Festival Dny umění nevidomých na Moravě - 25. ročník

Publikováno 08.04.2019 10:57 Odbočka Blansko


Obrázek

Festival Dny umění nevidomých na Moravě - 25. ročník SONS ČR, z.s, oblastní odbočka Blansko

Koncert Radka Žaluda za kytarového doprovodu MgA. Filipa Moravce

 

Boskovice 

Kde: Střední pedagogická škola v Boskovicích, Muzeum regionu Boskovicka

Kdy: 2. dubna, úterý - 9:30 Střední pedagogická škola; 15:00 Multifunkční sál v Muzeu regionu Boskovick

 

Koncert na Střední pedagogické škole v Boskovicích se vydařil

Studenti bouřlivým potleskem přivítali nevidomého zpěváka Radka Žaluda a jeho kytarový doprovod MgA. Filipa Moravce. K poslechu nabídli jak písně z dob dávných, tak také melodie ze současnosti. Ještě nyní nám zní slova z písně z cyklu Biblické písně – Stará matka. Kdo by neznal Tmavomodrý svět od Jaroslava Ježka. A nebo píseň od Jiřího Suchého Pramínek vlasů. Mně osobně se velice líbila skladba Erika Claptona, kterou českým textem opatřil Zdeněk Borovec. V podání Radka Žaluda skladba s názvem Být tě hoden byla vskutku okouzlující. Slyšeli jsme i skladby z jeho vydaných desek. Ta s názvem Já mám sny, které se mi zdají vypovídá vše o tomto úžasném člověku. Skromném a zároveň velkorysém. Nelze opomenout ani Filipa Moravce. Nejenže skvěle doprovázel interpreta, ale sám se představil i  několika instrumentálními skladbami. Ať už to byla skladba z filmu Lovci Jelenů, či z filmu Tenkrát na Západě. Snad všechny nadchla skladba Vzpomínky na Alhambru, dílo španělského kytarového virtuosa Francisca Tarregy. Vystoupení sledovalo 130 studentů a věřte, že oba interpreti byli odměněni bouřlivými ovacemi. Po malé přestávce došlo k další části připraveného programu. Radek Žalude se rozpovídal o svých studiích na Deylově konzervatoři, ale i o svých úplných začátcích. Tehdy již ve 4 letech začínal hrát na heligonku. Tehdy už se vědělo, že má absolutní sluch. Dotazy studentů byly zacíleny nejen na jeho slepotu, ale i na to, kdo a jak mu pomáhal zvládat učivo. Zajímalo je, jak se dá v Braillu číst notový záznam a ještě podle toho hrát. Vysvětloval jim, že naučit se to dá. Ale pak už člověk musí hrát zpaměti. Neopomněl také zmínit dnešní pomůcky, které umožňují zrakový handicap eliminovat. Třídy letošních maturantů jen koukaly. Odpověděl na všechny dotazy, sklidil velký potlesk. V závěru samozřejmě následovaly ještě přídavky.  

 

SONS ČR, z.s., oblastní odbočka Blansko ve spolupráci s vedením Muzea regionu Boskovicka v multifunkčním sále uspořádala koncert v rámci tohoto festivalu.

 

V Muzeu regionu Boskovicka zpíval Radek Žalud

V rámci 25. ročníku festivalu DUN - Dny umění nevidomých na Moravě připravila Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaný spolek (dále SONS, z. s.) oblastní odbočka Blansko ve spolupráci s Muzeem regionu Boskovicka do multifunkčního sálu muzea koncert populárního nevidomého zpěváka Radka Žaluda. Na kytaru ho doprovázel jeho kamarád ze studií MgA. Filip Moravec. Radek Žalud zazpíval skladby z oblasti vážné hudby, populární i z muzikálů.

Kapacita multifunkčního sálu v muzeu byla opět na hraně zájmu návštěvníků této akce. Zcela zaplněný sál po právu odměnil po každé skladbě oba umělce velkým potleskem.

 

 

……………………………………………………

 

Blansko

 

Kde: Muzeum Blanenska, Hudební salon blanenského zámku

Kdy: 3. dubna 2019, středa - 9:00 hodin a 10:30 hodin

 

V Muzeu Blanenska zpíval Radek Žalud

Hudební salon blanenského zámku byl přeplněn. A není se co divit. Vždyť bude vystupovat Radek Žalud. Mezi posluchači byli nejen lidé se zrakovým postižením, ale přišla i spousta lidí zdravých. Přišli proto, že Radka znají např. z Televize Šlágr. Koncepčně koncert kopíroval z části skladby, které zazněly v Boskovicích. Za každou skladbou následoval dlouhatánský potlesk. Lidé byli nadšeni. Navíc výborný kytarista Filip Moravec. Ten sám se představil několika instrumentální skladbami. Znalci po skončení vyjadřovali velký obdiv. Posluchači vyslechli přenádherné skladby a myslím, že domů odcházeli s krásnými pocity. Závěr patřil písni Ten právě příchozí z alba Karla Svobody z muzikálu Mise. Přes 100 hostů, v to počítaje také zrakově postižené z oblastní odbočky z České Třebové, odměnilo vystupující potleskem ve stoje.

 

I studenti ze SŠ TEGA Blansko byli nadšeni

Poslední koncert v rámci festivalu Dny umění nevidomých umělců na Moravě, která odbočka Blansko uspořádala, byl určen studentům ze Střední školy a technické a gastronomické v Blansku. I pro tento koncert oba interpreti vytvořili sled písní velice uvážlivě. Zazněly skladby Georga Fridricha Händla, oblíbená píseň Ave Maria, ale i známá skladba Klobouk ve křoví. Kdo by neznal Hezkou vzpomínku Karla Hašlera. Filip Moravec chvílemi střídal Radka Žaluda. Jeho instrumentální skladby byly jedinečné.   

25. ročník festivalu Dny umění nevidomých na Moravě, které uspořádala oblastní odbočka SONS ČR, z.s., Blansko jsou minulostí. Oba umělci ukázali, jak má vypadat profesionální vystoupení. My jsme rádi, že jsme mohli skoro 500-stům posluchačů zprostředkovat nevšední a nezapomenutelný zážitek.  

 


Obrázky