IN.OK z České Třebové 6/18

Publikováno 19.07.2018 10:02 Odbočka Česká Třebová


---------------------------------------------------------------------------

 

 

INTERNETOVÉ OKÉNKO

Číslo VI. / 2018

 

 

 

Oblastní odbočky SONS ČR z. s.

Česká Třebová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vydává:          SONS ČR, z.s. Oblastní odbočka Česká Třebová

Mlýnská 900, Česká Třebová 560 02

Tel.: 465 535 325

Email: ceskatrebova-odbocka@sons.cz

 

 

 

 

KONTAKTY:

                   Adresa:   OO SONS ČR z.s., Mlýnská 900, 560 02 Česká Třebová

                   Telefon:  465 535 325,  mobil:   607 657 188

@        email:  ceskatrebova-odbocka@sons.cz

FB       Články a fotografie naleznete také na facebooku pod

           SONS Česká Třebová a na www.sons.cz/ceskatrebova

Provozní doba:

Pondělí       9:00→12:00  ↔  14:00→16:30hod.

Středa         9:00→11:30  ↔  12:30→16:30hod.

Osobní schůzky si prosím rezervujte telefonicky předem, abychom Vám

mohli poskytnout co nejkomplexnější služby a poradenství.

 

 

 

Rada oblastní odbočky...

 

Předseda: Ivo Psota      

Místopředseda: Marie Svobodová

Pokladní: Elena Simonová

 

Život odbočky…

 

Gratulace a přání,

našim členům zasíláme poštou osobní přání k životnímu jubileu a k narozeninám.

Vydáváme čtvrtletně „OKÉNKO“ tj. zkrácená verze informací o činnosti oblastní odbočky.

Klubová činnost, probíhá dle plánu:

Každé pondělí – Německá konverzace od 14:00 – 16:00 hod..

Lichou středu – Zpívánky od 14:00 – 16:00 hod.

Sudou středu – Šikovné ruce od 13:00 – 16:00 hod.

Turistika – každý pátek, bližší informace v kanceláři.                                                                             

ČLÁNKY o ČERVNOVÝCH aktivitách …

Dny sportu, turnaj v kuželkách …

Turnaj se konal 4. června v kuželně TJ Lokomotiva Česká Třebová. K dispozici máme čtyři dráhy po dobu dvou hodin. Turnaj začínáme vždy soutěží jednotlivců. Rozděleni soutěžících je do kategorií muži, ženy, děti a ZTP a ZTP/P. Po skončení této soutěže hrajeme hru družstev pod názvem „Vajíčko“ při které zažíváme spoustu legrace. Na závěr turnaje obdrží každý účastník „Pamětní list“ s počtem naházených bodů a umístěním.

 

Dny sportu, turnaj v Bowlingu …

Tato část „Dnů sportu“ je spojená s krátkou turistikou.

Vlakem jsme odjeli do stanice Semanín. Odtud jsme šli po cyklostezce do obce Opatov. Příjemná šestikilometrová procházka lesem docela rychle uběhla. V restauraci "Opatovská hospoda" již čekali účastníci, kterým to již tolik nešlape, a přijeli jiným dopravním prostředkem. My, příchozí jsme zasedli k zamluvenému stolu a objednali si oběd. Po polední přestávce jsme se pustili do Bowlingového zápolení. Čas v dobré společnosti rychle utíkal, ale nic na plat, čas odjezdu se přiblížil, autobusová linka nečeká.

 

Dny sportu, turistický zájezd…

V rámci akce "Dny sportu" se uskutečnil 9. června zájezd do okolí Nového Města nad Metují.

Nejprve jsme se zastavili v Dobrušce a připomněli si trochu historie v rodném domku F. L. Heka, podle kterého byl natočen televizní seriál F. L. Věk. Následoval výstup na radniční věž s výhledem do okolí. Po obědě jsme přejeli autobusem do Slavoňova, kde jsme se dostali na žlutou turistickou značku, která nás provedla Klopotovským údolím a dovedla až do Nového Města. Cestou nás provázelo burácení z bouřky, která řádila nad Orlickými horami, nás déšť zastihl u odpočinkového altánu, kde jsme se pohodlně schovali a po přeháňce pokračovali k cíli. Poslední zastavení bylo v Novém Městě na náměstí, kde se každý občerstvil dle své chuti. Výlet se nám vydařil a ukončil aktivitu, která je především zaměřená na sport.

Pobytový zájezd Vysočina – Svratka…

První den 18. června,

ráno jsme vyjeli autobusem v 8:00 z Mlýnské ulice, abychom se přesunuli do místa našeho přechodného bydliště, do Svratky.

Naše první zastavení bylo v Chrudimi. Po prohlídce náměstí jsme měli dohodnutou návštěvu "Loutkářského muzea". V rámci prohlídky byla návštěva vyhlídkové věže, ze které je nádherný výhled na město a okolí. Po návštěvě světa loutek nastal čas oběda a poté cesta do našeho přechodného bydliště, ubytovny STC Svratka. Odpolední čas do večeře trávil každý dle svého. Po večeři jsme se sešli v klubovně a provedli seznamovací kolečko, následovalo několik pěkných anekdot na dobrou noc.

Druhý den 19. června,

po snídani jsme se vydali do Nasavrk, kde jsme si prohlédli "Kaštanku", sad kaštanovníků setých s plody jedlými kaštanů, který byl vysázen v nadmořské výšce 500 nad mořem, což je rarita v roce 1776, ještě dnes tam rostou stromy z původní výsadby.

