Informátor 1/2024

Publikováno 10.01.2024 10:47 Odbočka Tábor


Obrázek

Slovo úvodem

Se starým rokem jako bychom zavřeli knihu a s novým rokem jako bychom brali čistý arch papíru a tužku do ruky. Spoustu příjemných řádků Vám přeje                                                                                      Hanka a Jirka

 

Vážení přátelé a příznivci organizace SONS ČR – Tábor,

jménem rady oblastní odbočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých v Táboře Vám i v letošním roce přejeme všechno nejlepší do nového roku.

Poděkování sponzorům

Všem našim příznivcům a sponzorům chceme srdečně poděkovat za jejich důvěru, kterou mají jak v naší organizaci, tak i v naši činnost. Věřte, že je to pro nás velmi milá zpětná vazba, motivace a povzbuzení do další práce.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých v ČR – Oblastní odbočka a středisko integračních aktivit v Táboře je nestátní nezisková organizace. Tento typ organizací obecně velice těžko financuje vlastní provoz. Z tohoto důvodu se stává jejich pomoc v podobě sponzorství a darů velice důležitou složkou financování. Všem našim příznivcům, dárcům a sponzorům za to patří náš upřímný dík a uznání.

Ještě jednou za uživatele služeb i zaměstnance a členy rady Oblastní odbočky všem velice děkujeme a přejeme mnoho spokojenosti a úspěchů v práci, pevné zdraví i hodně radosti v osobním životě.

 

Přivítání nových členů

V roce 2023 mezi nás vstoupili noví členové. Doufáme, že se jim mezi námi bude líbit. P. Hřídel, p. Hrmová, p. Bednářová, p. Mikešová, p. Césarová, p. Turková, p. Šetelík, p. Kroužková

 

Členství ukončila paní Bártová a pan Kolařík. Také nás bohužel opustili navždy naši členové p. Musil, p. Poucha, p. Mareš, p. Šedivý, pí. Koubková

Organizační věci na odbočce

Členské příspěvky na rok 2024

Vážení členové, prosíme Ty z Vás, kteří ještě nezaplatili členské příspěvky, je potřeba tak učinit nejpozději do konce března. Můžete buďto osobně u nás v kanceláři,  nebo zaslat na účet organizace:  0701721329/0800. Do poznámky uveďte své jméno. Těm z Vás, kteří již zaplatili, děkujeme.

zajímavá pozvánka

Ve spolupráci s Jihočeským centrem pro zdravotně postižené a seniory, pořádáme vzdělávací workshop o pomůckách při inkontinenci. Zástupci firmy Hartmann nám ukáže vzorky pomůcek, poradí, jak vybrat správný typ a velikost, dále jaký lékař může napsat poukaz. Také bude připravena speciální kosmetika proti proleženinám – možnost vyzkoušení kosmetiky sami na sobě. Inkontinencí trpí více než 200 milionů lidí na celém světě. Odhaduje se, že v České republice je to více než 1 milion osob. Díky používání správných absorpčních pomůcek se lidé nemusí kvůli inkontinenci nijak omezovat a mohou dělat to, co mají rádi. Akce se uskuteční v pondělí 15. ledna od 13:00 v prostorách naší odbočky. Prosím zájemce o přihlášení.

Objednávka periodik

Stále si můžete u nás objednat periodika.

Objednávka kalendářů na rok 2024

Kdo z Vás si kalendáře objednal, již si je může vyzvedávat na odbočce.

Co nás čeká v lednu?

Trénování paměti

Vzpomínáte na bílé Vánoce? Inu paměť je trochu ošidná. Kdybychom se podívali do statistických ročenek, zjistili bychom, že pouhé 3x za deset let bývají Vánoce bílé. A to už takto trvá více, jak sto let. Aby nás naše vlastní paměť nešidila příliš často, je zapotřebí na ní trochu vyzrát. A od toho jsme tu pro Vás, abychom si paměť trochu procvičili a při tom se i pobavili.

Přednáška – jak sportují nevidomí

Zavřete oči a pojďte se s námi vydat za sportem. Nemusíte se bát, tentokráte zůstaneme všichni sedět na svých místech a dokonce kávičku nebo čaj si dáme.  Vyprávět nám bude Milan, o tom, jakými oddíly prošel a jaké sporty si vyzkoušel. Jeho přednáška bude doplněna o zajímavosti z ženského i mužského sportu.

