozhovorů a reportáží. Téčko je časopis o technice zrakově postiženým na míru. Obzor – magazín zajímavostí z různých oborů: zdraví, vztahy, rodina, intimita. Světluška – čtení od září do června pro žáky I. stupně základní školy; součástí časopisu je černo-tisková příloha, která je přepisem braillské verze se shodným rozložením textu na stránkách. Vidící tak může začínajícímu čtenáři Braillova písma pomáhat s nácvikem čtení a orientací v časopise. Kontakty – čtení od září do června pro žáky II. stupně základní školy; součástí časopisu je hmatová grafická příloha. Kaleidoskop – měsíčník zajímavostí a zábavy – věda, příroda, kvízy, sudoku, šachové úlohy (časopis vznikl sloučením SPS a Koření). Azor – časopis (nejen) pro držitele vodicích psů; život se psem, péče, veterina, zákony, výcvikové školy, tipy na knihy a další. Hudebník – zajímavosti a aktuality ze světa hudby. První čtení – časopis pro dospělé začínající čtenáře Braillova písma; text je tištěn ob řádek pro snadnější čtení. Aúroro – časopis v jazyce esperanto. Kalendárium – výročí na každý den.

Objednávka kalendářů na rok 2024

Stále trvá možnost objednat si kalendář na rok 2024. Cena stolního kalendáře je 60 Kč, kapesního 10 Kč a nástěnného 150 Kč. Tématem nástěnného kalendáře je Česká hračka – plastické obrázky.

Co nás čeká v listopadu?

Pronikáme do tajů Blind Shell

Telefony jsou čím dál chytřejší, ale také dobří služebníci, tak proč si nevyzkoušet nové funkce, které telefon blind shell nabízí. Přijít mohou i zájemci, kteří teprve o koupi telefonu uvažují, aby si sami vyzkoušeli, co všechno tento malý český výrobek umí.

 

Konverzace v AJ

Zaměstnávat šedou kůru mozkovou se vyplácí v každém věku. Tak praví každý doktor bez ohledu na specializaci. A výuka cizích jazyků se k tomu zdá býti přímo stvořená. Vždyť během procvičování zapojujete krátkodobou i dlouhodobou paměť, pozornost, rétorické umění a umění naslouchání. Nad tuto aktivitu prostě není. A aby to nebyla jen cizojazyčná nuda, hodiny jsou doplněny poslechem populární hudby anebo vtipnými výsledky vědeckého poznání ze všech oborů. Tak se nebojte a také se zapojte!

 

Plavecký výcvik

Výše zmíněný mozek v těle sídlí a rozhodně pohyb se mu líbí. Navíc starý Archimédes praví, že naše těla ponořená do táborského bazénu velkou část své hmotnosti ztratí. Tak pojďme potěšit svaly, klouby i ducha a rozhýbejme naše těla. To vše pod vedením zkušených instruktorů, kteří jsou mistři ve svém oboru.

 

Oblastní shromáždění

Čtyři roky uplynuly jako voda a oblastní shromáždění s volební tématikou je tu znova. Opět si budeme volit vedení odbočky. Během podzimu se nám přihlásili a představili tito kandidáti do těchto orgánů:

 

Oblastní rada (OR)

  1. Iveta Najman (současná předsedkyně OR)
  2. Jana Čechová (současná hospodářka OR)
  3. Mária Heřmánková (současná členka OR)
  4. Jaroslav Chomout (současný člen OR)
  5. Hana Pospíchalová (současná členka OR)
  6. Emilie Kumherová (současná předsedkyně OKK)
  7. Daniela Sálusová

 

Oblastní kontrolní komise (OKK)

  1. Jiří Sálus (současný člen OKK)
  2. Miroslav Cibulka
  3. Václav Najman

 

Aby shromáždění bylo usnášení schopné, tak prosím přijďte v hojném počtu! Mimo samotné volby Vás též seznámíme s činností naší odbočky. Co se nám podařilo, a co případně nikoliv. Vy budete mít možnost ke všemu se vyjádřit a společně tak naše úsilí vylepšit.

