Festivalový den DUN v Karlově Studánce

Publikováno 29.07.2022 15:21 Filgasová Dagmar


Obrázek

Festivalový den DUN v Karlově Studánce

Hřejivé paprsky letního slunce rozčeřily chladivý vzduch centra lázeňského městečka Karlova Studánka a dopadaly na rozkvetlé keře podél promenády s malebnými obchůdky a voňavými kavárnami. Čtvrtek 28. července 2022 se nesl ve znamení festivalového dne Dnů umění nevidomých na Moravě, který pro své členy, lázeňské hosty a veřejnost, uspořádaly zaměstnankyně oblastních odboček SONS Třinec, Frýdek – Místek a Bruntál.

Salonek lázeňského domu Libuše poskytl zázemí pro vybudování příjemného prostředí aktivitám spojeného s prezentací festivalu, života osob se zrakovým postižením, časopisů vydavatelství Zora a různých druhů kompenzačních pomůcek. Salonek zaplnili do posledního místa členové SONS, lázeňští hosté a pozvání přijal také náměstek hejtmana pro oblast kultury Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo, starosta Bruntálu Petr Rys a mile nás potěšila starostka Karlovy Studánky Radka Chudová. Kompenzační pomůcky a simulační brýle pro zrakové vady upoutaly velkou pozornost stejně jako představení aktivit SONS v rámci festivalu pro rok 2022.

Odpolední program festivalového dne se nesl v duchu zábavy a netrpělivě byl očekáván příjezd Petra Maška, redaktora vydavatelství Zora, jež zajistil přepravu digitální verze filmu Postřižiny opatřeného zvukovým popisem pro zrakově postižené.  Účastníci filmové projekce si mohli vyzkoušet pocit nevidomého či slabozrakého diváka a s klapkami na očích film vnímat zejména sluchem. Pro většinu návštěvníků se jednalo o výjimečný zážitek a ocenili možnost takto nahlédnout do jedné z oblastí života nevidomých.

Večerní program festivalového dne zahájil v Hudební hale Karlovy Studánky nevidomý zpěvák Radek Žalud a slabozraký kytarista Filip Moravec přehlídkou klasických skladeb. Hala zaplněná do posledního místa nadšeně tleskala výkonům obou umělců, líbilo se také sólové kytarové provedení španělských tanců. Krátká pauza předznamenala doslova smršť na tanečním parketu, kdy členové SONS společně s lázeňskými hosty neúnavně tancovali v rytmu populárních písní v podání Radka Žaluda. Nesmlouvavý verdikt personálu k ukončení tanečního večera ve 22:00 hodin byl však dodržen a přítomní se rozcházeli do svých hotelů a penzionů unavení, ale naplněni dobrým pocitem sounáležitosti s komunitou zrakově postižených.

Festivalový den DUN v Karlově Studánce zaznamenal obrovský úspěch mezi lázeňskými hosty, kteří nahlédli do života naší komunity. Odjížděli jsme s pocitem, že zdravé veřejnosti můžeme také přinést spoustu poučení a dobré nálady a vzájemně se obohatit. Velký dík patří organizátorkám tohoto dne Marii Miziové z Třince, Janě Krestové, Tereze Nitrové a Ivetě Kozlové z Frýdku-Místku a Lence Štěpaníkové s dcerou Veronikou z Bruntálu.

 

Dagmar Filgasová


Obrázky