Po Kaštance následovala návštěva nedalekého včelařského arboreta, které je součástí učiliště. Prohlédli jsme si různé druhy úlů, flóru, která je „včelařsky“ zajímavá, tedy medonosná a další potřeby pro včelaření, které byly k vidění v prodejně. Mnozí využili možnost nákupu včelích produktů.

V další části výletu nás čekala turistická vycházka. Z obce Libáň jsme se vydali ke zřícenině hradu Strádov a dále po TZ do Strádovského pekla, které nám nabídlo krásnou procházku údolím proti proudu řeky Chrudimky, která protéká Sečskou přehradou. Na křižovatce u Pekelského mlýna jsme pozvolna vystoupali z údolí k silnici, kde nás již čekal autobus. Následoval přesun ke známé Sečské přehradě. Nejprve, jsme se zastavili v Seči na občerstvení a po dobrém jídle nás již pomalu čekala cesta na ubytovnu. Cestou zpět nám pan řidič přibrzdil u hráze přehrady, abychom se mohli pokochat pohledem na vodní hladinu a hráz samotnou.

Třetí den 20. června,

tento den nás čekal výlet do vzdálenějších míst. Cílem byly Slavonice. Naše první zastávka byla v Dačicích, kde jsme si prohlédli "Žulový památník první kostky cukru na světě", která byla vyrobena v roce 1843 ve zdejší rafinérii. Po krátkém odpočinku jsme pokračovali do cíle. Slavonice, malebné městečko na hranici s Rakouskem se někdy také nazývá "Malá Telč". Prohlídka náměstí nás v tomto jen utvrdila. Následoval přesun do obce Maříž (Maříž není Paříž, bylo napsáno u jednoho stavení), kde nás čekala procházka k Trojmezí, historické hranici Čech, Moravy a Dolních Rakous. Cesty jsou asfaltované a vedou především lesem, před rokem 89 zde jezdila pouze Pohraniční stráž. Okolí hraničního kamene není nijak zvlášť upraveno, pouze tam je odpočívadlo, Po nezbytném focení jsme se vydali zpět do Maříže.

Posledním cílem byla zřícenina hradu Landštejn. Ten se nachází poblíž Starého Města pod Landštejnem. Mohutný pevnostní hrad je opraven. Velká hradní věž nabízí nádherný výhled do kraje. Po malém občerstvení jsme se vydali na cestu zpět do Svratky, kde nás čekal k večeři výborný bramborový salát s řízkem.

Čtvrtý den 21. června,

tento den nás čekala návštěva poutního místa Zelená hora s kostelem Jana Nepomuckého, který jsme si prohlédli v doprovodu průvodkyně. Po obědě jsme pokračovali do Nového Města na Moravě, kde jsme si prohlédli lyžařský areál, který je znám z biatlonových závodů. Další naše cesta vedla do Sněžného a obce Blatiny, kde jsme navštívili kavárnu pražírny kávy Hofr. Po sladké odměně jsme se vydali na procházku do rekreačního střediska Mílovy, kde nás čekal autobus. Cestou se začala obloha zatahovat a několik hromů ohlašovalo příchod deště, takže jsme se vydali zpět do Svratky.

Pátý den 22. června,

den odjezdu je tady, zabalit, rozloučit se s personálem, který o nás vzorně pečoval, nastoupit a odjezd k domovu.

Cestou jsme se zastavili v Hlinsku a prohlédli si historickou část města pojmenovanou "Betlém". Za posledním zastavením jsme si zajeli k zámku Žleby. Je to nádherná romantická stavba. My jsme si prohlédli okolí a přilehlí park. Zámek často využívají filmaři k natáčení. Pak už jen následoval nástup do autobusu a odjezd domů.

Celý týden nám přálo počasí, což jistě přispělo k dobré pohodě.

Vše co jsme chtěli vidět, tak se nám podařilo navštívit. Domů jsme odjížděli plni nových dojmů a zážitků.

Připravil I.P.

 

26.6. Letní tematická beseda se Sagittou…

V příjemné předprázdninové atmosféře se 26. června sešlo 18. pozvaných členů naší odbočky, aby se seznámili s novinkou v nabídce speciálních kompenzačních pomůcek pro zrakově postižené od firmy SAGITTA ltd. Brno ‘‘ORCAM‘‘, které nám představil její zástupce.

Tato akce se již v naší odbočce stala tradicí a věříme, že se za rok nebo i dříve opět sejdeme. Děkujeme za společně strávený čas a rovněž za nabídnuté občerstvení.

 

Turisté šlapou dál …

29.6. – trasa 5 km.

Krátká vycházka do okolí města. Cílem byl areál "U Floriána", který se nachází v mírném údolí pod lesem asi dva kilometry od města. Areál nabízí možnost posezení, místo na opékání a volejbalové hřiště. My, jsme využili posezení a ohniště, abychom si opekli buřtíky a pojedli dobrůtky, které přinesli oslavenci. Byla to pohodová vycházka, dobrá nálada nás neopustila ani při cestě domů.

Výlet se vydařil i přes větrné počasí.

 

Připravujeme na další období…

15.9. Tajný zájezd

Na připravované aktivity Vás srdečně zveme. Bližší informace na výše uvedených kontaktech.

                                                                      

Závěr…

Vážení čtenáři děkujeme Vám za čas, který jste strávili při čtení našeho časopisu. Prosím, napište nám Vaše nápady a postřehy.

Děkujeme za podporu

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Časopis vychází pro vnitřní potřebu členů Oblastní odbočky SONS ČR, z. s.

v České Třebové a jejich příznivců.