Putovaly písničky

Zazpívat si naše krásné lidové písničky z Moravy, Slovenska a z Čech a k tomu si ve veselém kolektivu popovídat, případně kávičku dát, tak k tomu byla přímo tato aktivita spuštěna. S úsměvem na rtech se proto k nám vydejte a s Ivankou a Miluškou si hezky zazpívejte.

Přednáška o včelách

Když včela do úlu přiletí, začne tančit tanec podivný. Nedělá to ovšem jenom pro radost, jako včelka Mája, ale svým družkám předává informace o tom, kde pyl se nachází a jaké je jeho množství. Tyto a jiné zajímavosti nám prozradí včelař, který se zabývá chovem včel. A než se tak stane, můžeme si uvařit čaj s medem, který doporučovaly již naše babičky, jakožto všelék na různé podzimní neduhy.

Pedig

Košíčky pro sponzory, anebo sobě domů na ozdoby, to vaše šikovné ruce umí. Sejdeme se proto společně nad pedigem, abychom svými dovednostmi udělali radost sobě i druhým lidem.

Exkurze do kuchyňky pro nevidomé

Dlouhá léta jste nás žádali o návštěvu kuchyňky v Českých Budějovicích. Tak se dne 30. listopadu v 9:00 sejdeme u vlakového nádraží, abychom společně vyrazili na jih do krajského města. A zde uzříme zázračnou kuchyni, na kterou není potřeba zraku, a přesto ji dokáže ovládat každý, kdo nebojí se vroucích hrnců.

Mikulášská ochutnávka

A ještě jedna pozvánka na závěr. Dne 5. prosince to u nás vypukne. Čerti, Andělé a Mikuláš k nám zavítají a zajímavé pokrmy Vám zábavnou formou nabídnou. Možná Vás napadne, to bude jistě nějaká čertovina. Možná ano, možná ne, kdo tohle rozhodne? Já vám však pravím, tak už to na světě chodí, že Mikuláš anděla s čertem si vodí, a hodným něco dobrého přinese a zlobivé si odnese. Kdo se tedy nebojí, nechť k nám s úsměvem na rtech dorazí.

Ohlédnutí za uplynulým měsícem

Letem světem - Thajsko

Začátkem října jsme se vydali, až na dálný východ do bývalé Siamské říše - tedy do dnešního Thajska. Před samotným povídáním se klubovnou rozezněly uklidňující tóny pravé thajské hudby.  A poté už jsme se věnovali historii, kde Barmánci a bílí sloni pěkně Thajcům zatápěli, anebo si zaskočili do doby, kdy Kublajchánovi zlaté hordy, celé území na jih posunuli. Dozvěděli jsme se, že v tomto království nesmíte urážet nejen panovníka, ale ani jeho psa, jinak byste také mohli skončit ve vězení na pěkně dlouhou dobu. Nicméně o moderní zemi se dnes jinak jedná, neboť patří mezi největší vývozce aut, počítačů případně spotřební elektroniky. Po úvodních všeobecných informacích jsme se spolu s Jiřím vydali na jednu malou expedici a zároveň služební cestu do Bangk-koku. Zde jsme se procházeli královským palácem i se smaragdovým Buddhou, který když leží, tak neuvěřitelných 48 metrů měří. Zažili jsme výměnu palácových stráží, kteří v rukou jen makety zbraní drží, užili si jízdu místními vozítky Tuk-Tuk a prošli mnoha buddhistickými chrámy, kde se rozhodně zlatem a drahými kovy nešetřilo. Výklad byl doplňován fotografiemi, audio nahrávkami anebo přímo krátkými videi. Každý posluchač si mohl také osahat dvě rozdílné sošky Buddhy a poté tipovat, ze kterých zemí pocházejí. Sošky nabídly nejen haptický zážitek, ale také aromatický, neboť z té Thajské se linula vůně koření. Jiří potvrdil, že vůbec thajská kuchyně voní, avšak pozor, aby Vám hmyz či krysy nedali se do ní. V zemi Siamské totiž i tyto ingredience ke kuchyni patří. A kam pojedeme příště? To Vám napoví budoucí informace.