Konverzace v AJ

Léto je sice ještě daleko, jenže už nyní lze s jistotou tvrdit, že setkání s cizincem, který neumí česky, může nastat u nás i v zahraničí.  Tak proč se na takové setkání nepřipravit a trochu anglicky nepohovořit.

Představení kompenzačních pomůcek při inkontinenci

Ačkoliv se jedná o citlivé téma, nevěřili byste, kolik lidí trápí inkontinence. Když k nám zavítáte, mnoho nového se dozvíte a možná nejednomu známému či známé, pomůžete. A navíc být připraven na období, kdy zdraví občas zazlobí se prostě vyplatí!

Sportem ke zdraví

Vánoční svátky jsou za námi a je možné, že naše těla se příliš nehýbala. A to je chvíle, kdy je čas zamyslet se, jak vyzrát nad zimní nepřízní počasí a zároveň tělu dodat tolik potřebný pohyb. U nás v klubovně si zacvičíte zcela bezpečně a ještě se budete cítit mnohem lépe zdravotně.

Letem světem Holandsko

Minule jsme navštívili říši Siamskou a nyní se vydáme do krajiny, kde těžko byste hledali výšiny, zato však sýrů a tulipánů mají místní přebytek. Větrné mlýny po staletí tamní nebe čechrají a v brusírnách diamantů ty nejkrásnější šperky světa vznikají. Vydejte se s námi na cesty a poznejte další novou říši, která je spjatá i se vznikem cibetkové kávy.

Pedig

Jemná motorika a šikovné prsty, toť jediný nástroj, který jest zapotřebí. Milan a Jarda už Vám pak vše podstatné ukáží, aby jste bez potíží nejen košíčky splétali a v tomto umění jste jen vzkvétali.

Letem světem - Šumava

Vzpomínáte na loňský výlet na Šumavu? To byla vskutku paráda, ta naše kouzelná Šumava. Václav k nám zavítá s novými informacemi a příběhy ze Šumavských luhů a hájů, abychom se tak naladili na další výlet do této skvostné krajiny.

Pronikáme do tajů PC

Posledně jsme si procvičili online připojení a zahájili nacvičování zkratek v Outlooku. A protože to všichni bravurně zvládli, není důvod své znalosti a dovednosti i nadále zdokonalovat a prohlubovat. Vždyť PC nemusí být jen studený stroj, ale lze jej vnímat, jako skvělý informační zdroj.

 

Ohlédnutí za uplynulým měsícem

Kdo je novým předsedou a místopředsedou naší odbočky?

V listopadu jsme si společně zvolili nové vedení. Jak bylo již psáno v minulém informátoru, oblastní rada má v současnosti 7 členů a oblastní kontrolní komise má členy 3. Zasedání obou orgánů započalo v přátelské atmosféře, a ani výsledky voleb tuto atmosféru nijak nezměnily. A jak to celé dopadlo?

Staronovou předsedkyní se stala Iveta Najman a novou místopředsedkyní se stala Emilie Kumherová. Předsedou oblastní kontrolní komise se stal Miroslav Cibulka. Všem gratulujeme k jejich zvolení a přejeme jim mnoho úspěchů v jejich práci pro naši odbočku!

 

