Hostětín den 2. a 3.

Publikováno 24.01.2018 12:50 Odbočka Kroměříž


Obrázek

Po svačině byla pro pracovníky odboček připravena přednáška z oboru Environmentální psychologie pod vedením lektorky paní Šárky Křepelkové o působení přírody na člověka, jejím vnímání, motivaci a aktivitách v přírodě, vystřídaná přednáškou lektora Petra Ledviny o „zelené domácnosti“, ekologicky šetrném úklidu a ekologicky provozovaných firmách a dalších organizacích. Obdobná přednáška zaměřená na ekologické vedení domácnosti a ekologicky šetrný úklid čekala také na klienty odboček. Ti si rovněž prakticky vyzkoušeli výrobu ekologických pracích a čisticích prostředků, které si následně odvezli s sebou domů.

V přestávkách mezi obědem a jednotlivými přednáškami si mohli účastníci pobytu odpočinout na pokojích, popovídat si s kolegy a známými, projít se Hostětínem nebo se protáhnout při skupinovém cvičení v prostorách recepce ubytovny. Odpoledne patřilo exkurzi po areálu ekocentra Veronica. Prošli jsme se zasněženou zahradou a ovocným sadem, navštívili 200 let starou sušárnu ovoce, kde nám naše paní průvodkyně popsala postup sušení a nabídla k ochutnání sušená jablíčka. Po prohlídce moštárny a přednášce o hostětínských ekologických  projektech přišlo na řadu ochutnávání vyráběných moštů a různých druhů sušeného ovoce.

Pro večerní program nám pracovníci ekocentra proměnili přednáškový sál ve stylizovanou kavárnu a připravili pro nás vědomostní soutěž s otázkami týkajícími se ekoprojektů Hostětína, živé přírody a poznávání zvuků. Soutěžili jsme rozděleni do pěti soutěžních týmů.

Vítězství vybojoval Kroměřížsko-Zlínský tým soutěžící pod názvem Veronica team a jeho členové byli odměněni několika lahvemi moštů.

Příjemný večer byl zakončen přátelským posezením s harmonikou a písničkami.

Poslední den našeho pobytu v Hostětíně si pro velký zájem vyzkoušeli pracovníci odboček praktickou výrobu ekologických čisticích prostředků. Metodou „každý chvilku tahá pilku“ si pod odborným vedením nejprve umíchali základní prací gel. Složitým problémem se stal výběr vonné esence, kterou se mělo jejich dílo dovršit. Váhání mezi grepem a mátou skončilo hlasováním, které dopadlo v poměru 6:5 ve prospěch máty. Ostatní účastníci pobytu si vyslechli zajímavou přednášku z oboru entomologie o životě, rozmanitosti a kráse ve světě brouků a motýlů. A pak nás už čekal jen oběd a po něm loučení.

Strávili jsme v Hostětíně tři báječné dny plné zážitků a navázali spoustu nových známostí. Díky laskavé péči našich hostitelů jsme se zde mohli cítit jako doma. Naše poděkování patří také úžasným lektorům, za přednášky a kurzy, díky kterým jsme se vraceli o něco chytřejší.  

Nezbývá než doufat, že se do Hostětína zase vrátíme a těšíme se na shledanou.


Obrázky