Posezení u kávy

Po skončení cestovatelského dopoledne jsme si uvařili kávu a pokračovali na téma cestování a zrakově handicapovaní. Diskuse se stočila k tématu, kde a jak najít WC, a poté už jenom každý přisazoval své zážitky s WC u nás i v zahraničí. Existují WC, která voní, hrají, svítí a jinými způsoby zpříjemňují pobyt zde. Ale existují také WC, kde vidíte nejen nízký hygienický standard, ale také souseda či sousedku vedle sedící.

A jak na problém, když WC není na blízku, ale vylučovací pochody blíží se již tělesnému krajíčku? Pak musí se každý rozmyslet, zda bude mít suchá kaťata, ale na chviličku na odiv světu vystaví své drahocenné pozadí, anebo se raději spolehne na své vodě odolné oblečení. Pravda, u nás mužů je problém jednodušší, neboť zakrýt těch pár centimetrů našich intimních partií, dokáže i nevelký strom v okolí.

A když kávičku jsme dopili a na WC si odskočili, s úsměvy na rtech jsme se pak rozloučili.

Konverzace v AJ

Po uvaření dobré kávy jsme se opět pustili do cizojazyčné rozpravy. Otázky lehké vystřídaly otázky těžké, pak trocha té konverzace, kontrola domácích úkolů a také nějaké ty zajímavosti ze světa společenského i vědeckého. Věděli jste například, že slavný doktor Martin Tolar, který vynalezl lék na Alzheimerovu chorobu, pochází ze Sezimova Ústí? Další, že jeden americký lupič chtěl vyloupit banku s citronovou šťávou na obličeji (věřil totiž, že je neviditelný)? Této víře v nesmysly můžeme také říkat Dunning – Krugerův efekt – jde o to, že čím méně lidé toho vědí, tím více jsou tzv. namachrovaní, a naopak čím více lidé vědí, tím skromnějšími se stávají, neboť si dobře uvědomují, co všechno ještě neví. A proto chcete-li vědět více, přijďte mezi nás v pátek o deváté, a já Vám prozradím, proč jedna bouřka zavinila, že dodnes  pinty a míle před litry a kilometry mají amíci za posvátné.

Pronikáme do tajů PC

Podzimní počasí se rozbíhá a k večeru již sluníčko brzy zapadá. A to se zdá býti ten správný čas, naučit se nové počítačové zkratky zas. Čtveřice odvážných žen, které se moderních technologií nebojí, se pustila do zkratek umožňujících pohyb v textu, jeho mazání a přesouvání. Bez problémů přešly na Flash disk, z nějž si k sobě do PC překopírovaly nejeden zajímavý audio záznam nebo soubory vytvořené ve Wordu. A pak si s nimi hrály a všelijak je přesouvaly, aby v PC logický pořádek vytvořily. Dnes jim to šlo skvěle a my nenarazili na žádné zádrhele. A příště se zase sejdeme a o počítačích si něco nejen řekneme. Tak přijďte mezi nás a využijte ke studiu podzimní čas.

Plavecký výcvik

Voda, která nadnáší a šetří klouby, je tím pravým pro vodní sporty. A proto jsme opět plavecký výcvik zahájili a do chlorovaných vod táborského bazénu svá těla ponořili. Instruktoři, jako mušketýři bez D´artagnana, se nám individuálně věnovali a bedlivě naše nemotorné plavecké pokusy sledovali. Každému pak na míru jednotlivě radili a pomáhali, abychom si všichni dle svých možností dobře zaplavali. Po plaveckém výkonu jsme zasedli do místního bufetu a zde se kávičkou anebo švestkovým pivíčkem občerstvili a společně nově nabyté zážitky zhodnotili. Možná Vás napadne: „Mohu se ještě přidat?“, a já odpovídám: „Ano, stačí se jen nebát.“.