Návštěva kuchyňky v Tyfloservisu České Budějovice

Sněhové vločky poletují a tu a tam na našich kabátech některá ulpí. Ladovy obrázky zima sama maluje a k našemu výletu se schyluje. Po deváté hodině sedáme do expresního vlaku, který nikde nestaví a to nemá žádné zpoždění. Inu veze speciální hosty, a proto bílou krajinou si to rovnou do Budějovic valí. A protože nejsme žádní Švejci, dorazíme bez oklik a bloudění, až na místo určení. Což je Tyfloservis v Zachariášově ulici, kde navštívili jsme onu vytouženou kuchyni. Kolegyně Vlasta a Dana nás mile uvítaly a pravými zelňáky se sušenkami pohostily. Kuchyňkou zavoněla čerstvá káva a k tomu započalo zajímavé povídání o vybavení speciální kuchyňky pro nevidící či hůře vidící. Pak jsme postupně kuchyňku tvarovanou do písmene U obcházeli a s našimi milými průvodkyněmi povídali. Ruce zaměstnávaly různé vychytávky, od speciálních madel, až po funkční otevírání dvířek. Pro trochu vidící si na své přišel i zrak, který mohl speciální osvětlení a navržený kontrast sledovat. V této chvíli bylo možné zaslechnout (zejména z úst dámské polovičky): „To je škoda, že jsem si právě vybavila kuchyň.“ Anebo „Toto bych chtěla, ale nevím, nevím, co by tomu manžel řekl, kdybych mu vylíčila krásu takové kuchyně, a pak jen lehce doplnila informaci o ceně.“ Když jsme si všichni kuchyňku prohlédli, došlo na různé usnadňující pomůcky, jako např. fritéza, mluvící váha anebo ultrazvukový čistič na brýle či kovové předměty. A protože si Jiří brýle vyčistit nechal, nemohli jsme se v krajské metropoli ztratit.

Chvilku po poledni jsme zašli s kolegyněmi s tyfloservisu na dobrý obídek za skvělé ceny. No uznejte, kde Vám za polévku, hlavní jídlo a malé pivečko naúčtují Kč 170,-? V Táboře byste takovou restauraci hledali marně.

Po chutném obídku vydali jsme se opět na cestu. Vlak měl trochu zpoždění, ale i tak doma jsme se všichni ocitli po třetí. A nyní už jen zbývá dopsat dopis Ježíškovi a přidat tam pár tipů pod stromeček.

 

Mikulášská ochutnávka

Hanka s Jiřím uvítali členy naší odbočky a poté si šli po své práci. Na chvilku zavládla nervozita, co se bude dít. Ale jen pár minut stačilo, aby se ve dveřích objevil anděl s čertem, a začali se každého vyptávat. Anděl celý v bílém a se svatozáří nad hlavou rozevřel knihu hříchů, zatím co čertík s pravými rohy, kopytem i čertovským ocasem, kolem tázaného tančil a tu a tam jim peklem pohrozil. Každému byly přečteny jeho dobré skutky a hříchy, a aby došlo k odpuštění, musel dotazovaný zazpívat, anebo nějakou básničku k dobru dát. Ačkoli o vážnou věc se jednalo, stejně bylo pořád veselo. Hříchy nakonec byly odpuštěny a každý si domu odnášel nějaké ty drobnosti, vč. Jitušky, která ten den zrovna svátek slavila. Čertík tak s Andělem neodnesli si jedinou živou bytost ke kotlům pekelným, ale naopak s úsměvem na rtech naši klubovnu opouštěli. To už, jakoby snad náhodou, Hanka s Jiřím svou práci v kanceláři dodělali a do klubovny mezi nás opět zavítaly. Do dnes se členové přou, zda nenavštívily je ten den opravdové pohádkové bytosti.

A protože nálada byla veselá, dali jsme se do různých soutěží. Tu jsme hádali názvy filmů, tu zase názvy pohádek. Anebo dali jsme si kvíz pro děti, který nás věru potrápil. No řekněte, jaká je např. správná odpověď na tuto otázku. A podotýkám, máte na to pouhých 10 vteřin:

Otázka: „Co můžeme vidět jednou v minutě, dvakrát v momentě a nikdy v tisíciletí?“

Jestli už odpověď víte, tak si něco na zub dejte. Však i my jsme jedli, pili, hodovali. Pravý guláš od Alenky podle receptu Kolji, skvělá bábovka od Růženky a další výborné pochutiny. A protože jídla není nikdy dost, zkusili jsme hádat druhy klobás pro radost. Jeden ze vzorků nám tam ale čert zamíchal, a proto nejednomu z nás pekelný oheň na jazyku plápolal.

