Honza Jareš zazpíval a zahrál v olomouckém Divadle hudby

Publikováno 08.06.2017 13:36 Odbočka Olomouc


Obrázek

Honza Jareš zazpíval a zahrál v olomouckém Divadle hudby

V úterý 6. června 2017 pořádala naše odbočka v rámci 23. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě koncert v olomouckém Divadle hudby.

Recitálu s názvem Veď mě dál, cesto má… se ujal mladý nevidomý klavírista a zpěvák Honza Jareš, který jako první nevidomý student absolvoval obor populární zpěv a klavír na Pražské státní konzervatoři. Své sólové koncerty nebo program s doprovodem skvělých instrumentalistů uvádí po celé České republice. V programu zazněly písně ze zlatého fondu naší národní kultury. Během koncertu posluchači slyšeli známé skladby Osvobozeného divadla, Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého, Pavla Bobka či Waldemara Matušky.

Při jedné písni čekal na návštěvníky rovněž nevšední zážitek a překvapení v podobě zhasnutí světel. Posluchači si tak mohli udělat reálnou představu o tom, jak se nevidomým žije a jaké to vůbec je hrát a zpívat úplně potmě.

Honza prokázal nevšední talent nejen z hlediska hudebního, ale také dokázal zaujmout a své posluchače doslova vtáhnout. Nejeden návštěvník si při poslechu známých písní pobrukoval.

A jak to tak bývá, všechno rychle uteklo a už je zase po všem, zbývá nám tedy jen poděkovat Muzeu umění za poskytnutí prostor, Olomouckému kraji a Ministerstvu kultury za finanční podporu, Honzovi Jarešovi za to, že přijal naše pozvání a přijel k nám do Olomouce. A samozřejmě také Vám všem, kteří jste přišli a formou příspěvku podpořili Sjednocenou organizaci nevidomých a slabozrakých ČR, z. s.

Doufáme, že se Vám koncert líbil, a budeme se těšit zase za rok.

Na závěr ještě prozradím, že letos DUN v Olomouci ještě neskončil. Pokračujeme formou výstav obrazů nevidomých malířů v prostorách Regionálního centra Olomouc a Městské knihovny na Jungmannově ulici. Obě výstavy proběhnou v červenci.

Ing. Hana Pavlišová