IN - OK z České Třebové 11/18

Publikováno 03.01.2019 11:28 Odbočka Česká Třebová


Obrázek

---------------------------------------------------------------------------

 

 

INTERNETOVÉ OKÉNKO

Číslo XI. / 2018

 

 

 

Oblastní odbočky SONS ČR z. s.

 Česká Třebová

 

 

 

Vydává:          SONS ČR, z.s. Oblastní odbočka Česká Třebová

Mlýnská 900, Česká Třebová 560 02

Tel.: 465 535 325

Email: ceskatrebova-odbocka@sons.cz

 

 

 

KONTAKTY:

                   Adresa:   OO SONS ČR z.s., Mlýnská 900, 560 02 Česká Třebová 

                   Telefon:  465 535 325,   mobil:   607 657 188

@        email:  ceskatrebova-odbocka@sons.cz

FB       Články a fotografie naleznete také na facebooku pod

           SONS Česká Třebová a na www.sons.cz/ceskatrebova 

 

Provozní doba:

Pondělí       9:00→12:00  ↔  14:00→16:30hod.

Středa         9:00→11:30  ↔  12:30→16:30hod.

Osobní schůzky si prosím rezervujte telefonicky předem, abychom Vám

mohli poskytnout co nejkomplexnější služby a poradenství.

 

 

 

Rada oblastní odbočky...

 

Předseda: Ivo Psota      

Místopředseda: Marie Svobodová

Pokladní: Elena Simonová

 

Život odbočky…

 

Gratulace a přání,

našim členům zasíláme poštou osobní přání k životnímu jubileu a k narozeninám.

Vydáváme čtvrtletně „OKÉNKO“ tj. zkrácená verze informací o činnosti oblastní odbočky.

Klubová činnost, probíhá dle plánu:

Každé pondělí – Německá konverzace od 14:00 – 16:00 hod..

Lichou středu – Zpívánky od 14:00 – 16:00 hod.

Sudou středu – Šikovné ruce od 13:00 – 16:00 hod.

Turistika – každý pátek, bližší informace v kanceláři.                                                                               

ČLÁNKY o LISTOPADOVÝCH aktivitách

Turistické šlápoty…

 

  1. listopadu - trasa 10 km:

Cíl: Jablonné nad Orlicí - Mistrovice - Orlice - Letohrad

Přesun vlakem do Jablonného nad Orlicí. Původní plán, procházka po naučné stezce Jablonného se díky počasí změnil, bylo slunečno. Nastal plán "B". Výšlap po známé trase, která je na začátku sice náročnější na stoupání, ale pak se šlape po rovině. Cestou se otevírají nádherné výhledy do kraje, umocněné podzimními barvami okolních lesů. Občerstvovací zastávka proběhla v Mistrovicích. Dále následovalo klesání lesní cestou do Orlice a Letohradu V Letohradu, zastávka ve vyhlášené nádražní restauraci na oběd. Po chutném obědě následovala cesta vlakem domů.

Sešlo se 8 turistů.

 

  1. listopadu – trasa 10 km.

Cíl: Skuhrov - Palice - Srnov - Česká Třebová.

Autobusem jsme dojeli do Skuhrova a dále pokračovali pěšky po Smyslově naučné stezce "Údolím Skuhrovského potoka". Tuto trasu všichni dobře znají a rádi se na ní vracejí. Trasa vede lesem po asfaltové a místy panelové cestě. Nezapomněli jsme odbočit na Palici, abychom tam .udělali záznam do turistického deníku. Palice je vrch 613 m.n.m. nejvyšší v okolí našeho města. Cestou jsme si prohlédli naučné cedule, které informují o zajímavé přírodě v okolí. Za příznivého počasí na turistiku jsme dorazili do restaurace na Hrázi. Restaurace nabízí chutná jídla za příznivou cenu. Po občerstvení a zaslouženém pivečku jsme vyrazili k domovu. Výlet se nám vydařil. Bylo zataženo, ale na pochodování to bylo příjemné. Sešlo se 9 turistů.