A možná jste slyšeli cosi o umělé inteligenci, která se na internetu zjevuje a s lidmi reálně komunikuje. Jeden z kvízečků na téma Mikuláš a čert opravdu vypracovala umělá inteligence. A jak se to vlastně dělá? Stačí zadat příkaz: Připrav mi kvíz o deseti otázkách na téma Mikuláš a čert, tak aby byly nabídnuty 3 odpovědi. 2 odpovědi budou špatné a jedna správná.“ Jakmile počítač obdržel tuto informaci, stačilo mu jen 2 vteřiny a kvíz byl na světě. Zde uvádím jednu otázečku:

„Proč Mikuláš nosí brýle?“

  1. a) Protože je to moderní doplněk k červenému plášti.
  2. b) Aby se lépe četly seznamy hodných a zlobivých dětí.
  3. c) Na ochranu před čertím žertem. (správná odpověď)

Po 2,5 hodinách a nějaké té kávičce či vínečku jsme se rozešli do našich domovů s pocitem krásně stráveného času.

 

Nákupní dopoledne

6 se nás sešlo před Dékáčkem, abychom ještě dokoupili nezbytné Vánoční dárky a potěšili tak své blízké. První zastávka v zelenině nás nijak nezdržela, zato v obchodním domě Dvořák, tam strávili jsme notný čas. Obchody jsme vzali hezky od podlahy, respektive od suterénu, kde šťastné losy prodávají, pak obchod s kávou a čaji nás svou vůní přilákal a na protějším pultu se narozeninový poukaz rozehrál. Ještě trochu kosmetiky a hurá na schody jezdící. Ve třetím patře hračkářství a elektro nám své produkty nabídlo. Když jsme i další obchůdky v domě navštívili, sešli jsme se na ulici, kde nás výlohy k dalším nákupům poňoukaly.  V rybárně rybí produkty, v módních obchodech s oblečením a nebo v elektru, mávali prodavači s neobyčejnými přístroji poháněnými na proud střídavý. A protože mezitím doba oběda nastala, zkusili jsme zavítat do univerzity. Výběr jídel však nikoho z nás příliš nenadchnul, a proto spíše zůstalo jen u nápojů s vidinou domácího oběda. Poté už jsme se na startovní pozici navrátili a od nádraží ke svým domovům odjížděli.

 

Benefiční koncert Hlahol

Cesty byly sněhem zaváté, a přeci jsme se odvážili do tohoto nečasu, abychom společně strávili hodinku při benefičním koncertu. Letos se jednalo již o druhou akci tohoto typu a k jejímu zdárnému průběhu přispěli mnozí. Kromě dobrovolníků z našich řad a samozřejmě obou zaměstnanců odbočky, to byla i paní farářka Smolová, která poskytla prostory nádherného kostela církve Československé husitské. Dále to byl pěvecký sbor Hlahol, který ke spolupráci přizval též naší členku Ivanu Törökovou a samozřejmě by to nešlo i bez Vás, našich milých členů. Proto, když odbila čtvrtá odpolední, mohli jsme si vychutnat nejednu nádhernou interpretaci českých i zahraničních písní spjatých s adventním a vánočním časem. K našim uším doputovaly tóny vydávané nejen zmíněným sborem a sólisty, ale také doprovodného piana, kytary a violoncella. A i když zima opravdu zalézala téměř do morku kostí, přesto jsme si užili tuto událost slavnostní v čase adventním. A jelikož se jednalo o koncert benefiční, dosáhli jsme také dobrovolnického výtěžku ve výši Kč 5.700,- ve prospěch naší odbočky. Ještě jednou tedy děkujeme všem, kteří k organizaci celé akci přispěli a zmíněnou částku nám vybrat pomohli.

 

Pronikáme do tajů PC

Pryč jsou už časy, kdy řešili jsme, jak vložit flash disk do počítače a dumali nad tím, jak data na ní uložené dostat ven. A proto pustili jsme se do náročnějších úkolů. Tentokráte jsme se věnovali připojování online přes MS Teams. Navázat elektronické spojení se podařilo po chvíli všem a to hned několikrát. Zbylo proto ještě trochu času na hraní si s Outlookem. Tento program umožňuje přijímat a odesílat elektronickou poštu. A do pošty lze vložit zvukový či textový soubor a sdílet tak s přáteli nejednu zajímavou informaci. I zde pilné studentky obstály na výbornou, a proto se můžeme v Novém roce na další zajímavé věci vrhnout.

