IN.OK z České Třebové 8/18

Publikováno 04.09.2018 11:11 Odbočka Česká Třebová


Obrázek

---------------------------------------------------------------------------

 

 

INTERNETOVÉ OKÉNKO

Číslo VIII. / 2018

 

 

 

Oblastní odbočky SONS ČR z. s.

 Česká Třebová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vydává:          SONS ČR, z.s. Oblastní odbočka Česká Třebová

Mlýnská 900, Česká Třebová 560 02

Tel.: 465 535 325

Email: ceskatrebova-odbocka@sons.cz

 

 

 

 

KONTAKTY:

                   Adresa:   OO SONS ČR z.s., Mlýnská 900, 560 02 Česká Třebová  

                   Telefon:  465 535 325,   mobil:   607 657 188

@        email:  ceskatrebova-odbocka@sons.cz

FB       Články a fotografie naleznete také na facebooku pod

           SONS Česká Třebová a na www.sons.cz/ceskatrebova 

 

Provozní doba:

Pondělí       9:00→12:00  ↔  14:00→16:30hod.

Středa         9:00→11:30  ↔  12:30→16:30hod.

Osobní schůzky si prosím rezervujte telefonicky předem, abychom Vám

mohli poskytnout co nejkomplexnější služby a poradenství.

 

 

 

Rada oblastní odbočky...

 

Předseda: Ivo Psota      

Místopředseda: Marie Svobodová

Pokladní: Elena Simonová

 

Život odbočky…

 

Gratulace a přání,

našim členům zasíláme poštou osobní přání k životnímu jubileu a k narozeninám.

Vydáváme čtvrtletně „OKÉNKO“ tj. zkrácená verze informací o činnosti oblastní odbočky.

Klubová činnost, probíhá dle plánu:

Každé pondělí – Německá konverzace od 14:00 – 16:00 hod..

Lichou středu – Zpívánky od 14:00 – 16:00 hod.

Sudou středu – Šikovné ruce od 13:00 – 16:00 hod.

Turistika – každý pátek, bližší informace v kanceláři.                                                                               

ČLÁNKY o SRPNOVÝCH aktivitách …

Turisté šlapou i o prázdninách …

 

  1. srpna - trasa 8 km.

Autobusem jsme se vydali do Ostrova u Lanškrouna, byl hezký letní den, jakých je v letošním létě celá řada. Ze zastávky v Ostrově jsme pokračovali lesem k soustavě rybníků, které jsou součástí rekreační oblasti "Lanškrounské rybníky". První zastavení na občerstvení, bylo u "Eduardova pramenu", bohužel byl bez vody. Po nabrání sil jsme  pokračovali  dál kolem rozhledny "Kypuš", kterou jsme již navštívili při jiném výletu do této oblasti.. Jelikož bylo opravdu velké horko uvítali jsme možnost vykoupání. Po důkladném osvěžení a osušení jsme šli navštívit nově otevřenou restauraci na dobrý oběd. Pak nás už jen čekala cesta na nádraží a autobusem domů. Výlet se nám vydařil, počasí přálo a my se těšíme na další putování. Účastnilo se 8 turistů.

 

  1. srpna - trasa 5 km.

Tento pátek jsme se vydali vlakem do Poličky, kde jsme měli naplánovanou krátkou turistickou procházku historickou částí tohoto města. Nejprve jsme prošli kolem "Synského rybníka" až na náměstí B. Martinů, kde stojí kostel s. Jakuba.

Ve věži, v bytě věžného se 8. prosince 1890 narodil hudební skladatel Bohuslav Martinů. Jedna z místností je upravena na jeho rodnou světničku a k prohlídce bylo nutno zdolat 192 schodů. Z ochozu věže byl nádherný výhled do okolí Poličky. Naše další cesta vedla na místní hřbitov, kde je hudební velikán pochován. Místo posledního odpočinku je upravené. Po obědě jsme si šli prohlédnout poslední cíl našeho putování. Nejlépe udržované gotické hradby v naší republice. Polička je pěkně upravené město a byla založena v roce 1267 Přemyslem Otakarem II. Výlet se nám vydařil. Účastnilo se 9 turistů.

 

 

  1. srpna - trasa 7 km.

Naše putování začalo na vlakovém nádraží v České Třebové, kde jsme nasedli na vlak , který nás dovezl do Lanškrouna. V Lanškrouně jsme přesedli na autobus, který nás dopravil do Nepomuku, části obce Horní Čermná.

Dále jsme se vydali pěšky údolím Moravské Sázavy, která pramení na úbočí Bukové hory. Údolím prochází naučná stezka a je to jedna z nejatraktivnějších turistických lokalit Lanškrounska. Bohužel v řece nebyla skoro žádná voda, je skoro vyschlá. Naše putování pokračovalo směrem do Albrechtic částečně lesem a nebo po cyklostezce. V Albrechticích jsme počkali na autobusový spoj, který nás dovezl do Lanškrouna, následoval přestup na vlak. Výlet se vydařil i v tak horkém dni jsme ušli dost kilometrů.

Účastnilo se 9 turistů.

 

  1. srpna - trasa 7 km.