 

 

 

 

  1. listopadu - trasa 13 km.

Cíl: Čermná nad Orlicí - Plchůvky - Darebnice - Choceň.

Vlakem jsme se přepravili do Chocně, kde jsme přestoupili a pokračovali směr Čermná nad Orlicí. a odtud nás čekala pěší trasa po červené TZ do Plchůvek . Cesta vedla po rovině a příjemně ubíhala. Z Plchůvek jsme pokračovali do Újezda u Chocně. I tento úsek procházel rovinatým terénem. Další část úseku do obce Chloumek začala mírně stoupat a překračuje železniční trať. Z Chloumku jsme pokračovali k hradišti Darebnice, kde jsme se na informační tabuli dočetli o archeologických výzkumech. A od Darebnice nás čekal nejtěžší úsek našeho výletu. Cesta pokračovala lesním porostem, ale bylo to jako na houpačce nahoru a zase dolů. V poslední části jsme minuli vyhlídkové místo pod vrchem Homole, odkud je pěkný výhled na cíl naší cesty na Choceň. Pomalu jsme doputovali do města, kde jsme se zastavili na oběd a vlakem jsme se vrátili domů. Náročný výlet se nám vydařil a všichni´, jak říkají skalní turisté  "Zdrávi došli".

Sešlo se 9 turistů.

 

  1. listopadu - trasa podle bydliště.

Závěrečné setkání proběhlo v učebně oblastní odbočky.  

Na vyhodnocení se turisté řádně připravují, počítají se kilometry, aby byl znám nejzdatnější turista a nezapomíná se na chutné občerstvení. V Žamberku se objednala grilovaná kuřata a proč v Žamberku? No, protože ty nemají opravdu chybu, Kuřata před Vámi sundává z jehlic, porcuje a zabalí, žádné ohřívání v mikrovlnce či podobné záležitosti. Takže čerstvá grilovaná kuřata od pana „Z….a“ nemají konkurenci široko daleko a stojí za to tam zajet. Sešlo se i několik oslavenců, kteří přinesli malé občerstvení ke kávě a skleničce vína. Po zdolání všeho dobrého a, že toho bylo, následovalo vyhlášení nejzdatnějších turistů. Volná zábava a zavzpomínání na výlety, které jsme absolvovali v letošním roce, to byl poslední bod setkání. Na závěr jsme si popřáli vše dobré do nastávajícího času adventního.

Sešlo se 24 turistů, 12 kuřat, bochník chleba a okurčičky.

 

Další aktivity

Odpolední promítání bylo naplánované na čtvrtek 22. listopadu. Na programu bylo promítání obrázků z našich výletů a zájezdů. V úvodu jsme si připomněli turistickou vycházku, která proběhla v únoru a směřovala do Dlouhé Třebové, kde jsme si prohlédli novou sochu sv. Prokopa, kterou zhotovil umělecký kovář pan Bečka. Další připomínka byla na vycházku do Pravěké osady Křivolík, která se nachází poblíž našeho města, kde probíhal program zaměřený na jarní slunovrat. Další připomenutí turistiky, které se promítalo, byl výšlap podél řeky Orlice k hradu Litice a výšlap do Čenkovic.                                    Prvním zájezdem byla návštěva festivalu „Dny umění nevidomých na Moravě“ konané oblastní odbočkou Blansko, následoval zájezd do Budyně nad Ohří a Tajný zájezd. Další promítání, bude věnováno pobytovému zájezdu na Vysočinu.

Připravil I.P.

Závěr…

Vážení čtenáři děkujeme Vám za čas, který jste strávili při čtení našeho časopisu. Prosím, napište nám Vaše nápady a postřehy.

Děkujeme za podporu

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Časopis vychází pro vnitřní potřebu členů Oblastní odbočky SONS ČR, z. s.

v České Třebové a jejich příznivců.