 

Konverzace v AJ

Protože Vánoce doslova klepaly na dveře i výuka anglického jazyka se nesla ve veselém duchu. Domácí úkol byl tentokráte opravdu zapeklitý, neboť si studenti měli připravit neotřelé vtipy. K tomu ještě učitel slavil narozeniny, a proto jsme se hodně smáli a i něco dobrého pojídali. U této příležitosti dali jsme si malý kvízeček, v němž se nacházela spousta roztodivných otázek. Kdo zodpověděl správně, obdržel bonbón plný vitamínů C, a proto nemám strach, že by studenti nevstoupili do nového roku zcela zdrávy a entusiasmu plni. Nezbývá mi tedy, než popřát: „Merry Christmas and Happy New Year!“

 

Vánoční posezení

Vánoční cukroví a k tomu české koledy zazněly v úterním odpoledni jen chvilinku před Vánoci. Od Alenky pravá sekaná, od Růženky bábovka třená či od Zdeničky koláč, a k tomu čaj i káva v naší klubovně svěže voní. Krásné časy vánoční k nám zavítaly. Ivanka s Miluškou si pro nás nejednu známou koledu připravily, abychom si společně zazpívali a vánoční atmosféru si užívali. O přestávkách jsme pak vzpomínali na ty dobré a milé časy, které k Vánocům patří snad už navždy. Na konci tohoto pěkného odpoledne jsme si ruce podávali, upřímně a mile se usmívali a navzájem si jenom to dobré do nového roku popřávali.

I my, Hanka a Jiří, Vám přejeme do roku 2024, abyste byli na duchu svěží, vždy v dobré náladě, a aby Vás jen ty hezké věci potkávaly a radost do Vašich životů přinášely. A kdyby Vám přeci jenom někdy smutno bylo, přijďte mezi nás, zazpívat si, zasportovat, pobavit se a někdy i něco nového naučit se. Rádi Vás zase uvidíme!

Informace ze Sociálně-právní poradny 1/2024

Aktuality

V sociálních službách se od ledna 2024 zvyšuje:

  • maximální denní platba za celodenní stravu v rozsahu minimálně 3 hlavních jídel o 20 Kč (z toho úhrada za obědy se navyšuje o 10 Kč)
  • maximální denní platba za ubytování o 25 Kč (s výjimkou azylových domů, jde‑li o úhradu za dítě, kde se maximální denní úhrada nezvyšuje).

Srovnání je následující:

SLUŽBA

Rok 2023

Rok 2024

Celodenní stravování 

235 Kč/den

255 Kč/den

Pouze obědy

105 Kč/den

115 Kč/den 

Ubytování

280 Kč/den

305 Kč/den

 

Odškodnění u starobních důchodů

  1. ledna Ústavní soud veřejně projedná stížnost hnutí ANO na loňské omezení valorizace důchodů. Ať už bude jeho rozhodnutí jakékoliv, jsme zvědavi, jak bude odůvodněno. Další stížnost podala opozice na změny z podzimu 2023 týkající se podmínek nároku na předčasný starobní důchod. O této stížnosti bude rozhodnuto později.

Exekutorka po 13 letech dostihla loupežníka

Připadá vám, že se pořád bavíme jen o penězích? Protože tento článek píšu v době adventu, převzala na závěr glosu bible znalého kolegy Lubomíra Müllera, který zaznamenal příběh sice také o penězích, ale s dobrým koncem:

V roce 2010 ukradl dvacetiletý Jakub S. z Rumburku Martě Z. (nar. 1951) z Prahy tašku, v níž měla hotovost, mobil a platební kartu, z které pak loupežník směle vybíral peníze. Celkově způsobil Martě Z. škodu 23 880 Kč. Marta Z. nevěděla, kdo lup provedl, a tak se obrátila na Policii České republiky, aby lupiče vypátrala.