Den otevřených dveří

Po roce se opět náš celý dům zpřístupnil veřejnosti. Naše odbočka nachystala rozličné kompenzační pomůcky, o kterých pracovníci i členové příchozím vyprávěli a k nám do odbočky hůře vidící pozvali.  Ti byli mile překvapeni, jaké technologické vymoženosti současnost lidem s handicapem nabízí. A také, že je zde organizace, která se zabývá problematikou zrakově handicapovaných lidí velmi komplexně. Od sociálně právních poradenských služeb, ukázek kompenzačních pomůcek, široké nabídky aktivit, až po kolektiv lidí, kteří si vzájemně rozumějí, neboť se s obdobnými problémy potkávají. Od 13:00 hodin si připravila poutavou přednášku MUDr. Abdová, na kterou přišlo mnoho našich členů, ale také ostatní občané z Tábora. Všem zájemcům jsme rozdali kontakty na nás, takže je možné, že se v dohledné době opět setkáme s novými členy.

Sbírka „Bílá pastelka“

Ve dnech 9. – 11. října proběhla celostátní sbírka „Bílá pastelka“ a také v letošním roce se zapojili naši aktivní členové. Dovolte nám touto formou Vám všem poděkovat, že jste přiložili ruku k našemu společnému dílu. Každý, kdo si to někdy vyzkoušel, ví, o jak náročný úkol se jedná. Zvláště, když nepřízeň počasí v podobě deště, větru a zimy, útočí na jednotlivé dvojice a doslova je nabádá: „Jdi se schovat do tepla, však on to vybere někdo jiný…“. Naštěstí naše odvážné dvojice tomuto vábení nepodlehly, a proto jsme se společnými silami dobrali k výsledku 52 345,- Kč, který je rekordním za celou dobu existence táborské odbočky SONS! Více informací bude sděleno na členském shromáždění 9. listopadu, tak přijďte!

Putovaly písničky (Emilka Kumherová)

Doputovaly k nám ve středu uprostřed říjnových sluníčkových dnů. První byla „Marjánka,“ co zavázala šáteček na uzle. Za dvě hodiny jsme si zazpívali i méně známé lidové písně. Z modernějších jsme si zabroukali „Po starých zámeckých schodech“ a muzikál „Starci na chmelu.“ Iva doplnila povídání o chmelové brigádě a dřině při česání.

I z chodby k nám zazněla pochvala a poděkování od neznámé návštěvnice. A poslední byla italská „Ó sole mio.“ Tři světoznámí tenoristé by záviděli, jaké máme zpěvačky. Přídavek zazněl „Tornero.“

Tradičně odpoledne vedly Ivanka s Miluškou s houslemi a kytarou. Odcházeli jsme domů s dobrou náladou a písní na rtech a slibem, že  se 15. listopadu znovu sejdeme.

Nordic Walking

Opět jsme své tělo potrápili. Správné chůzi jsme se učili, protahovací a posilovací cviky procvičili a koordinaci těla vyzkoušeli. Proč se k nám přidat? Jedná se o jeden z nejzdravějších sportů, kde zapojujete svaly celého těla, přitom dopady tlumí hole, které navíc pomáhají zapojit do chůze i horní část těla. A jelikož je akce pod dohledem pracovníků a v bezpečném terénu, věřte, že i úplně nevidomí tuto aktivitu zvládají.

