Hvězdářské setkání

Publikováno 06.02.2019 09:23 Odbočka Olomouc


Prozradil nám něco z toho, co se děje na obloze, v astronomii, kosmonautice či v souvisejících oborech. Mohli jsme si prohlédnout různé pomůcky určené pro nevidomé a slabozraké – například hmatové třírozměrné modely, reliéfy, hybridní publikaci… Dozvěděli jsme se, že do dějin kosmonautiky se navždy zapsal 6. únor 2018, kdy z rampy 39A Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovala v současnosti nejsilnější nosná raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX. Prostřednictvím audio-video záznamu a s pomocí základních trojrozměrných modelů rakety (první stupeň, tedy spojené jádro, se dvěma pomocnými stupni), a trojrozměrný model nákladového prostoru s automobilem (Tesla Roadster), jsme si mohli dobře představit tento historický okamžik.                       

A červený kabriolet, ve kterém sedí model kosmonauta v bílém skafandru dál letí kosmickým prostorem...

Také jsme si povídali o zatmění Měsíce, mohli jsme si sáhnout na jeho model a přesně též na místo, kam přistálo první Apollo s americkými kosmonauty nebo kam nedávno na odvrácené straně dopadla čínská sonda.                       

Velmi poutavé bylo i vyprávění o 3D tiskárně, na které byly zhotoveny všechny modely.  A ještě zajímavější bylo, když si ji každý mohl hmatem prohlédnout a vyptat se na vše, co ho o této tématice zajímá.

Naše setkání s astronomií a kosmonautikou nebylo určitě poslední, takže už nyní se můžeme těšit za nějakou dobu na pokračování.

Marie Kebrdlová

 


Obrázky