Zdatní policisté pachatele skutečně chytili a usvědčili i z několika dalších podobných kousků. Poté soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 JUDr. Zuzana T. poslala Jakuba S. na 7 měsíců za mříže a uložila mu uhradit Martě Z. 4 000 Kč. Ale proč jen tolik, když škoda činila 23 880 Kč? Marta Z. se tedy proti rozsudku odvolala. A senát Městského soudu v Praze pod vedením předsedy JUDr. Petra B. odvolání uznal a přiznal Martě Z. náhradu v celé výši. Jenže zločinec se k úhradě škody neměl. Marta Z. proto požádala o pomoc exekutorský úřad. Ten ale konal dosti liknavě. Marta Z. tedy věc vytrvale urgovala. Nakonec exekutorka Mgr. Zuzana G. začala loupežníka intenzívně pronásledovat, až ho – 13 let po krádeži – dne 30. října 2023 dostihla, dluh z něj „vypáčila“ a Martě Z. ho poslala. Marta Z. se z toho tak zaradovala, že celou částku štědře věnovala na dobročinné účely.

Z této kauzy mohou oběti trestné činnosti načerpat cenná biblická poučení:

Když policie, soudy či exekutoři konají svou práci, „ne nadarmo nosí meč“; jsou „mstitelkou, která trestá ty, kdo jednají špatně“. (Římanům 13:4)

Když prvoinstanční soudce „pošlapává ... právo a spravedlnost“, je nad ním odvolací senát jako „někdo vyšší“, kdo to může napravit. (Kazatel 5:8)

Když se poškozený dlouho nemůže svého práva domoci, je třeba za tím, kdo má konat, „pořád chodit a říkat: Zjednej mi spravedlnost“. (Lukáš 18:2-5)

Když se pak o získané prostředky ochotně dělíme s druhými, zažijeme na sobě – stejně jako Marta Z. – splnění Ježíšových slov: „Dávat přináší víc štěstí než dostávat.“ (Skutky 20:35)

A doufejme, že i Jakub S., kterému je nyní 33 let, se poučí a vezme si k srdci slova apoštola Pavla: „Ten, kdo kradl, ať už nekrade. Spíše ať tvrdě pracuje a svýma rukama dělá něco užitečného, aby se měl o co rozdělit s tím, kdo je v nouzi.“ (Efezanům 4:28)

 

Za Sociálně-právní poradnu Václava Baudišová

 

Informace ze Sociálně-právní poradny 12/2023

Úvodem

ČEZ na své webové stránce nabízí i pro rok 2024 výhodnou cenu elektřiny zákazníkům s průkazem ZTP nebo ZTP/P. Ceník platný od roku 2024 je k dispozici na webové stránce společnosti a týká se distribučního území ČEZ Distribuce a.s. Podmínkou je doložení platného průkazu ZTP nebo ZTP/P buď vlastního, nebo průkazu osoby žijící se zákazníkem ve společné domácnosti. Na základě předloženého průkazu lze sjednat produkt Elektřina pro ZTP pouze pro jedno odběrné místo. Spolu s výhodnou cenou elektřiny zákazník získá přednostní péči. Na zákaznické lince 800 810 820 bude zákazník bez čekání automaticky spojen se specialistou. V zákaznickém centru zákazník pro přednostní odbavení na vyvolávacím systému stiskne „Mám elektřinu nebo plyn pro ZTP''.  

Kdo a kdy je osoba blízká

Bájná osoba blízká se proslavila v oblasti dopravních přestupků, kdy bylo možné se s odkazem na ni vyhnout pokutě. Tato praxe je už minulostí, odpovědnost je teď na provozovateli vozidla, jestliže se řidiče nepodařilo jednoznačně ztotožnit přímo při přestupku. S osobou blízkou se ale počítá i v řadě dalších situací.

Sluší se začít základním kodexem pro občany našeho státu – občanským zákoníkem. Osoba blízká je zde definována jako:

  • příbuzný v řadě přímé, což jsou předci a potomci, tedy i prarodiče, vnuci, pravnuci
  • sourozenci
  • manželé nebo partneři podle zákona o registrovaném partnerství
  • osoby, které spolu trvale žijí
  • osoby sešvagřené
  • jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném, pokud by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní.

Ústavní soud dokonce jedním nálezem rozhodl, že za osobu blízkou je možné považovat i blízké přátele, pokud mezi nimi existuje intenzivní citové pouto. Běžná lidská blízkost ale nestačí a je třeba vždy v každém konkrétním případě pečlivě zkoumat, zda jde opravdu o mimořádně blízký vztah.