Čtenářský klub online

Tři měsíce uplynuly jako voda a čtenářský klub je tu znova. Tentokráte jej zahájila svým přednesem Herečka paní Tereza Novotná ze Slezského divadla. A my jsme měli za úkol uhodnout, o jakou povídku a autora se jedná. Vybranou povídku napsal… Ale víte co, počkejte si na odhalení, až na konec mého vyprávění. Napovím pouze, že jako téma 5. čtenářského klubu byla vybrána Amerika, a v povídce se muž pronásledován nemocným vlkem plížil drsnou zasněženou krajinou podél řeky Hudson. Po pěkném zvukomalebném přednesu zmíněné herečky jsme se již přesunuli k pradávným před – inckým civilizacím prostřednictvím autora Miroslava Stingla, který napsal knihu „Uctívači hvězd“. Dozvěděli jsme se, že již dávno byl vyvrácen mýtus o planině Naska, která prý sloužila jako přistávací dráha pro mimozemšťany. Ale naopak seriózní badatelé nabízejí hypotézu, že pradávné kultury na území Peru uměly sestrojit létající balón. Bohužel Inkové se snažili zamést veškeré stopy po předchozích kulturách, a proto nám zbylo tolik domněnek, ale jenom málo seriózních důkazů. Od pradávných civilizací jsme se následně přenesli do světa virtuální reality, kterou nabízí autor William Gibson a jeho kniha „Virtuální světlo“. Tento sci-fi thriller nabízí čtenáři další z mnoha postapokalyptických vizí světa, kde svou roli sehrají jedny ukradené virtuální brýle. Jako předěl ve vyprávění o knihách byla zmíněna upoutávka na knihu „Lincolnova dálnice“ od autora Amor Towels. Mělo by se jednat o poutavý příběh muže z 50-let minulého století, který dostal druhou šanci pro svůj život. Kniha bude již brzy k mání v KTN. Pak už jsme se přenesli do současného Ekvádoru, a to prostřednictvím knihy „Na vozíku, na rovníku“ od autora Jiřího Máry. Otec a matka, mající syna na vozíku, se společně vydali za kulturou, dobrodružstvím a studiem Španělštiny do Ekvádoru. Kniha odhaluje cestovatelské trampoty této rodiny, popisy vyličují krásy přírody a zároveň je zde i mnoho zajímavostí z kultury, historie a geografie. Kniha je poutavě napsaná a nebojí se zabrousit i do složitějších psychologických témat, které handicapované lidi na cestách zákonitě musí potkat. A na závěr jsme se přesunuli ke světoznámému spisovateli Jacku Londonovi. Tentokráte jeden ze čtenářů představil knihu „Námořník na koni“ od Irvinga Stona. Kniha zachycuje život J. Londona od dětství, kdy musel již v 10-letech chodit do práce, aby měla jeho rodina dost peněz, až po jeho dobrodružné eskapády – pirát a lovec ústřic, tulák po železničních vagónech v Americe, vězeň v Koreji, prospektor na Aljašce, vášnivý čtenář knih, kterých si dělal poznámky  a především spisovatel světových bestselerů. A také autor výše zmíněné povídky, která nese název „Láska k životu“. Představování knih bylo zakončeno diskusí nad Londonovými knihami. Já myslím, že i Vy jste jich museli spousty přečíst. Takže víte co, pokud jste v poslední době přečetli nějakou zajímavou knihu, určitě nám dejte vědět!

A co dodat závěrem? Sejdeme se opět po 3 měsících 3. ledna 2024, a jako téma jsme si zvolili nevidomí, slabozrací autoři, anebo knihy o nevidomých či slabozrakých lidech. Tak neváhejte, a připojte se k nám.

 

Zajímavá informace

V Praze v Krakovské otevřeli nové Mini fitness, které je určené pro zrakově postižené. Když špatně vidíte nebo nevidíte vůbec, není jednoduché přijít do klasické posilovny, plné různých nástrah a v klidu si zacvičit. Myšlenka na bezpečný prostor pro cvičení včetně trenérského dohledu v nás chvilku klíčila,  a proto jsme vás také letos v červnu požádali o sbírání bodů přes aplikaci, Pomáhej pohybem od nadace ČEZ. A vy jste během pár dní vyběhali, vychodili a jinak vysportovali tolik bodů, že jsme od ČEZu dostali potřebný finanční příspěvek a mohli začít nakupovat stroje do posilovny. Posilovna, kterou otevřeli 2. října, není velká, ale vešel se nám tam běžecký a veslařský trenažér, spinningové kolo a posilovací věž, se kterou procvičíte nohy, ruce i záda. Samozřejmostí jsou i žebřiny a karimatkové stanoviště pro strečink a další cvičení mimo strojů, rozhodně však pod zkušeným trenérským vedením. První dvě návštěvy máte od nás zdarma na vyzkoušení, od třetí pak platíte symbolický poplatek 50 Kč na režijní náklady. Vždy je potřeba si termín rezervovat dopředu na našem sekretariátu na tel čísle 221 462 111. Můžete si vybrat mezi těmito dny: pondělí a středa, 16:00 až 20:00 hod., kdy vám bude k dispozici kvalifikovaný trenér, který vám vysvětlí a ukáže funkce všech strojů.