Tentokráte naše putování začalo na vlakovém nádraží odjezdem do Svitav, kde jsme si museli hodinku počkat na autobusový spoj, který nás dovezl na výchozí místo našeho pěšího putování zastávku Hřebeč-tunel. Dále jsme pokračovali po červené TZ okolo vysílače k hřebečským vyhlídkám.  Cesta lesem příjemně ubíhala až k cíli. Výhledy do kraje byly nádherné, ale bohužel některé vyhlídky jsou zarostlé a nebylo mnoho vidět. Zpět jsme se vydali stejnou cestou. U parkoviště jsme se zastavili ve vyhlášené hospodě "U Tety" na výborný oběd. Po "O" jsme se šli podívat do obce Hřebeč, která leží nad tunelem, prohlédli si kapli sv. Josefa a pokochali se výhledy směrem k Moravské Třebové. Pak už následovala cesta domů. Výlet se nám vydařil. Účastnilo se 8 turistů.

 

  1. srpna – trasa 10 km

Trasa 10 km.

Ráno jsme se sešli na vlakovém nádraží, nasedli na rychlík, který nás dovezl do Ústí nad Orlicí, kde jsme přestoupili na vlak, který nás dovezl do Jablonného nad Orlicí, a odtud jsme se vydali již pěšky po modré TZ. Prošli jsme náměstím, kde jsme si prohlédli velkou, přímo obří dřevěnou lžíci, která slouží jako kašna a historické domy, které dodávají náměstí podhorskou atmosféru. Naše cesta vedla přes malou vesnici Bystřec, která leží v údolí stejnojmenného potoka a dále do přírodního parku Čenkovička. Pozvolna stoupající cesta vede lesem a kopíruje tok potoka. Příjemná procházka nám pozvolna ubíhala, až se nám objevila první stavení Čenkovic. Obec leží na úpatí Červenovodského sedla a je především známa jako zimní rekreační středisko.

A, protože se začala hlásit chuť k jídlu, tak naše kroky vedli do restaurace "Chata pod sjezdovkou", abychom nabrali sílu na cestu domů. Po druhé hodině odpolední jsme se autobusem vydali zpět do Jablonného na stejnou cestu zpět domů. Výlet se nám vydařil, počasí nám přálo a po celou dobu panovala dobrá nálada. Účastnilo se 12 turistů.

Připravil I.P.

 

Letní KOKTEJLobraní s Adaptechem.

Čtvrteční dopoledne 23. srpna bylo v naší Oblastní odbočce v České Třebové věnováno prezentaci kompenzačních pomůcek pro zrakově hendikepované, které nabízí firma Adaptech S.R.O.

Nedílnou součástí prezentace byla i soutěž v míchání letních koktejlů, kterou si pro nás připravil zástupce jmenované firmy.

Ze 12ti soutěžních vzorků byl porotci vybrán vítěz a zapsán jeho recept postupující do celostátního finále.

Výroba koktejlů předvedla kreativitu, nápaditost našich klijentů a vytvořila nezpočet zářivých barev. Dopoledne se vypařilo jako drinky a zanechalo nezapomenutelný zážitek. Věříme, že tato akce se u nás stane tradicí a děkujeme za účast našim klientům i firmě Adaptech.

Jakub KUboš Kročák

 

 

 

PORADNA

 

POUŽÍVEJTE REFLEXNÍ PRVKY

A NEHAZARDUJTE SE SVÝM ZDRAVÍM.

 

Být viděn je základem bezpečnosti nejen v silničním provozu. Následky nehod vozidel s chodci bývají tragické. Snížená viditelnost za soumraku, deště či sněžení je v kombinaci se splývavým oblečením bez reflexních prvků sebevražedná kombinace.

Povinností chodců je být vybaven reflexními prvky při pohybu na komunikacích mimo obce. Reflexní páska je lehce dostupný bezpečnostní prvek, který ochrání vaše zdraví. Pořiďte si reflexní pásku a noste ji na batohu, na ruce, při cestě do práce i na procházkách. Budete lépe viděni a ochráníte své zdraví.

POZOR: Reflexní páska v kapse Vás neochrání!!!

Jakub KUboš Kročák

 

 

 

Připravujeme na další období…

  1. září – Tajný zájezd, cena zájezdu 350 Kč zahrnuje dopravu vstup a společný oběd. Odjezd z Mlýnské ulice v 8:00 ráno.
  2. září – Minigolf v restauraci „Nová Louže“ v Ústí nad Orliíi, přihlášky v kanceláři SONS.
  3. září – Svatováclavské posezení od 14 hod. v naší klubovně SONS.

Akce pro širokou veřejnost:

  1. září – účast na „ Veletrhu poskytovatelů sociálních služeb“ v Žamberku.
  2. září – účast na „Integračním dni“ v Ústí nad Orlicí

Na připravované aktivity Vás srdečně zveme. Bližší informace na výše uvedených kontaktech.

                                                                      

 

 

 

Závěr…

Vážení čtenáři děkujeme Vám za čas, který jste strávili při čtení našeho časopisu. Prosím, napište nám Vaše nápady a postřehy.

Děkujeme za podporu

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Časopis vychází pro vnitřní potřebu členů Oblastní odbočky SONS ČR, z. s.

v České Třebové a jejich příznivců.