Prakticky se v občanském právu osoba blízká uplatní například při bydlení v nájmu, kdy má pronajímatel právo vyhradit si v nájemní smlouvě souhlas s přijetím nového člena do nájemcovy domácnosti - to však neplatí, jedná-li se o osobu blízkou. Dále občanský zákoník při usmrcení nebo zvlášť závažném ublížení na zdraví škůdci ukládá odčinit duševní útrapy manželu, rodiči, dítěti nebo jiné osobě blízké peněžitou náhradou vyvažující plně jejich utrpení. Ve věcech péče o nezletilé děti ujala-li se osobní péče o dítě osoba příbuzná nebo dítěti blízká, dá jí soud přednost před jinou osobou, ledaže to není v souladu se zájmem dítěte. Osoba blízká také může zahájit spor na ochranu již nežijící osobnosti – viz známá kauza Peroutka proti Zemanovi, kde žalobu podala vnučka. V dědickém právu se pojem osoba blízká přímo neužívá, ale v zákonných dědických skupinách jsou samozřejmě právě osoby blízké včetně spolužijících osob. Ty dědí ze zákona v druhé dědické třídě společně s rodiči zůstavitele a pozůstalým manželem či manželkou stejným dílem. Definovány jsou jako „ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele“. Při opomenutí v závěti pak má své zákonem zaručené právo tzv. nepominutelný dědic, což je dítě zůstavitele, a pokud nedědí, jeho potomek. Osoba blízká může být také zvýhodněna před spoluvlastníky věci v případě, kdy spoluvlastnictví vzniklo následkem skutečnosti, díky které spoluvlastníci nemohou svá vzájemná práva předem ovlivnit, typicky dědictvím. V tomto případě je osoba blízká jen manžel, sourozenec a příbuzný v řadě přímé. Převádí-li se spoluvlastnický podíl do půl roku od nabytí, mají sice ostatní spoluvlastníci předkupní právo, ovšem osoba blízká má před spoluvlastníkem přednost.

Značný význam má osoba blízká v trestním a přestupkovém řízení. Trestní zákoník osobu blízkou vymezuje trochu jinak než občanský zákoník. Je to:

  • příbuzný v pokolení přímém
  • osvojitel a osvojenec
  • sourozenec
  • manžel, registrovaný partner
  • jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném kdyby újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní.

Často využívané je právo obviněného odepřít výpověď, pokud by jí mohl způsobit nebezpečí trestního stíhání či obvinění z přestupku nejen sobě, ale i osobám blízkým. Existují také tzv. návrhové delikty, kde je poškozeným osoba blízká a trestní stíhání či řízení o přestupku je možné zahájit a pokračovat v něm jen s jejím souhlasem. Dále platí, že když někdo neoznámí závažný trestný čin výslovně uvedený v příslušném ustanovení trestního zákoníku (což je jednání jinak trestné), není trestně odpovědný, pokud by oznámením sebe nebo osobu blízkou uvedl v nebezpečí smrti, ublížení na zdraví, jiné závažné újmy nebo trestního stíhání. Podobné je to u nepřekažení trestného činu. Zde je podmínkou, že se sice někdo hodnověrným způsobem dozví, že jiný připravuje nebo páchá takovýto závažný trestný čin, ale nemohl ho překazit bez značných nesnází nebo aniž by sebe nebo osobu blízkou uvedl v nebezpečí smrti, ublížení na zdraví, jiné závažné újmy nebo trestního stíhání. Výjimka z tohoto pravidla je u některých nejzávažnějších trestných činů, například v souvislosti s terorismem, hrozí-li jen uvedení osoby blízké v nebezpečí trestního stíhání. Naproti tomu například u vraždy se citované pravidlo bez výjimky uplatní.

Méně dramatická je pozice osoby blízké v daňové oblasti. Při bezúplatném darování nepodléhají dani příjmy od příbuzného v přímé linii, sourozence, strýce, tety, synovce nebo neteře, manžela, manžela dítěte, dítěte manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů a od osoby, se kterou daňový poplatník žil ve společné domácnosti nejméně po dobu jednoho roku bezprostředně před získáním bezúplatného příjmu.