I nevidomí mohou pracovat s počítačem či smartphonem

Zatímco dříve mohli zrakově postižení pracovat maximálně jako spojovatelé na telefonní ústředně, případně v keramických dílnách, dnes mohou díky počítačům působit téměř na jakékoli pozici. Že to bez zraku nejde? Ale kdepak. Díky hlasovému výstupu neboli odečítači obrazovky mohou nevidomí používat téměř jakýkoli počítač či notebook. Kouzlo tkví ve speciálním softwaru (odečítači obrazovky), který vše, co běžný uživatel vidí na obrazovce, převádí do mluvené řeči. Na rozdíl od vidícího nevidomý nepoužívá myš, ale kurzorové šipky a klávesové zkratky. Nevidomí a chytrý telefon? Dříve utopie, dnes realita! To vše díky společnosti Apple, která jako první do iPhonů integrovala speciální nástavbu VoiceOver podporující hlasový výstup a speciální dotyky i gesta pro pohyb po displeji.

Zrakově postižení si tak konečně mohou díky GPS navigaci sami zajít do oblíbené restaurace, namířením kamery si nechat přečíst jídelní lístek a po jídle pohodlně zaplatit pomocí Apple Pay, případně využít aplikaci pro rozpoznávání bankovek zvládající nejen české koruny. Naštěstí se blýská na lepší časy a stále více funkcí je dostupných i pro telefony s Androidem, které jsou přece jen cenově dostupnější.

                   https://www.datart.cz/novinky/blog/jak-technologie-pomahaji

TERMÍNY PLÁNOVANÝCH AKCÍ

LISTOPAD - PROSINEC

Datum

Akce

Čas

čt.

2.

listopadu

Pronikáme do Tajů Blindshel

13:30

hod.

pá.

3.

listopadu

Konverzace v AJ

9:00

hod.

pá.

3.

listopadu

Plavecký výcvik

12:15

hod.

po.

6.

listopadu

Oblastní rada

13:30

hod.

čt.

9.

listopadu

Oblastní shromáždění

14:00

hod.

pá.

10.

listopadu

Konverzace v AJ

9:00

hod.

pá.

10.

listopadu

Plavecký výcvik

12:15

hod.

st.

15.

listopadu

Putovaly písničky

13:00

hod.

čt.

23.

listopadu

Přednáška s včelařem o včelách a zajímavostech kolem nich

10:00

hod.

pá.

24.

listopadu

Konverzace v AJ

9:00

hod.

st.

29.

listopadu

Pedig

13:00

hod.

čt.

30.

listopadu

Tyfloservis ČB – kuchyňka – exkurze

9:00

hod.

pá.

1.

prosince

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

4.

prosince

Oblastní rada

13:30

hod.

út.

5.

prosince

Mikulášská

13:00

hod.

pá.

8.

prosince

Konverzace v AJ

9:00

hod.

ne.

10.

prosince

Adventní koncert - Hlahol

16:00

hod.

po.

11.

prosince

Vánoční zpívání s harmonikářem

13:00

hod.

čt.

14.

prosince

Pronikáme do tajů PC

10:00

hod.

pá.

15.

prosince

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

19.

prosince

Vánoční zpívání a večírek

13:00

hod.

 

 

 

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí a dodržování časového harmonogramu jednotlivých pořádaných událostí.