Historie Pohlednice

Publikováno 02.03.2024 19:04 Odbočka Jičín


Obrázek
Dne: 07.02.2024
Kde:

Historie pohlednice

         Co to je, pohlednice? Kde se vzala? Dnes známe pohlednici jako papírovou kartu, kde na jedné straně je nějaký obrázek a na druhé straně je místo krátký text a adresu.

Tak tomu ale vždy nebylo. Dříve bylo nemyslitelné, aby text zprávy mohl kdokoliv číst. Proto byly písemnosti pečlivě zabalené, případně opatřené pečetí. Počátkem druhé poloviny 19. století se začaly sporadicky objevovat pokusy o změnu v poštovním provozu. Sem můžeme zařadit období vzniku pohlednice. Vzhledem ke složitým počátkům vývoje se nedá jednoznačně určit datum vzniku, místo, kde vznikla, ani autor první pohlednice. Zkrátka vývoj pohlednice se dnes těžko popisuje a rekonstruuje.

Tak nějak to vyplynulo ze života společnosti. V různých státech po celém světě se objevovaly pokusy o změnu stávajícího systému. Pokusy to byly zpravidla ojedinělé a dlouho se prosazovaly mimo oficiální normy. Mnohé úřady i jednotlivé země se nové korespondenci bránily. Otevřené listovní zásilky také nebyly veřejností přijímány, protože poštovné bylo stejné, jako za klasický dopis. Teprve v září roku 1869 zavedla Rakousko-Uherská vláda do poštovního provozu korespondenční lístek za poloviční porto. A to můžeme považovat za počátek vývoje pohlednic. Díky ohromnému úspěchu korespondenčních lístků v Rakousku-Uhersku se zavedení tohoto druhu korespondence dočkaly i další země. Postupně se na korespondenčních lístcích začaly objevovat různé obrázky, reklamní přítisky, rytiny a další výjevy. 

Tato v podstatě soukromá iniciativa byla legalizována v roce 1872, kdy byly povoleny reklamní přítisky. Pak už vývoj pohlednic nabral na obrátkách. Vyvíjel se nejenom vzhled, ale také název. Od korespondenčních lístků přes dopisnice až po dnešní pohlednici. Na samotném vzhledu pohlednice se výrazně podepisoval způsob výroby. Nejprve to byly litografie – pracné a nákladné. Následovaly další techniky až po současný ofset. Zjednodušování výroby zlevňovalo ceny pohlednic a tím se stávaly dostupnějšími.

Vývoj pohlednice jsem dost podstatně zkrátil, aby se vešel do tohoto článku. Jinak by si zasluhoval více prostoru. Tento krátký popis jsem uvedl jen proto, aby jste si uvědomili, jak dlouhou vývojovou cestu musela pohlednice zvládnout, než se dostala k vám do ruky.

Oldřich Havlíček


Obrázky