V pracovním právu je dobré vědět, zda a za jakých podmínek náleží v souvislosti s blízkými osobami pracovní volno. K účasti na svatbě dítěte se rodiči poskytne pracovní volno s náhradou mzdy na 1 den.  K účasti na svatbě rodiče se dítěti poskytne pracovní volno také na 1 den, ale bez náhrady mzdy. Při úmrtí manžela, druha nebo dítěte se poskytne pracovní volno na 2 dny a na další den k účasti na pohřbu, za všechny 3 dny přitom náleží náhrada mzdy. Pracovní volno s náhradou mzdy na 1 den se také poskytne k účasti na pohřbu rodiče zaměstnance, sourozence zaměstnance, rodiče a sourozence jeho manžela, manžela dítěte zaměstnance nebo manžela sourozence zaměstnance a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob. Dále se pracovní volno s náhradou mzdy poskytne na nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 1 den, k účasti na pohřbu prarodiče nebo vnuka zaměstnance nebo prarodiče jeho manžela, a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob. Stejné podmínky platí při účasti na pohřbu jiné osoby neuvedené výše, která žila k datu úmrtí se zaměstnancem v domácnosti. 

V nemocenském pojištění pro nárok na ošetřovné nemusí ošetřující zaměstnanec žít s ošetřovanou osobou v domácnosti, jde-li o příbuzného v řadě přímé, manžela (registrovaného partnera) zaměstnance, sourozence zaměstnance a rodiče manžela (registrovaného partnera) zaměstnance. U dlouhodobého ošetřovaného je okruh ošetřujících osob široký. Mohou jimi být příbuzní, např. manželka, dospělý potomek, tchyně, švagr, neteř nebo snacha apod. Dále to také může být druh nebo družka ošetřované osoby anebo osoba žijící s ošetřovanou osobou v domácnosti. U osob bez přímého příbuzenského vztahu zákon vyžaduje společné místo trvalého pobytu s ošetřovaným.

U příspěvku na péči nemusí osoba blízká jako pečující osoba uzavírat s příjemcem příspěvku písemnou smlouvu o poskytování sociálních služeb. Okruh osob blízkých je zde vymezen s odkazem na výčet v občanském zákoníku.

Od poplatku za užívání dálnice jsou osvobozeni držitelé průkazu ZTP a ZTP/P, pokud provozovatelem silničního motorového vozidla zapsaným ve velkém technickém průkazu je sám držitel průkazu nebo osoba mu blízká a současně vozidlo přepravuje držitele průkazu.

Je zřejmé, že osoby blízké jsou v různých odvětvích práva vymezeny rozdílně a že je tedy třeba vždy nahlédnout do příslušného předpisu. Jinou kapitolou jsou společně posuzované osoby pro účely posouzení nároku na dávky ze systému sociálního zabezpečení, ačkoliv blízká a společně posuzovaná osoba je zpravidla totéž. O tom ale zas někdy příště.

Za Sociálně-právní poradnu Václava Baudišová a Nicole Fryčová

 

TERMÍNY PLÁNOVANÝCH AKCÍ

LEDEN - ÚNOR

Datum

Akce

Čas

po.

8.

ledna

Oblastní rada

13:30

hod.

út.

9.

ledna

Trénování paměti

10:00

hod.

čt.

 

11.

ledna

Přednáška – jak sportují nevidomí

10:00

hod.

pá.

12.

ledna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

15.

ledna

Představení kompenzačních pomůcek při inkontinenci

13:00

hod.

st.

17.

ledna

Lehké povánoční protažení a procvičení

13:00

hod.

pá.

19.

ledna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

22.

ledna

Letem světem - Holandsko

13:00

hod.

st.

24.

ledna

Pedig

13:00

hod.

pá.

26.

ledna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

29.

ledna

Kdo si hraje, nezlobí.

13:00

hod.

st.

31.

ledna

Pronikáme do tajů PC

10:00

hod.

pá.

2.

února

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

5.

února

Oblastní rada

13:30

hod.

pá.

9.

února

Konverzace v AJ

9:00

hod.

pá.

16.

února

Konverzace v AJ

9:00

hod.

st.

21.

února

Pedig

13:00

hod.

pá.

23.

února

Konverzace v AJ

9:00

hod.

 

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí a dodržování časového harmonogramu jednotlivých pořádaných událostí